自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

yan_yan_mummy 發表於 20-5-14 12:58
從來看一個地方有否將來,就先看當地年青人,而不是看農村的大媽大叔。
疫情前去了中山和上海,年青人普遍 ...

香港大學生,高叫攬炒

珍珠宮

nisha 發表於 20-5-14 12:44
咁國內,就算80% 做內銷又真係夠。都有HK 人特登坐車去長隆玩,當然如果可以吸引更多不同遊客就更好。

其 ...

好一句尊重,唔知而家有邊個後生識?

侯爵府

咁香港都整左哈佬喂玩法都算食腦
國內就資源充足人工又平可搞多d野

大家努力吧
不要一個城市和另一個城市互踩這樣對國家不利

子爵府

nisha 發表於 20-5-13 22:59
說話可以公道少少,內地經濟起飛初期,HK 有好多管理人才上左去幫手,當然可以話青出於藍。
如果可以互相交 ...

就係有人唔願意交流配合尊重,好似你講,當年國內睇中香港人才重金禮聘,而香港人才亦抱住衝勁願意去內地發展搵機會
一向香港人叻就係叻在識自己把握機會,而非倚賴人哋俾,迷失自己應該係因為好多人一早plan想咁過咁過,但現實世界轉變已經唔係當初plan嗰一套而接受唔到

子爵府

wantaima 發表於 20-5-13 23:59
上年係珠海楂車遊左成個圈,珠海長隆正在擴充會多幾個主題館,而且即將有地鐵開通係門外。到時肯定更多人次 ...

深圳起地鐵好似食菜咁快,觀蘭湖都快通車了。你睇香港條沙中線幾時通車?中國發展咁快事出有因。

公爵府

Ouzosanc 發表於 20-5-14 12:19
大陸的樂園, 當然無需要迎合鬼佬, 繼續食自己就可以了, 反正有 14億人, 有排食.

Disney, Universal Studio ...

xx樂園都係一個景點,去唔去係視乎個人喜好同行程安排。
btw 你有冇去過長隆?我自己去時都見有唔少鬼佬去囉!

伯爵府

牛年勳章

babytt2 發表於 20-5-14 13:17
好一句尊重,唔知而家有邊個後生識?

都唔淨係HK 年青人,社會改變左,人變得自我左,先諗自己嘅好處

外面幾亂都好,盡量保持理智,做好自己教好自己嘅小朋友。當然每人價值觀不一,但正正係咁,大人同小朋友一齊學習成長,社會進步定退步好睇大家嘅諗法。

非黑即白喺現實好難存在,係咪一定要用到互相傷害,唔係你死就我亡嘅心態呢?

男爵府

只因政府靠邊行,凡事講關係。任人唯新的結果,絕對不關香港人質數問題

伯爵府

牛年勳章

MMVV 發表於 20-5-14 13:28

深圳起地鐵好似食菜咁快,觀蘭湖都快通車了。你睇香港條沙中線 ...

因為佢哋可以24小時施工,係HK 有嘈音的工程有時間限制。

珍珠宮

真係講得好啱,自以為比人優越,其實別人早早爬在前頭

伯爵府

Ouzosanc 發表於 20-5-14 12:19
大陸的樂園, 當然無需要迎合鬼佬, 繼續食自己就可以了, 反正有 14億人, 有排食.

Disney, Universal Studio ...

因為中國本身已經有太多嘢比樂園更吸到外國遊客,自然不會將長隆放入行程,你看事物的角度還停留在幾十年前,悲哀!

大宅

回覆樓主:

香港新一代嗰D其實自毁香港未來,自己嘅未來

子爵府

Ouzosanc 發表於 20-5-14 12:00
香港真係非常差, 非常差, 非常差 ... 不過福利好.

就是因為福利好,害死香港。

伯爵府

nisha 發表於 20-5-14 13:36

快,係以前香港出色之處,香港人就以有效率被世界贊賞,現在中國有效率,卻貶低人哋,為何?

伯爵府

牛年勳章

rich8 發表於 20-5-14 13:36
只因政府靠邊行,凡事講關係。任人唯新的結果,絕對不關香港人質數問題
...

你想寫「用人唯親」?
說實話,世界每個地方都有呢個問題,只係做得明顯or not.
例如,老闆係A 大學畢業,當最後2 candidates 差不多的條件,好大機會A大學的 candidate 得到機會。
HK 有部分人質素有問題,已經唔係今日嘅事,近呢十幾年,「尊師重道,尊敬長輩」係差左。
個人修養亦低左,我亦係bk 講左好多年,好心扶住度門俾人過10中可能只有1-2 個say thank you, 更壞嘅係 sip 過,搶先係老人家身邊過⋯

伯爵府

牛年勳章

amazing 發表於 20-5-14 13:43
快,係以前香港出色之處,香港人就以有效率被世界贊賞,現在中國有效率,卻貶低人哋,為何?
...

並冇咁既意思,只係表達佢快嘅原因
例如你同我比較邊個快完成一個project, 你一日24小時開工,三日就完成。但我就要9 日(每日開工8小時)先做好
其實大家都係用左相同total 時數. 只係想講要公平比較,並冇貶低嘅意思。

大宅

回覆樓主:

試過去長隆睇完馬戲。大家去厠所排長龍。有大陸小朋友就地解決。尿流到週圍都係。睇見都怕怕。唔會再去
[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

nisha 發表於 20-5-14 13:36

係咩?聽聞當年佔中另金鐘工程整頓而且撥款又拖延。咁都可以用嘈音借口,佩服佩服。

男爵府

回覆樓主:

成個長隆咁大個集團,人地好專做遊樂事業,同海洋公園雜牌軍董事局比?孔令成銀行家出身,一早就知唔係果條路啦。
仲有人地係民企,做得好唔好要同老闆負責任,海洋公園做得好嘅盛智文唔比佢做,唔好果個又可以留低,邊有動力去推動。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Wing070605 發表於 20-5-14 12:23
我當年去長隆玩時(成十年前)
已經見有唔少外國遊客
話時話

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
23456...10

尾頁

跳至