自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

或者咁樣唸,你唔需要去中意,但亦冇必要去憎恨去妒忌!最多大時大節,一年先見幾次咁未唔使去比較去唸有bb係開心事,不要唸D唔開心既野!祝福你!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

珍珠宮

你既唔好運係你心態形成,
心地善良就會順風順水係真架,你連個妹過得好都睇唔順眼,好運點會喺你身上發生......

子爵府

放鬆一點
心態決定命運

男爵府

回覆 MrsSingSing 的帖子

真的 我都信因果報應 通常心地唔好的人 條命會差d 嘎 因為老天爺唔想幫心d唔好的人

大宅

annaliu1989 發表於 19-10-20 22:13
樓主,見到你的post,我只能想到可憐之人必有可恨之處。心態取決一切。希望你未來幸福喇
...

好認同

樓主我睇咗你之前發的一啲主題,你諗嘢都幾負面又執着, 又經常同人比較,我相信你屋企人都好關心你,至於你覺得佢哋暫時將集中力放喺妹妹度會唔會係你自己諗多咗?

你不如去搵吓專業人士傾吓計? 嘗試解開心結,睇開啲, 每個人嘅人生都有好有唔好, 你講到有小朋友係你人生一大目標,而你又終於得到啦,咁點解就因為個妹早你生少少你就咁唔開心?唔好慣性同人比較, 放鬆心情, 迎接新生命。

伯爵府

呢一刻可能佢比你好
但唔代表以後也是 放鬆吧

珍珠宮

回覆樓主:

既然你都覺得你妹的命運比你好, 咁你就接受現實啦~

放手, 放下執著, 好好做人, 下世命運會更加好囉!

水晶宮

我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

難聽講,都習慣,我話你知我都好黑直到而家,由我有記憶開始,我每年都總有事發生,破財,受傷入院,生病咩都有

珍珠宮

畀面勳章

在有的家庭中姐妹系會比較,會競爭。這種現象都幾普遍。姐妹相爭。
有時系個性,有時系父母的偏心造成。
其實你有冇諗過如果你好順利咁懷孕,早生過妹妹,還會妒忌佢嗎?有時問題唔系來自父母或妹妹,而系你的個性使然。系你自己唔知足令到自己唔開心,好不容易有咗bb,最重要係佢健健康康。感恩吧,任何人今日所擁有的都係昨日付出的,沒有誰可以平白無故獲得

男爵府

樓主,你緊係由細到大都是被家人忽略,家人錫你妹多d,所以你先日積月累地令你心中有呢d唔開心,而家你妹比你早生呢件事就成為左你更難以忍受既原因,而你在家人身上你覺得你得唔到你想要既關懷,但其實你真的要放開,你諗唔通辛苦既會係自己。不如你將個重心focus返落去諗下你既然咁難有Bb,呢胎得來不易,好好諗下將來同你自己既小朋友有更多更美妹既開心日子,會有同你老公既愛情結晶品。 諗多d開心既野,唔好咁執著在同你妹去比較啦~

水晶宮

你阿妹早你幾多個月生啊?你妹早生都可能係好事啊,她可以有嬰兒用品留比你用。做人做咩咁負面呢?

我老公個妹,夠突登玩野,明明我已經問好晒她打算幾時大肚,她係都作對,呢頭話不會咁快大肚,轉頭同我差不多時期大肚。她夠驚死我同她爭她媽來照顧啦!係度死不說預產期,又好多野大話隱瞞。

最後好彩我工人好,幫到晒!到我細路出生,她又生左,我奶奶驚死我們不夠心病,仲係咁成日係度比較,踩我個女呢樣個樣。我後來都費事理咁多,慢慢事情就會浮出來。(心地差的人真係有報應,未必報係自己度,報係仔女度!)我細b出生就比她寸話皮膚不好,一撻撻紅色。又話細粒;到她生左就話自己出好多人奶,又話她bb大只過我那個。後來真相浮現,好多是大話,係度作出來自我感覺良好,希望踩底我,滿足她自卑心態。

我有時候係度想,她遲多我2-3個月大肚,成件事都已經不同晒,我已經可以好多嬰兒用品留比她。但做人做咩做咁衰?突登咁做呢?

真係,感恩,自己同工人都照顧好個家庭。

大宅

不需要同其他人比,咁難得有咗BB,當然要將心思擺喺BB同自己家庭度,仲曬心機諗其他人咩!這是你自己一個新家庭的開始,好好享受,無謂為咗其他人唔開心,影響自己,唔值得

大宅

其實我覺得樓主唔係心地唔好,係佢際遇比人經歷得太多,但身邊最親人隨手可得,先會令佢有呢種諗法。我絕對明白樓主小產三次,要比其他人付出更多努力同心機ge心情,唔係個個可以釋懷到,我自己都小過2次,未經歷過ge人真唔會明白,但希望樓主唔好同人比較咁多,我由細到大都係偏心環境下成長,不過人越大就越明白唔應該去比較,只會令算己越唔開心。快樂係自己比自己,唔應該由其他人控制,加油!

子爵府

好難喺網上面一句說話就可以令你改變想法!你嘗試用愛去改變自己(其實戥佢開心都好好㗎個個都係自己親生妹妹)嚟緊做媽媽你要嘗試改變自己,我覺返教會可能對你有用我本身都係單親家庭我阿媽都係錫哥哥多過錫我!生完小朋友之後有一日忽發其想定間好想返下教會(自己都有少少能量㗎)返完之後我又覺得個人心態改變左亦都唔會俾自己啲脾氣控制自己希望幫到你啦

珍珠宮

回覆樓主:

睇醫生啦, 如果唔放得下, 你會辛苦一世,會拎埋小朋友比較

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

放開胸懷你先會開心,
你改變唔到別人、改變唔到命運,但可以改變心態

男爵府

性格改變命運,有好多野自己造成,希望你做媽媽了比一個樂天的成長環境小朋友

禁止訪問

首頁
23456...13

尾頁

跳至