自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

1314625 發表於 19-12-27 11:32

唔係,香港支付寶同國內支付寶是兩個系統

但樓上有JM話有商戶接受香港支付寶

水晶宮

katyiplee 發表於 19-12-27 11:41
但樓上有JM話有商戶接受香港支付寶

有商戶接受香港支付寶,唔等如你在香港支付寶綁左信用咭可以用國內支付宝,國內普遍使用的是國內的支付宝,係某些大商鋪先可以用香港支付寶

重點係香港支付寶(Alipay Hk)和支付寶是兩個不同的app,只有微訊才是同一個app分香港和國內錢包

大宅

1314625 發表於 19-12-27 11:53
有商戶接受香港支付寶,唔等如你在香港支付寶綁左信用咭可以用國內支付宝,國內普遍使用的是國內的支付宝 ...

唔該哂JM
我頭先都係支付寶搵到大陸接受HK支付寶既商店,都夠我消費啦

珍珠宮

1314625 發表於 19-12-27 11:53
有商戶接受香港支付寶,唔等如你在香港支付寶綁左信用咭可以用國內支付宝,國內普遍使用的是國內的支付宝 ...
正解, 其實支付寶HK 暫時只係大灣區內一啲稍為大嘅連鎖店用到, 用嚟搭車或者離開咗大灣區已經唔得, 唔明點解樓上講到好似通行無阻咁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

katyiplee 發表於 19-12-27 11:39

但有無商戶唔接受香港支付寶?我尋日先去壹方城黎 :joyo ...

我估應該重有,我上個月都去完壹方城,好多商戶唔接受支付寶香港同微信香港。但早幾日上深圳,我全程都用支付寶香港了。

珍珠宮

熱血金章

whyyou 發表於 19-12-27 12:02
正解, 其實支付寶HK 暫時只係大灣區內一啲稍為大嘅連鎖店用到, 用嚟搭車或者離開咗大灣區已經唔得, 唔明點 ...

你啱! 大商號先用到AlipayHK,如果去便利店或街邊小鋪,都係用唔到。
總之,覺得夠用,就得啦,好過唱一大舊人仔去消費。
要申請大陸支付寶,要大陸縛定的電話號和銀行戶口,真係好煩。
申:我都持有國內支付寶,微訊。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

uhtcl2006 發表於 19-12-27 12:10
我估應該重有,我上個月都去完壹方城,好多商戶唔接受支付寶香港同微信香港。但早幾日上深圳,我全程都用 ...

請問搭有無用過HK支付寶搭地鐵/的士?

珍珠宮

toffeetong 發表於 19-12-27 12:19
你啱! 大商號先用到AlipayHK,如果去便利店或街邊小鋪,都係用唔到。
總之,覺得夠用,就得啦,好過唱一大 ...
我都有國內支付寶,微訊, 所以先知有分別同埋支付寶HK唔係樓上咁講到周圍都用到

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

katyiplee 發表於 19-12-27 12:21

無,搭的士應該可以用微信,但我無國內微信支付錢包,所以都係比現金,至於地鐵都係比現金啦,幾蚊費時慢慢嘟了

大宅

uhtcl2006 發表於 19-12-27 12:26
無,搭的士應該可以用微信,但我無國內微信支付錢包,所以都係比現金,至於地鐵都係比現金啦,幾蚊費時慢 ...

唔該哂

水晶宮

toffeetong 發表於 19-12-27 12:19
總之,覺得夠用,就得啦,好過唱一大 ...

去過7-11,係用到香港支付寶的

珍珠宮

熱血金章

whyyou 發表於 19-12-27 12:23
我都有國內支付寶,微訊, 所以先知有分別同埋支付寶HK唔係樓上咁講到周圍都用到
...

始終開通左,就一勞永逸,真係可以零現金
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

珍珠宮

熱血金章

uhtcl2006 發表於 19-12-27 12:26
無,搭的士應該可以用微信,但我無國內微信支付錢包,所以都係比現金,至於地鐵都係比現金啦,幾蚊費時慢 ...

深圳地鐵,最煩係排隊買票

珍珠宮

熱血金章

uhtcl2006 發表於 19-12-27 12:28
去過7-11,係用到香港支付寶的

7-11用到,但國內多數係其他便利店,相對7-11分店較少

水晶宮

toffeetong 發表於 19-12-27 12:29
深圳地鐵,最煩係排隊買票

如果常搭地鐵,一係買深圳通囉

男爵府

anteater 發表於 19-12-27 08:56
打開支付寶HK App之後,撳「我的」就會見到「信用卡管理」,然後選擇「新增信用卡」,就可以加信用卡
...

唔該晒

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

姸媽 發表於 19-12-19 20:13
如要開通wechat就要去國內開戶口!但我最近發現大陸已用到香港支付寶,所以我無開國內戶口了
...

對啊,我昨天試買車票,原來可以

水晶宮

katyiplee 發表於 19-12-27 12:21

應該唔得,不過好似接受云閃付(不用國內戶口可用)

珍珠宮

熱血金章

uhtcl2006 發表於 19-12-27 12:42
如果常搭地鐵,一係買深圳通囉

有啊!買左幾張比同行親友用

水晶宮

春卷 發表於 19-12-27 00:10
咁係咪要有大陸電話卡先可以開到?

你可以開一咭兩號,for 收國內短訊。但題外話要留意一咭兩號只for收短訊,無發短訊同國內上網功能。

首頁
23456...7

尾頁

跳至