自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

看來,伯母都係大花筒(如有得罪,請見諒!)。佢係單親?一啲儲蓄都冇?60歲仲後生,仲可以做part-time甚至全職啦!

伯母打算以後都由你一個人孭起成頭家?近排經濟都唔會太好,除非你做政府工,否則倘若你一旦失業,咁你的積蓄夠支持幾耐。你應該開心見誠同伯母坐低傾下了! 你要加油呀!

複式洋房

Astra00 發表於 20-3-18 08:54
回覆 第三人稱 的帖子

要視乎幾個因素:(1)有沒兄弟姊妹?

(1)沒有兄弟姊妹
(2)不用租/供,但需俾差餉(但唔知幾錢)
(3)大洗,鍾意周圍去,買餸都唔會喺附近買,係都要搭車去隔離一兩個區買。平時買野唔識格價。唔賭錢。但有舖買野癮(非必要嘅野黎,幾十至一千都有)

唉,正正因為佢個性格同生活方式太令我激心,所以我成日都俾佢影響心情。但我又唔可以置之不理
第三人稱

珍珠宮

回覆樓主:

如果住已供完嘅樓,又非豪宅,只付管理費,差餉,地稅等雜費加兩人伙食同日用品,唔計突發開支同極少出街食飯,好慳咁,應該一萬鬆啲可以了。
但如果你只搵2萬,我建議你最多比8千,媽媽幾歲?可唔可做吓part time

複式洋房

seaheart88 發表於 20-3-18 08:57
例如一啲大件事好似cancer咁就算你保險包漫長嘅數保險未必夠。。。又好似好多明星就住肥肥羅文最後都係瑪 ...

明白

第三人稱

子爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 08:59
(1)沒有兄弟姊妹
(3)大洗,鍾意周圍去,買餸都唔會喺附近 ...

你遲早都會有家庭,要好好規劃下,一開頭對阿媽的開支應該緊啲,如果唔係好難返轉頭

複式洋房

waic 發表於 20-3-18 09:00
如果住已供完嘅樓,又非豪宅,只付管理費,差餉,地稅等雜費,兩人

如果係咁,咁點計?
係呀,要管理費(都差不多一千)同差餉
第三人稱

複式洋房

Rilakkuma312 發表於 20-3-18 09:01
你遲早都會有家庭,要好好規劃下,一開頭對阿媽的開支應該緊啲,如果唔係好難返轉頭
...

因為佢,已令我無左結婚嘅念頭了,我怕佢無人照顧

子爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 09:02

因為佢,已令我無左結婚嘅念頭了,我怕佢無人照顧

不要咁樣犧牲自己,嘗試找適合嘅人

水晶宮

第三人稱 發表於 20-3-18 05:37
請問一個家庭,除左住宅供款、水電媒、差餉、管理費之後,仲有咩開支?

另外,如果每月預三千蚊係俾家母每 ...
你試吓改變模式,省得幾百得幾百來儲下都好!
你媽既然得閒,勸她做半日兼職,賺幾千元都好,另外你盡量回家晚飯,盡量夜晚煮多少少飯餸,變做你第二日中午飯盒。咁你係食的支出可減少一二千元。

廁紙日用品要改變下要求,轉去淘寶買;食品如果附近有街市佳寶,轉買平食物。幾樣野加埋,一個月都省2/3000元,你儲起好過。

你呢一刻不理那些支出,你幾十年後都會為年老的生活去愁。

利申:出來工作,九成日子帶飯(清廚餘)、早幾年可步行上班(公司近),穿來穿去幾件衫。錢留了進修、買樓。(如當我吹水廢話請繞道。我直說希望點醒人,幫得一個得一個。)

伯爵府

MKma 發表於 20-3-18 08:59
看來,伯母都係大花筒(如有得罪,請見諒!)。佢係單親?一啲儲蓄都冇?60歲仲後生,仲可以做part-time甚至全 ...

真係唔明點解好多阿媽都係大花筒(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

每個家庭唔同,不如直接同媽媽傾啦

複式洋房

Rilakkuma312 發表於 20-3-18 09:03
不要咁樣犧牲自己,嘗試找適合嘅人

曾經試過以為適合,但日久見人心。

Btw.. 其實我已無再諗「嫁人」/「等人養」。我一心只想增值自己,令自己有更高嘅能耐/能力/本事,可以再去搵高人工啲嘅工,令生活更好
第三人稱

珍珠宮

Rilakkuma312 發表於 20-3-18 09:01
...

絕對同意。
如果媽媽大使,唔識理財,就唔好比咁多佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如果你只負擔到3千,俾3千佢先。

我覺得你媽媽唔夠用時,會同你講。

其實你可以叫你媽媽煮下飯....係屋企2餐會化算D,同埋有D野做下,無咁悶。

子爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 09:07

Btw.. 其實我已無再諗「嫁人」/「等人養」。我一心只想增值自己,令自 ...

你而家大概幾多歲?

複式洋房

MKma 發表於 20-3-18 08:59
看來,伯母都係大花筒(如有得罪,請見諒!)。佢係單親?一啲儲蓄都冇?60歲仲後生,仲可以做part-time甚至全 ...

唔緊要,你唔係第一個話佢係大花筒,佢都俾人話過了。不過算啦,無謂提了
第三人稱

水晶宮

Astra00 發表於 20-3-18 09:05
你媽既然得閒,勸她做半日兼職,賺幾千元都好,另外你盡量回 ...

你所寫的, 係好多人都未曉. 好多人以為致富係買賣股票、買樓, 但就唔曉節儉來儲本。有本, 做乜投資都有得揀; 冇本, 講乜都冇份。

水晶宮

第三人稱 發表於 20-3-18 08:59
(1)沒有兄弟姊妹
(3)大洗,鍾意周圍去,買餸都唔會喺附近 ...
差響一年四季、每季2-3000元(大型屋苑近地鐵站計)而家預算案有減免1500元一季,好似係,不是咩大數。
但係你媽大洗就難搞,大洗係一個黑洞,你最好為自己打算下。既然同住,勸你盡早買間樓,收租金去供。將來供完都有間屋仔有被動收入。長沙灣一帶有些近地鐵站細單位,你找尋下,幾好租的。百多尺都有,300萬內。

複式洋房

Astra00 發表於 20-3-18 09:05
你媽既然得閒,勸她做半日兼職,賺幾千元都好,另外你盡量回 ...

我有話過佢,叫佢唔好浪費車錢去第二區買餸,但佢份人係唔聽我講嘅(好多事都係,所以經常令我激心激氣,唉)
第三人稱

珍珠宮

第三人稱 發表於 20-3-18 09:07

Btw.. 其實我已無再諗「嫁人」/「等人養」。我一心只想增值自己,令自 ...

你好乖女了。
我親人個女搵3萬,又係只供養佢媽一個,一样唔使供樓,比7千至9千佢媽。佢媽有份兼職搵3千幾,夠用了,不過當然要慳慳地。
但大前題一定有積蓄備用。

首頁
23456...11

尾頁

跳至