自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

嘩!你應該開心,有機會可以同外國人溝通,如果做到一兩年,咁你又增值咗。你識得驚就最好,好過果啲自大狂,覺得自己無問題。
Minniemouse:-P

珍珠宮

唔怕,反而鬼佬唔介意你講得慢、差、錯文法,明就得

聽就爭d,真係要練,特別有口音果d。不過都唔會無辦法,不斷睇唔同地方嘅劇或新聞,學不同口音

工作上我通常聽唔明會重複講一次比對方聽,確認有無理解錯

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kainen 發表於 20-3-6 15:51
我見好多寫唔得,反而講同聽都得

可能feel到你寫得同肯努力。
預備好去interview 已經係你的優點,繼續努力。

珍珠宮

工作做得多,就會發覺來來去去係嗰啲野,你上司係外國人定本地人? 俾啲信心自已,做做下就習慣。唔怕醜學外語最快,加油

珍珠宮

回覆樓主:

做唔到咪當入去學吓英文,唔駛驚,試幾個月先啦!

複式洋房

回覆樓主:

最緊要有自信,留心D聽,大膽D講,慢慢會好,加油呀!

珍珠宮

Kainen 發表於 20-3-6 15:43
話說星期一返新工,係一間MNC黎。本身唔太了解公司背景,只知係大公司,咁就apply。幸運地3 round intervie ...

你3次interview 點過關

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講得多就ok,放膽d
我都係土炮,港生通病(尤其我果輩)少機會見外國人,唔敢講
跟住慢慢發現,比上不足 比下有餘,自己唔算好,但差過自己亦大把
少少分享:
1. 唔肯定嘅,重複多次:哦,你意思即係咁然後咁,對嗎?
2. 複雜事驚表達唔好,先用email講清楚
3. 學好語言,首先要對自己有要求,呢度學下果度留意下,就會發現不足之處,慢慢學好
4. 一定要放膽。唔好太拘泥grammar,尤其講,唔需要太正式句法,好多鬼佬都亂黎,溝通在乎了解。左唸右唸又怕錯就咩都唔成。俾d信心自己

加油啊!

子爵府

回覆樓主:

加油 祝新工順利

子爵府

補英文

子爵府

我做過幾個老細係外國人,其實外國人唔係太介意我地發音或文法唔標準,意思清楚就得,除非真係講得好差好差一點都唔明。放膽講就得,我成日都同自己講,䒴文唔係我母語我都溝通到,外國人又唔試下講中文?睇下佢講得係咪好過我講英文?
(其實而家係講普通話多,我都係咁同自己講,調轉北京人講廣東話,係咪講得好過我講普通話?)

公爵府

唔使驚,入到去就自然會練大個膽,慢慢講,慢慢聽。聽得多就明,就會講到,言簡意賅即可。

男爵府

tester5 發表於 20-3-6 16:00
你寫都得,點會講唔得?支筆係最難。你謙虛啫。

你英文底子好,睇一兩套美劇,自然學得到。

寫係可以慢慢諗又可以修改, 但講係要即時反應, 如果冇乜面對面操練對話机會, 講係可以差過寫, 我反而識好多人寫得一手好英文但講就真係麻麻, 我自己就講好過寫因為我老公係外國人佢日日同我操練英語會話

大宅

回覆樓主:

唔使擔心,外國人唔太care。
我以前舊香港老闆成日要執我哋email, 啱晒grammar先準send 出街,執得嚟都差唔多收工,見客時老闆又重複講好長英文,結果個外國客投訴話太浪費時間,用最簡單文字去表達,佢話佢哋唔係老師,唔會太著重grammar,只要溝通到,簡單易明就得

複式洋房

回覆樓主:

我覺得香港人嘅上司會好介意下屬英文差

大宅

反正都請左,返左工再算,或者ok 呢,俾d 信心自己‼️

水晶宮

Kainen 發表於 20-3-7 03:00

你係咪靚女一名?D人對靚女會特別包容

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Kainen 發表於 20-3-7 03:00

鬼佬通常反而好過中國人,寛鬆好多。

你睇多少少西片,用英文字幕會學到很多口語。

另外佢哋成日講cool「好正」, mad「生氣」咁law. 仲成日講粗口。(emoji)(emoji)(emoji)
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

誰怕誰
語言嘅嘢講吓講吓就OK
剛剛去大陸工作時,真係聽又唔明、寫又唔曉、講又語塞,講啊講啊就習慣啦。最近遇返一個十年前嘅下屬,佢話現在我啲水平可以去菜市場砍價都冇問題

記得對自己要有信心,真係覺得你唔掂都唔會出offer。你好好彩有個工作環境練習,比出去language school交幾萬學費有用。

介意講咩行業嗎?可能有不同嘅渠道學到行業嘅jargons,對練聽力好有幫助。

子爵府

Kainen 發表於 20-3-6 15:43
話說星期一返新工,係一間MNC黎。本身唔太了解公司背景,只知係大公司,咁就apply。幸運地3 round intervie ...

唔使驚,你話你英文講得麻麻哋,咁聽英文嘅能力怎樣?如果聽得OK,在溝通上已經解決左一半嘅問題。
至於講英文,頭一兩個月可能會有點困難,唯有每次講重點時重複一兩次以減低溝通上的錯誤。講真,慢慢習慣了之後,你就會發覺其實同老闆上司講嚟講去都係果幾樣野,慢慢就會駕輕就熟。放心,支持你,呢個時候仲搵到份大公司嘅工作好叻,俾心機呀!

首頁

尾頁

跳至