1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 kissapplegirl 的帖子

咁本身食緊既奶粉就唔使食?

複式洋房

Joanne_L 發表於 20-6-19 11:28
回覆 Heart18 的帖子

可唔可以問下你餵食治療既資料?

咩資料?

男爵府

Joanne_L 發表於 20-6-19 11:29
回覆 kissapplegirl 的帖子

咁本身食緊既奶粉就唔使食?

yes

複式洋房

Heart18 發表於 20-6-17 12:06
我bb有呑野問題,最近佢食咩都無興趣,一開餐就喊,又拍我手,又搶匙羹,不停擰頭,總之唔俾人餵!我試過唔 ...

有冇同佢出街食野?會唔會因為bb關係,所以煮得太淡味?我b都係喜歡重味多,特別係街外,如果知道佢口味,就容易配合佢。

總知唔好食野時玩電話睇電視。

複式洋房

Curtis0917 發表於 20-6-19 12:36
有冇同佢出街食野?會唔會因為bb關係,所以煮得太淡味?我b都係喜歡重味多,特別係街外,如果知道佢口味, ...

有呀,都係唔食得多!食兩三條烏冬已經好俾面,飲茶食幾啖腸粉幾啖包就算!唔知餓㗎!

複式洋房

Heart18 發表於 20-6-19 12:38
有呀,都係唔食得多!食兩三條烏冬已經好俾面,飲茶食幾啖腸粉幾啖包就算!唔知餓㗎!
...

唔啱口味,餵排⻣飯雞飯試下,每樣都要試,我b開頭喜歡一樣,好快就轉另一樣

複式洋房

Curtis0917 發表於 20-6-19 12:41
唔啱口味,餵排⻣飯雞飯試下,每樣都要試,我b開頭喜歡一樣,好快就轉另一樣
...

會呀,而家咩都俾啲佢試,佢鍾意就會追住要,但都係啲水果類,食唔飽!所以要努力試多啲!

大宅

Heart18 發表於 20-6-19 13:07
會呀,而家咩都俾啲佢試,佢鍾意就會追住要,但都係啲水果類,食唔飽!所以要努力試多啲!
...

樓主加油,其實我都試過(emoji) 佢之前明明食飯仔,仲食得好好,無端端唔肯食。
跟著我個日好沮喪,佢扔到成地都係烏冬,因為我無晒材料重新煮,所以我就就咁煮啲烏冬比佢,乜都無加,佢竟然食咗半碗。
跟著由個日開始,所有食物我都獨立整,食下白粥又夾啲魚肉比佢,又比兩條菜心佢咬,佢得兩隻牙,但食得好好。
我懷疑係佢睇到我地食飯係三餸一湯咁食,佢就要跟我地個套。
小朋友要探索,我地都要估。樓主加油。希望幫到您(emoji)(emoji)

複式洋房

MrsSilviaChan 發表於 20-6-19 19:56
樓主加油,其實我都試過(emoji) 佢之前明明食飯仔,仲食得好好,無端端唔肯食。
跟著我個日好沮喪,佢扔到 ...

多謝你,我今日夜晚試左,一齊埋枱食,一齊分餸,佢都食,不過都有扭,所以我要加油,等佢習慣下,都教緊佢用手擺食物入口,不過要啲時間!佢都好叻仔,肯試好多食物!原來佢真係有少少重口味,鍾意食豆沙包入面個餡,同水果,我諗佢鍾意甜食!

大宅

Heart18 發表於 20-6-20 00:37
多謝你,我今日夜晚試左,一齊埋枱食,一齊分餸,佢都食,不過都有扭,所以我要加油,等佢習慣下,都教緊 ...

有進步真係好喇~~~
恭喜媽媽呀

大宅

Heart18 發表於 20-6-20 00:37
多謝你,我今日夜晚試左,一齊埋枱食,一齊分餸,佢都食,不過都有扭,所以我要加油,等佢習慣下,都教緊 ...

好叻呀!我個囡好中意食生果,但上次個生日蛋糕太甜,佢就麻麻地,朝早佢食白粥加兩個包仔,佢都係好愛星星餅。
我個囡之前6個月唔食糊仔,但好中意食果蓉,所以我一啖果蓉一啖糊仔咁餵,第二日佢就已經可以純食米糊。到佢真係唔再食米糊,我先加固。

慢慢試唔同食物,好快就知佢嘅喜好。
佢唔中意食西蘭花

複式洋房

MrsSilviaChan 發表於 20-6-20 05:58
好叻呀!我個囡好中意食生果,但上次個生日蛋糕太甜,佢就麻麻地,朝早佢食白粥加兩個包仔,佢都係好愛星 ...

而家都係慢慢試,睇吓佢鍾意咩啦!大家都加油!

複式洋房

siusiumi 發表於 20-6-20 02:56
有進步真係好喇~~~
恭喜媽媽呀

Thank you (emoji)(emoji)

男爵府

Heart18 發表於 20-6-20 10:06
而家都係慢慢試,睇吓佢鍾意咩啦!大家都加油!

我同你一樣,完全唔知點餵食,食小小就唔食,本身我唔識煮飯,唔識整其他嘢,粉麵唔知點煮先好食!

你咁快幫佢介左奶啦?我仔都唔食奶架,要等佢訓左先餵到!所以我都唔敢帶佢出街太耐,因為就算佢係街訓左有時都唔食!最衰佢固體都食得唔好,唔係我都想介曬奶佢

複式洋房

bamamaba 發表於 20-6-20 16:34
我同你一樣,完全唔知點餵食,食小小就唔食,本身我唔識煮飯,唔識整其他嘢,粉麵唔知點煮先好食!

你咁 ...

我都想佢飲,但佢一掂到樽奶,就會掉左佢,我都係糊糊加奶再加少少果蓉俾佢食咋。出街佢都食得好差,帶咩俾佢都唔食,食三四啖就唔肯,就會喊!而家出街食,都會諗埋佢果份,有啱佢食嘅嘢先食,一齊食,每樣食幾啖都叫做食到啲野,無咁擔心!同買定個麵包,進餐時間兩個鐘頭內得閒俾幾啖佢!加加埋埋都夠頂肚嘅!

男爵府

Heart18 發表於 20-6-20 16:45
我都想佢飲,但佢一掂到樽奶,就會掉左佢,我都係糊糊加奶再加少少果蓉俾佢食咋。出街佢都食得好差,帶咩 ...

訓左餵有冇試過?我個糊都唔鍾意食,又係食几啖之後要呃要氹先食多少少🤏咁你一日餵几餐呀?仔仔依家几重呀?點樣發現佢吞野有問題架?

複式洋房

bamamaba 發表於 20-6-20 17:22
訓左餵有冇試過?我個糊都唔鍾意食,又係食几啖之後要呃要氹先食多少少🤏咁你一日餵几餐呀?仔仔依 ...

佢瞓咗就唔會呑野,一日四餐,得18磅左右。
之前佢細個飲奶,會成日呑唔切,成日濁親,跟住就會嘔,醫生同佢照內窺鏡,睇到佢有軟喉,所以要做治療幫幫佢!

大宅

回覆樓主:

如果你餐餐,捉佢口黎食,唔好話bb,大人都驚,仲邊會想食飯呀?你試下整好食既野,慢慢等佢食,再慢慢加多少少唔同嘢有顏色豐富嘅等佢自己試下慢慢食唔好迫佢。

子爵府

我仔之前都會咁,我嘅方法可能好多媽媽覺得唔好,就係我喂佢會加佢鐘意嘅嘢,例如每淡飯上面放半粒星星餅/一啖飯餸,一淡香蕉/同埋我有比佢睇youtube食,我知係唔好
依家23個月,都唔洗咁樣食了,都係正常食大人飯餸。
所以我覺得佢唔食,你就就下佢。
嗰時我仲會整一碗有牛油果、烚蛋整碎,加包果蓉/乳酪。呢碗野我覺得都幾有營養。

複式洋房

Daisywong313 發表於 20-6-20 23:52
我仔之前都會咁,我嘅方法可能好多媽媽覺得唔好,就係我喂佢會加佢鐘意嘅嘢,例如每淡飯上面放半粒星星餅/ ...

Thank you ,我而家就試吓佢食一啖,我就讚佢同佢拍手掌,或give me five咁,佢咪食下開心下,不過就食好耐,同埋我好攰,但叫做有食咁啦!

首頁

尾頁

跳至