自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

chengsan 發表於 19-9-10 11:18
小朋友開學頭一星期放12點 番半日
琴日開始就番全日 放4點 之後參加左功課輔導班 6點放學
屋企無人教到佢做 ...

小一上功課班甘快?

水晶宮

朝8⃣️晚6⃣️好辛苦喔同佢相量不去功輔班,自己搞店可以嗎?在家始終舒服些

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Cut 功課班,cut 唔cut都好,一定要佢早瞓。

水晶宮

kavenzou 發表於 19-9-10 13:21
前面好多jm一見樓主話有返功課班就話太長時間,不如退功課班,但我吾同意。如果樓主係ftm都仲可以篤佢做功 ...

我係WM, 我女都冇返功課班,曾經因為呀女做功課太慢太求其而問過學校可否收佢入功輔班,班主任和中文老師都語重心長勸我唔好咁做,因為我女係態度問題唔係學習能力問題,功課班只會令佢更依賴。老師話做唔好就重做,要佢承擔後果,亦要呀女自己規劃時間表,老師會跟進佢幾點完成功課。學校好有心教學生,唔係用捷徑去處理左個問題就算。連d老師都話小一二唔教好小朋友,上到高小你想教都冇得教。我非常認同老師做法,學習態度、時間管理比順利完成功課更重要,功課班補習呢d唔應該濫用。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chengsan 發表於 19-9-10 11:28
得工人係度
但係無人教到佢做功課
佢進度好差

小一課程唔難, 可俾小朋友放學回家, 休息及食下茶點.
請個街坊ee或中學生一日同佢補一個鐘. 我朋友係咁做.
初小由7am 直踩至6pm 實在太慘.

大宅

我女小一時也是這樣,唔肯返學,話病,我覺得要比些時間她適應,當時佢話唔舒服,我就同佢睇醫生,有時佢話肚痛,我就比佢休息下,遲些才返學, 隔左一個月多少少,她適應後便沒有再有這些情況出現了

男爵府

見到都好攰 點解放4:00咁晏?

珍珠宮

Jane1983 發表於 19-9-10 12:16
樓主講到小朋友,(1)平時只食麥當勞和白飯,叫佢食其他嘢,會發脾氣。(2)返半日時,日日係屋企玩電話。 ...

你完全講出我所想

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友讀幼稚園,你都舒服慣
小一教法管法做法係完全唔同晒。

你同你小朋友都該有一個時間表,
放工返到屋企你同小朋友都要放低個電話,一年班功課應可自己完成,可叫工人協助,唔識可影低ws比你用語音教

水晶宮

得工人係度
但係無人教到佢做功課
佢進度好差

剛返學,又知道進度差?如果在幼稚園時都進度慢,最好找私補,慢慢跟,可能會比補習社貴,但值得,不要自己跟,放工回家,看見1份功課都未做,還要溫默書,測驗,你會發癲,找補習姐姐,可避免親子衝突。

珍珠宮

回覆樓主:

另外,呢間小學係咪好谷?
小一開學第二個星期就咁多功課做
當年返小一半日制,老師都會預留時間堂上教部份作業
我間小學係屬多功課,但小一開學無耐功課唔會多,基本上返屋企做埋少少作業同抄寫功課就完成

若干年前都做過功課輔導班miss,最細係小三,而整個功課輔導班係一個鐘
小一安排兩個鐘功課輔導班比較唔常見

小一要兩個鐘功課輔導係好辛苦.......

對於一個小一學生,我認為令佢鍾意返學、樂意主動學習、培養良好學習態度同正確價值觀,緊要過識唔識做功課同成績

水晶宮

Jordan_2006 發表於 19-9-10 12:28
要用親子伴讀方式說道理,慢慢戎電子奶嘴!哄佢同時要表明結果,唔好無目的咁哄!

初小學生,要每晚最少 ...

親子閱讀這個方法很好,我以前用過,新雅出版社出了一系列教導小朋友的書,有少少圖書,字大隻,方便小朋友看,內容圍繞管教,如(大要發脾氣),(讓座),(排隊)用故事形式說教,小朋友容易明白,樓主可一試

水晶宮

kavenzou 發表於 19-9-10 13:17
我吾知點對付小一扮病,但我仔K2做過,我專登帶佢去睇醫生,要佢食藥,無電視無手機無玩具,吾可以玩,只可 ...

見你留言,想起哥哥讀K2時說頭痛,不肯返學,我跟你一樣,帶他睇醫生,食藥,休息,不可以玩,只試過一次。這招對幼稚園生可能work

伯爵府

chengsan 發表於 19-9-10 11:32
都係一個好方法
不過唔知點解佢唔鐘意番學
學校有lunch飯盒

日日食麥當勞?
咁不如叫姐姐煮飯送飯.....

侯爵府

小朋友由細到大都係工人湊大?
無人治到佢?
食飯揀擇到咁,日日玩手機...爸媽有無認真去諗去解決呢啲問題?定覺得無所謂?
唔管唔敎,小朋友自然練精學懶咋病唔番學....
襯小一仲可以教,快啲放多啲時間教好佢

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁佢讀幼稚園嗰陣係點做功課同溫書?都係等你返黎先做?
我囡五年班,到而家都冇去過補習/功課班。
由幼稚園開始,一直都係佢自己做功課(總之係我放工返到屋企前要做哂)。
我叫佢先哂識嗰啲先,唔識就圈住,等我放工返黎教!做完功課有時間就溫書(如有默書),做好哂所有嘢,就可以玩!玩咩做咩就隨佢揀,打機、睇YouTube 都冇所謂!

而家仲細,要培育番良好嘅習慣呀!

翡翠宮

回覆樓主:

又咁講,放6點又真係好慘。。。始終都係6歲。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁細個,放咗學重要去功課輔導班,屋企無人可以放咗學湊返屋企嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

得工人係度
但係無人教到佢做功課
佢進度好差

有工人即係可以湊返屋企喇,教功課咪等你哋返屋企先教攞。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大人返工都冇咁長時間

首頁
23456...7

尾頁

跳至