時政擂台

跳至

首頁
23456...16

尾頁

別墅

不過我覺得炒哂佢地係唔可行,除非引入大陸護士,否則唔夠人用

你估佢唔想,仲可以壓價添,學歷低d,人工平d

點都好,由頭到尾,最慘係市民

男爵府

回覆樓主:

個工會本身就唔夠代表性,不能代表全部醫護人員,還要代表他們落實罷工?
有些行業是要24小時當值,就算打10號風球都要上班,公立醫院的醫護便是其中之一,不能理行職業操守的人,根本不適合擔當此任務。
所以我贊成所有胡亂拿藉口(無論編得多偉大)的罷工醫護辭職。
這一群自以為是的人,是醫護界的瘀血,要盡快清除。
真心替有心從事醫護工作的人高興,你們的機會來了。

公爵府

龍貓車 發表於 20-2-7 03:40
我好多朋友都支持佢地罷工,我個人就反對罷工,因為用病人做籌碼係最可恥。
撇開個人見解,大家覺得今次佢 ...

應該唔成功,
細心睇返過去呢幾個月,
呢個特首根本唔會聽主流民意

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

成功,成功令我好憎佢哋

男爵府

回覆樓主:

反正香港醫療爆煲,炒哂班人,大家攬炒,大家開心!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我身邊好多朋友反對罷工

伯爵府

DHA勳章

sunev 發表於 20-2-7 04:05
醫護罷工並非為爭取個人利益,沒有要求任何福利,他們要求全面封關,守護香港人,承擔秋後算賬風險,行動令 ...

啲個時候爭取OT...咪係福利籮.

除左罷工.無其他方法爭取架?

侯爵府

毛毛公仔 發表於 20-2-7 07:57
但係醫護先話裝備不足,所以爭取

不過我覺得醫管局裡面根本唔夠資源,講真有一定俾你用。望林鄭幫手買就 ...

其實佢地口口聲聲話裝備不足,到底要求緊咩裝備?? 事實上我有親人醫護佢當值嘅Ward已經徵用為隔離中心,佢本人都已經住响隔離宿舍,我地當時都即時問佢有冇提供足夠資源,我地使唔使比啲佢,佢都話唔使。,佢老實講資源係緊張但係係有嘅仲要佢地Ward會優先,我理解係有配給但唔預你亂嘥(例如個個帶晒gear開記招咪嘥囉)。佢仲話如果有多,自己留住或者比其他冇嘅人。點解嘅點解嘅??唔通佢呢啲叫自私妄固病人權益定係佢傻。

男爵府

一定成功,只係成功嘅定義係乜啫,當班黑醫護要搵落台階,隨時都可以話自己成功咗,依家都可以話成功啦,個關都封得8899咯,雖然唔知關唔關佢哋事。話辭職,都冇晒聲氣啦,見勢色唔對都冇人敢明提allowance啦。遲啲開個香檳,拍下手話成功爭取咪得囉,政府又唔會同你抝嘅。

子爵府

Onlok 發表於 20-2-7 06:15
good , as for reminder.
之前幾個月,成日講人工包咗,覺得危險可以轉行。今個月好多人都唔記得自己講過 ...

係!諗起就把幾火
成日話人工包人工包
依家就話自己生命危險 驚受感染

人無恥便無敵

別墅

pochario 發表於 20-2-7 08:09
其實佢地口口聲聲話裝備不足,到底要求緊咩裝備?? 事實上我有親人醫護佢當值嘅Ward已經徵用為隔離中心,佢 ...

我都唔知點解,你應該問下開會果班人,現在物資情況

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

woodpecker 發表於 20-2-7 03:48
覺得曠工醫護好失敗

而家佢地怕被炒,要求醫管局勿秋後算賬

琴日唔係話...政府再唔答應佢地..
會有辭職潮嗎?
都辭職囉...怕乜人秋後算賬?

聽到有辭職潮後...
我十分之支持佢地架...
最好快D辭職...唔好白豆人工...
留番D資源請過D有醫德既醫護...
留番D資源去添購裝備物資...

如果唔係真心唔做..
請佢地快D返工....
唔好係度蝦D病人...

水晶宮

回覆樓主:

工會班人日日咁得閒聚埋見記者, 又去HA quarter坐, 但就點都唔返病房照顧病人。 冇 "醫者父母心"、"藍丁格爾精神" 就唔好贪份糧去做醫護, 呢班工會人, 辭職啦!!÷

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

醫護罷工並非為爭取個人利益,沒有要求任何福利,他們要求全面封關,守護香港人,承擔秋後算賬風險,行動令 ...

咪玩啦,無要求任何福利
要津貼原來係假既
天朗氣清

大宅

本身係非為爭取個人利益。

但當林鄭都做到過關嘅人要隔離14日。 而心知冇可能全面封關,澳門都做唔到。 你再逼林鄭都冇用。

而医護仲繼續選擇罷工, 賴啲裝備存貨唔夠,呢刻對佢哋好失望。

水晶宮

Jnam 發表於 20-2-7 04:00
講殉職機會率一向都係地盤工人較大, 但又唔見地盤會停工

地盤點同,佢地可以輸入外勞,又有黑工,仲有,你罷工咪手停口停,你見三罷不分藍黃都擁去返工,香港人就係咁現實!
但醫護就唔同,之前話要輸入海外醫護都否決左,佢地覺得政府喺呢個時候無本錢唔聽佢地支笛,所以罷工,反正佢地覺得唔會被炒又唔會扣人工,咪攞而家病緊嘅人、nicu嘅bb做人質囉!

珍珠宮

回覆樓主:

政治目的
每次都搵市民黎搞!
搵幾個反對派議員出黎嘈下
其實林鄭都會做野
而唔需要呢d咁既黑護扮正義

水晶宮

Carmen8080 發表於 20-2-7 03:50
你唔係好明罷工嘅目的 好難同你傾落去

提提你,一開始係要求加津貼嫁

子爵府

不過我覺得醫管局裡面根本唔夠資源,講真有一定俾你用。望林鄭幫手買就 ...

成日講裝備唔夠,我識嘅醫護無咁講喎

大宅

你再聽真啲佢哋講嘢, 係裝備存貨不足,唔係現時裝備不足。 佢哋要求醫管局公開裝備數量。

我都唔知裝備存貨,點為之足夠。 唔通裝備要有一年存貨,佢哋先放心開工。

但係而家使用量咁高, 嗰一年存貨好難計。

首頁
23456...16

尾頁

跳至