自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

gilgil39 發表於 19-8-29 07:28
樓主好明白你!我兩個仔同你兩個一樣大,大的懷疑係阿氏仔,仲等緊見心理學家,固執問題日日有,所以經常同 ...

係!
我關注二仔已經超多,陪的時間也多,訓練未停過,自問已超出可以付出的!
但他要求不合理,要做基本野也話逼!
我也被逼!!!!!!
[img align=right][/img]

侯爵府

好媽媽勳章

moma1023 發表於 19-8-29 08:40
你同細佬都好慘,但其實哥哥又控制唔到自己,佢都冇辦法。 我都唔知道有啲咩可以幫到你,有沒有找相關社工 ...

已有學校社工
學校心理學家
QE心理學家
教會
訓練中心導師

大宅

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:31
已經兩日
個心頂住頂住
完全唔想同佢講嘢

大仔這幾個月,
有無經常睇暴動新聞??

男爵府

回覆 yanfaifai 的帖子

大仔有自閉仔其實都係一種病, 資優更加敏感,佢出手打人好多時都係控制唔到,仲要攞一個無病嘅人同自己比,你試下喺佢角度諗下,你要求嘅, 即係要個IQ得80嘅人(大仔)要做到霍金(細仔)嘅成就喎,已經唔公平, 我係佢都覺得你偏心

細個時, 咳唔可以食糖, 食完咳多左, 有時忍唔住偷食左粒, 亞媽即時爆你話你好食糖, 即係唔想好啦, 你都唔高興啦。

不如樓主你再關心多啲大仔, 同細仔解釋多啲大仔情況, 再揾社工問下有無方法幫到你, 除左你仔要上堂, 你都需要, 因為要學點同大仔相處及舒解心中不快。唔好逼得大仔同自己太緊

侯爵府

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:42
我仔係資優自閉仔
平日已經好多事
尾近日變本加厲

你仔係資優, 即係邊一方面叻呀?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

好媽媽勳章

Pman1022 發表於 19-8-29 09:00
回覆 yanfaifai 的帖子

大仔有自閉仔其實都係一種病, 資優更加敏感,佢出手打人好多時都係控制唔到,仲要 ...

我明白你意思
我本身同步見他接受服務的心理學家和導師
意見我也收到和盡做
加上我本身是輔導員(有牌,但不是工作)
技巧、知識有,但作為媽媽,我要保護細仔,亦想二仔能適應社會

侯爵府

好媽媽勳章

PCY2019 發表於 19-8-29 08:43
大仔這幾個月,
有無經常睇暴動新聞??

間中

珍珠宮

回覆樓主:

大仔對你不滿,唔鍾意細佬,實有原因,一啲來自你,一啲係細佬吧!相信大仔大不了細仔幾多歲,自己有冇以下情況

1.可能你自覺大仔比較大個,就算兩個都錯,鬧大仔嘅態度比鬧細仔嚴厲得多,惡啲。
2.因為細仔需要照顧多啲,大人往往將時間分配多咗比細果個。
3. 照顧細仔之餘,有冇私下同大仔一個relax的遊玩時間,如特別為佢而有,而去。自己亦投入地去玩,如大細路,放下自己作為父母高高在上嘅心,他才有親密嘅感受。

其實對不同性格、年齡,在照顧細節上真係需要不同技巧同耐性。

男爵府

有冇食藥?

水晶宮

畀面勳章

chkkkkk567 發表於 19-8-29 07:58
我親戚個仔直頭同妹妹係生死不相往來,一個係聽一個就要喺房,唔會同台食飯,唔會出街,一同個妹一齊就會發 ...

好得人驚

大宅

yanfaifai 發表於 19-8-29 09:22
間中

會唔會係暴動令佢不安?
試吓唔好比佢睇,
我有自閉嘅成年朋友,
因為佢出現幻覺,
覺得有警會捉佢,
暴徒會打佢。
而家醫生跟進緊!
佢家人就係懷疑自己個仔,
成日睇住部電視,比新聞影響。
佢本身自閉情況都唔輕,
佢同人講嘢好快,
唔多眼神接觸,但性格好純品,
活在自己世界中。
當然係個別例子,
我哋都會因外面嘅事,
影響情緒,每個人表達方式不同,
佢仲細個,更加不容易。

侯爵府

好媽媽勳章

olkan 發表於 19-8-29 09:22
大仔對你不滿,唔鍾意細佬,實有原因,一啲來自你,一啲係細佬吧!相信大仔大不了細仔幾多歲,自己有冇以下 ...

有兩人親子時間
如今年書展,衹帶他去,陪看書,傾買咩書,結果買了3O幾本書,抬回家

子爵府

seaheart88 發表於 19-8-29 07:45
但係如果佢打細佬或者今個細佬落水底。。。分開咗佢點都要話佢咁樣搞個細佬會整死佢啦。。。係咪之後都要 ...

明白媽媽的難處。大家都辛苦。祝福您們!

大宅

yanfaifai 發表於 19-8-29 10:08

有兩人親子時間

媽媽你已經好盡力喇,放鬆下,俾自己休息半日,再諗過辦法啦。

睇見個細仔咁傷,嬲係人之常情。嬲過鬧過,再諗下之後點做啦!

呢個係長期抗爭,唔易捱,加油!

男爵府

yanfaifai 發表於 19-8-28 21:37
逼佢唔好打人
逼佢守規
逼佢返學

你迫嗰d佢真係未必做到,你真係要搵人教你一d方法,唔係硬碰。我仔係輕微自閉,佢細個我真係成日想自殺死,因為真係搞唔掂,之後有治療,真係好好多

男爵府

yanfaifai 發表於 19-8-29 09:21
我明白你意思
我本身同步見他接受服務的心理學家和導師
意見我也收到和盡做

我個仔都係ASD+gifted,今年15歲。我都係做medical field 工作(still practicing).

好明白你嘅感受,阿仔之前情緒失控,我同佢之前關係極度僵化,雖然果時已經有學校social worker+counsellor+special needs teachers, 再加每星期private psychologist 跟進。但情況都不如理想,我同佢都有不定期性大規模爆發,更甚是互爆連連,要psychologist 介入。

阿仔係香港資優學苑學員(HKAGE), 偶然情況下我去了一個HKAGE parenting talk 講Mindfulness Meditation for Gifted Kids, 說Mindfulness 靜觀訓練對資優生很有用,尤其對twice exceptional 果班(gifted + SEN), 但因為阿仔係teenager+英文人,我搵唔到合適嘅course 俾佢, 卒之決定我自己上堂學完教佢。

待續

翡翠宮

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:46
一直都有蝦細佬
試過放學推細佬出馬路
佢話大人偏心細佬

又推出馬路
又想佢浸親

唔係病咁簡單,是否對細佬有心病

珍珠宮

回覆樓主:

你試下多d瞓覺時瞓係佢旁邊,瞓前傾下計,點解佢要咁做,一推細路出馬路無論出發點係咩都係要對方受傷,問佢有冇想過後果,一邊拍下背脊patpat,摸佢頭仔,錫住瞓,等佢知道你好錫佢,慢慢勸導

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

媽媽加油呀!日日咁真係好辛苦,但冇辦法,鬼叫佢係自己個仔啊!

出面有好多方法可以暫時舒緩下,長期都係要靠你自己改變同佢相處嘅模式。

我大嘅又係好憎細嘅,覺得細妹搶走曬應該係佢嘅野,我不求姐妹情深,但求和平。

平時可以改變講野嘅方式,例如佢推細佬或打細佬時,唔好閙住先,可以試下咁講:你好嬲,你覺得細佬xxx,但係你咁郁手打細佬,我會好擔心,一來細佬會受傷,二來你都有機會係打嘅過程手部受傷,你地2個都係我仔,邊個有事我都唔想,下次你有不滿,可以試下先用口提出意見嗎?當然佢提出嘅意見你要重視去處理,但唔代表要答應佢任何無理嘅要求。

首頁
23456...8

尾頁

跳至