時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

一向係咁教
但最怕人地果啲唔係咁教
一上到中學就俾朋輩影響

大宅

好彩我個女無啫
我都有問佢學校点,佢話蒙面法嗰日啲有十幾個同學有叫口號既,跟住又有十幾人話罷課,學校比左一個課室比佢地自修,但最近又好風平浪靜,乜事都無喎,佢話老師話你心諗乜都唔會阻止到,但叫佢地唔好出去搞事。我個女話有啲老師都黃黃地

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我由佔中開始灌輸呢d知識俾仔仔,佢不知幾憎曱甴

珍珠宮

櫻花公主 發表於 19-11-15 18:25
呢個世界冇人欠左你地,要好成績自己爭取,要生活好要努力工作。唔係樣樣都理所當然。
...

我一早已經好似樓主你咁教!
根本而家香港變得太恐怖,啲人既人性完全扭曲哂!

大宅

睇到呢篇文章...
黃屍家長第時真係會自作自受..

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

禁止訪問

男爵府

Wkcbcb 發表於 19-11-15 18:34
真係講得好啱,而家有好多學生,開始畀人洗腦,警察係黑警,警察係衰人,所以我哋做家長,真係要好小心,唔 ...

冇錯,面對對與錯時,最緊要教分析獨立思考,暴力就是錯,不應警察就是黑警,大學生就是曱甴,家長好應注意本身言語。

子爵府

難離難捨 發表於 19-11-15 18:44
唔係應該教小朋友獨立思考咩?收到咩資訊都好,都應該自己消化下真偽同對錯,唔係人云亦云、隨波逐流 :funny ...

係,所以而家同個仔睇新聞,我唔出聲,讓佢睇真實報導,我地仲會只睇真傳媒,有線、tvb、now、港台新聞。睇到暴徒可恥可為,未成年的身子都諳得話佢地太過份,咁樣去爭取自己想要既野,但就唔理身邊所有人感受,仲話代表其他人發聲同爭取,佢千祈唔好代表我,我同呢班暴徒割蓆!孩子可獨立思考,但家要從旁教導佢正確價值觀。

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

教小朋友要守法,犯法就係犯法,唔理你背後原因是拯救宇宙都好,犯法就要受到懲罰,唔好有顏無恥求人特赦

男爵府

呢個世界冇人欠左你地,要好成績自己爭取,要生活好要努力工作。唔係樣樣都理所當然。
...

依家要教好佢哋!見到啲曱甴暴行要即刻教小朋友咁樣做係唔啱!等我哋呢啲正常思想家庭教返好香港!呢啲係我哋嘅責任!

大宅

tyyho1 發表於 19-11-16 09:01
睇到呢篇文章...
黃屍家長第時真係會自作自受..

四歲打媽媽面,再大d用拳頭打用腳踢,再大d用尖傘插,因為媽媽教要爭取自由權益,要抗爭,媽媽唔聽,屋都燒埋你呀。

男爵府

lalalaho 發表於 19-11-16 09:40
冇錯,面對對與錯時,最緊要教分析獨立思考,暴力就是錯,不應警察就是黑警,大學生就是曱甴,家長好應注 ...

大學生都有好同壞、我哋這會話比佢聽做犯法事嘅係壞人!我哋當然識分析!係某啲人唔識分析淨係話晒全部都係黑警!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

灌輸正確的價值觀

男爵府

醒目開學勳章

其實近年的教養方式(身教)也有些影響的,例如:

在學校~有乜問題也是學校錯、老師錯,第一時間就向學校投訴,或唔投訴也在家中不停話學校、老師或其他同學錯,總之乜事也是其他人的錯,自己的子女一定無問題!

有時話老師咁教、咁改唔啱(其實可能只是和家長的以往認知唔同),又話功課多、測考默多(但可能佢選那校時已知,不過唔係自己子女做又唔覺多)。校車唔到自己樓下又唔啱、學校飯或茶點唔合自家口味又唔啱⋯⋯總之會令自己不便或自己子女唔開心就一定係對家錯!

在家中~子女的感受、喜好最重要。有人唔順子女意,一定係工人姐姐錯、四大長老錯,又或是自己大人貪方便/趕時間/覺得麻煩/尊重子女感受,咁就順咗子女先,總之子女開心是第一位,不理子女的要求是否合理!

我唔係話所有事都係學校、老師、工人姐姐等人一定啱,但遇事時,家長可否冷靜一下先?了解下先?

仲有,家長們有什麼不滿,可否不要在子女面前講/討論?家長自己都不停在家講老師、學校、工人姐姐、長老壞話,或成個家庭也以子女感受為第一大事,咁子女可從什麼人身上學會尊重別人(包括老師、長輩,其他社會上/生活上幫助佢的人)。

其他仲有好多生活上的細節及身教是好影響子女成長後的價值觀同行為的。

珍珠宮

...

最重要係,我是中國人。。。作為一份子要幫手建設更好的國家,不是聯合外人破壞她。

水晶宮

TMMA 發表於 19-11-16 10:50
其實近年的教養方式(身教)也有些影響的,例如:

在學校~有乜問題也是學校錯、老師錯,第一時間就向學校投 ...

其實都係、而家係覺得開口爭取就係勇敢、好自我唔顧人感受、真係鬧佢又唔好意思、我仔女同學就係好勇敢果d, 幾歲人仔就勁chur, 佢媽好自豪企係度睇個女點周圍lur人俾糖佢食、想玩人既玩具又係、咁我梗係俾我仔先再俾其他人架啦、小朋友我唔怪、但大人就

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

gilgil39 發表於 19-11-15 22:01
根本成班細路都太幸福,唔知道有三餐溫飽係一件好幸福嘅事;仲有由細到大所有人圍住佢轉,遷就佢,而家想 ...

係,佢地成日話為了將來,黃絲父母會話,為了仔女將來既自由,要抗爭到底。但搞不好現在,何處有將來?如果經濟差落去,飯都開唔成,現在都活不下去,即使爭取到將來有自由,哪又有何用?樓都供唔到,住所都沒有了,香港自由民主了,但家冇了,工冇了.....
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

回覆樓主:

家長多點帶學生返大陸,了解中國歷史同發展,自然學生無咁易被洗腦

男爵府

而家嘅小學生仲有得救。中學生就

首頁

尾頁

跳至