婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:52
我bb耳仔生到好貼,根住佢抱bb果時無用手掌拓住bb個頭既方式⋯佢用手指反起bb個耳仔,話要整到佢兜風耳先 ...

我bb出世比較細粒,得5.5磅
我成個孕期係媽媽照顧我,我99竟然話‘都唔知佢媽整咩佢食,搞到我個孫咁瘦!’
12朝果日,我媽買左兩隻豬手同兩隻豬腳上黎,過幾日我媽再上黎探我,我奶奶見到我媽話‘你買咁多豬手同豬腳上黎,砍到我手痛要食止痛藥!’
Bb出世之後,我99同我媽講左幾次‘個孫你拎湊!’我媽有次忍唔住應佢‘我唔一定得閒湊架!我有時都要返工’我99應我媽‘你啲part time 做唔做都擺啦!’
其實bb打滿月針果時都有7.9磅,升磅升得唔錯,佢又話‘成個月先得你老豆岩岩出世咁重呀?’
Bb滿月多幾日已經食到5安奶,個零月人仔已經算係咁,我99話‘人地果啲呀已經食7,8安喇!’

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:53
我bb出世比較細粒,得5.5磅
我成個孕期係媽媽照顧我,我99竟然話‘都唔知佢媽整咩佢食,搞到我個孫咁瘦! ...

到bb40日,我帶埋bb返外家食飯,前一晚同我奶奶講唔洗煮我地飯,因為要返呀媽度食飯,佢都話好,叫我地早啲返,我心諗早極都要9點幾十點啦!到第二晚,其實我同我老公已經食得好急,到差不多食完,我62打黎,應該都係問我地幾時返,返到去我99第一句說話‘咁唔願意唔好返丫嘛!人地舊時啲人呀,第一次返外家中午就返黎架喇!’

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:54
到bb40日,我帶埋bb返外家食飯,前一晚同我奶奶講唔洗煮我地飯,因為要返呀媽度食飯,佢都話好,叫我地早啲 ...

我陪月知道我奶奶點對我,同我講‘你唔係我個女我,我見到都肉赤...’到陪月臨走前兩日,都省左我99一鑊
以下係佢地既對話(節錄)
99:一早又係度燉燉燉!
陪月:依啲係第二啲野黎架⋯你都想你新抱食多啲,食好啲,身體好啲架嘛
99:佢唔係我新抱!我冇咁好福氣!
陪月:佢唔係你新抱,咁即係依個唔係你個孫啦!
99唔出聲
陪月:我做左廿幾年,都未見過啲奶奶好似你咁架!
99:點丫?好似我咁衰丫嗎!
陪月:唔係!好似你咁‘一流’呀!
99:點丫?我點樣丫!

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:54
我陪月知道我奶奶點對我,同我講‘你唔係我個女我,我見到都肉赤...’到陪月臨走前兩日,都省左我99一鑊
...

陪月:你成日都話冇左個仔,點樣冇左個仔呀!個仔都同你一齊住,點冇左?你唔好再講添呀!一陣‘果啲冇左’你後悔都來唔切,你唔要個仔,人地要老公,個孫要老豆架!你想個仔成世痴住你,你應該叫個仔唔好娶老婆,唔好結婚,唔好生仔,咁就成世痴住你喇
99:佢地冇吩咐我做野喎!
陪月:你成日呻辛苦,邊個咁叫你做野呀
99:我冇講過辛苦喎!
陪月:你有!我黎左咁多日聽過你講好多次喇!你自己唔記得姐!做野呢⋯⋯唔洗人叫架,見到啲bb衫可以去洗,見到奶樽都可以去洗架,唔洗人叫架

別墅

我都俾99搞到想自殺
依家搬走左一天都光晒
不過我老公成日想我同佢呀媽見面

大宅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:57
我都俾99搞到想自殺
依家搬走左一天都光晒

搬走左便好了

別墅

wood123 發表於 19-9-29 12:54
搬走左便好了

簡直恐怖同地獄

子爵府

回覆樓主:

你老公無出聲幫你?

水晶宮

我都俾99搞到想自殺
依家搬走左一天都光晒
我未致於你咁消極,但就會火爆要罵出口。罵完發左脾氣,她才買我怕,遠離我少少。
我都搬走了,遠過以前少少,加上我仔女要上學,平日一至五好少打搞到。咁已經好好多。

水晶宮

Yup88 發表於 19-9-29 09:12
我99都係偏幫佢個女!啲99成日錯重點!重點係佢不問自取既行為太可恥!你要既咪大大方方問有無啲唔岩著既 ...
沒錯!就係溝通同尊重。同埋我有不一定要比她女,我有選擇權。野係我買。

別墅

你老公點解又話唔好

大宅

我都俾99搞到想自殺
依家搬走左一天都光晒

估唔到你99仲極品過我99

別墅

Yup88 發表於 19-9-29 22:58
估唔到你99仲極品過我99

我可以出本書係坐月血淚史

別墅

Astra00 發表於 19-9-29 17:59
我未致於你咁消極,但就會火爆要罵出口。罵完發左脾氣,她才買我怕,遠離我少少。
我都搬走了,遠過以前少 ...

我99太睇得起自己
佢係老佛爺
要人人就佢
我唔會再忍佢啦!點解要咁委屈自己

複式洋房

贏在起跑線 發表於 19-9-30 00:29
我99太睇得起自己
佢係老佛爺
要人人就佢

你99先係終極大佬

好彩你有個好陪月!
起碼幫你出口氣!

複式洋房

奶奶係個強勁既收奶神器同抑鬱毒藥!
我人生最後悔就係比我99幫我坐月!
開頭請左一個禮拜陪月 第5日人奶可以去到90ml 陪月走左之後對足99兩日 人奶跌去得番30ml 最後仲要冇埋!
我個女出世一個禮拜 99就叫我生個仔 佢就會獎勵我20萬 就係呢一句 從此我就睇佢唔順眼!
不過最令我開心最心涼同最鐘意見到既事 就係99一抱我個女或者一同我個女講野 呀女就爆喊

子爵府

虎到金來勳章

俾你奶奶湊仲危險過俾工人湊, 至少工人鬧得話得, 唔岩可以炒得

水晶宮

贏在起跑線 發表於 19-9-30 00:29
我99太睇得起自己
佢係老佛爺
要人人就佢
係架!仲成日做影后同慈母;在我老公面前另一個樣,扮晒對我好。我老公不在場就惡係度罵人。好在工人在老公前說真話,還我清白。我有份上班,有份供樓,她都可以大大聲話間屋男家的。我即反駁,我話間屋我同你仔一人夾一半錢買的,你們沒出過錢。間屋你比晒錢,你先好說呢句。她即刻無言。不好比奶奶食住上,不好立亂做ftm,會比毒舌奶奶加毒姑係度寸七七。

別墅

Astra00 發表於 19-10-2 13:37
係架!仲成日做影后同慈母;在我老公面前另一個樣,扮晒對我好。我老公不在場就惡係度罵人。好在工人在老公 ...

我奶奶就蠢啲
係我老公面前趕我走~
話‘見到你眼火爆!血壓高!你唔好係度呀!’
我話‘好呀!係你自己講!’
不知幾開心

男爵府

Yup88 發表於 19-8-24 08:21
我99係一個十分霸道既人、有佢講無人講!份人又姑寒仲以為自己對人好好!
未生前99知我要開刀唔順產、就係 ...

我都好明白,自己唯有呀Q d..

首頁

尾頁

跳至