夫婦情感

跳至

首頁
23456...22

尾頁

侯爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 22:11
回覆 soso1227 的帖子

我有時都會洗衫吸塵的,只係多數佢做。我有同佢講過請個工人未算囉,唔好再為家務嘈 ...

請姐姐解決到溝通同sex 問題?? 睇野咁表面,又唔企對方角度諗都做到獵頭? btw 我堅持請鐘點嘅,因為我都真係唔鐘意做家務。。。

大宅

manlinglee0815 發表於 20-8-7 19:35
我同老公都係90後,結左婚2年,其間不斷鬧交,仲有次鬧到想離婚。
佢話我放工番到屋企咩都唔做,就攤咗喺SO ...

睇下中醫了解下點解咁累? 以返個正常人先得

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 22:37
回覆 Nicolehttt 的帖子

愛一個人係唔係應該接受我既不好?佢將我改造到佢想要的那個,果個就唔係我啦?其 ...

愛一個人係唔係應該為佢和大家付出?

opclk99    發表於 20-8-8 20:44

複式洋房

找對的人 發表於 20-8-7 21:25
咁又真係有啲問題喎
有邊個男人唔想有個入得廚房出得廳堂嘅老婆?
你飯又唔煮 家務又唔做

你講中哂!佢自己竟然覺得無問題先奇!放生個好男人吧

大宅

manlinglee0815 發表於 20-8-7 19:35
我同老公都係90後,結左婚2年,其間不斷鬧交,仲有次鬧到想離婚。

其實你嘅生活習慣,同一個人生活冇分別,只係你想維持呢種習慣,但你老公唔想,你老公想過返正常新婚生活,係你俾唔到佢,唔係你老公嘅問題,你自己要檢討一下

大宅

結左婚 你就係人地老婆
對個家 對老公 對自己都有責任 有承擔
需要為個家付出
如果你想維持以前做人個女 或者自己一個嘅生活
根本就唔應該結婚
你啲時間錯晒 返屋企就訓 半夜起身 三點再訓 幾個鐘又返工
習慣左依個模式 放工返黎緊係攰啦
係咪應該調校返正常 放工俾你休息半個鐘
然後就應該係同老公食飯 睇電視 傾下計 夜晚同佢同步一齊入房訓覺
你話你唔鍾意煮 最多咪叫外賣 或者久不久一齊去奶奶到食 起碼都叫做一齊食餐飯
平日返工攰唔做家務 星期六日都幫手執下屋 拖地 抺塵 洗衫
兩個大人生活 其實只要你每次將啲野放回原位 間屋唔會亂得去邊
樓主 我覺得你真係要長大 要成熟了

子爵府

揾part time 趁佢未放工前做好家居清潔,煮埋飯趁老公未返前part time收工!但錢你應自己比!

至於你應該去揾婦科或婚姻輔導睇睇!

至於你自己睡覺時間其實都應改,因為不健康!放工攰去沖個涼,聽下音樂或攸伸展運動都可relax 去疲勞,但不建議在梳化攤了,寧願之後同C6同時1200比你平時早啲上床瞓較好!

講真,2300~0300是一個美容覺,對自己身體都好啲!

侯爵府

找對的人 發表於 20-8-8 09:57
結左婚 你就係人地老婆
對個家 對老公 對自己都有責任 有承擔
需要為個家付出

唔關成熟或長大嘅事

只喺樓主和佢老公嘅 家庭觀& 婚後婚姻模式有不同

樓主越遷就可能她越辛苦,最重要清楚自己將來想要啲咩…襯雙方還有青春 萬一唔夾 還有機會再搵另一半....不過下次要了解清楚大家嘅價值觀先好開始
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

樓主想維持番做女嗰陣時嘅生活,返到屋企有父母幫佢做曬所有野,自己就做公主,婚後亦都想老公好似父母咁做曬所有嘢,樓主老公頂左兩年都已經好厲害,如果其他人,半年內就即刻提出離婚,邊會有男人想同你組織家庭,自己都搞唔掂,生兒育女更多唔駛諗,奉勸樓主,要改變自己,如果唔係,係你自己趕走自己嘅幸福

複式洋房

其實大家要返工 大家都攰
有邊個唔想返到屋企攤喺度唔駛做?
但結咗婚有家庭就要有返個責任心
咩都唔做仲要老公拎埋飯返嚟俾你食
老公出聲話你其實真係要檢討下
所有野應該要兩個人分工合作 唔應該一個人做晒
佢都出得聲同你講 應該溝通下可以點樣慢慢改善下 而唔係一咪要人遷就你 幾愛你都唔可以一味遷就你 佢都會好攰

伯爵府

娶妻娶德不娶色.

水晶宮

Rilakkuma312 發表於 20-8-7 22:23
咁不如離婚,放生大家?

同意

大宅

seaker 發表於 20-8-8 02:03
唔係話一句唔想做家務同煮飯請個姐姐攪掂
有啲人唔like有個陌生人係度住。而且,兩公婆,有幾多家務?大個 ...

呢件極品完全吾覺得自己有問題先死?

複式洋房

回覆 FennieMan 的帖子

我番到黎唔落妝沖涼放返D鞋係習慣問題,咁佢自己係會返黎就做曬哩D野既人,我唔係點解就係我錯?我既習慣又無害到人,佢就係想我咩都跟曬佢果套,咁我迫自己跟曬佢果套的話,我又開心咩?你地唔好以為我對佢唔好先得嫁,我都會有氹下佢既時候,會買下禮物比佢,同佢周圍去旅行,我唔係淨係識喺屋企攤。

複式洋房

回覆 Pepero 的帖子

我唔係太自我,我只係做人太無安全感,或者我係怕有一日會失去佢。佢由結婚開始後半年去買樓,又唔肯落埋我名,之後又叫我一齊供樓,我唔肯又叫我交水電煤管理費,佢話咁做係希望我有份參與屋企D野。其實佢搵好多錢,根本佢就可以比曬所有支出仲好鬆動。到後來我問佢拎家用,佢又唔肯比問我拎黎做咩,都無野要我比,嘈完過後佢先肯比我。
仲有佢又耐不耐同D女仔Whatsapp,有D係朋友,有D係同事。之後我問佢拎個電話黎睇佢又唔肯比,結果鬧左場大交後佢先比我睇,其實我同佢一齊5年,我知道佢份人係唔會出去偷食,但係我就係睇完先放心,先有返D安全咁。

佢果日同我講離婚時,又拎返出黎講話我無專重過佢,佢話佢唔鍾意人睇佢電話,佢話我連最基本既信任喺我身上都睇唔到。佢話我既行為話佢知,我係信D證據就唔係信佢。

我唔識點去形容,可能就係因為太多身邊既人覺得佢係一個好老公,我覺得同佢好似差距越大,所以先想樣樣都我可以控制到同知道。

複式洋房

回覆 lovebabysuet 的帖子

我已經改緊啦,改都要時間架。無可能琴日我係1個樣,聽日係另一個樣架。

複式洋房

回覆 willbealright 的帖子

就係因為我唔鍾意洗碗,咁都係洗一隻碗姐,唔洗放大黎講,我已經同佢講過既然佢又唔想做,我又唔鍾意做,請個工人未解決問題。

伯爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-8 13:12
回覆 Pepero 的帖子

我唔係太自我,我只係做人太無安全感,或者我係怕有一日會失去佢。佢由結婚開始後半年 ...
你老公搵咁多錢,一係就同佢講,你以後唔返工,係屋企全職主婦照顧佢日常起居,不過要收返大份D家用,咁樣做到佢想要既婚姻生活,但有好多JM實會話千其唔好唔做野,呢D就睇下你地有幾愛對方了

男爵府

樓主好似丁蟹上身咁

首頁
23456...22

尾頁

跳至