懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

angel202020 發表於 20-8-27 12:49
回覆 M.A.C 的帖子

我覺得我地無咩共識。傾左咁多日。

唔想有BB, 但無做足安全措施。
最後有咗,又話唔要。
佢再返轉頭,真係要諗清諗楚,係咪可以託負終身。

洋房

回覆 PP_Home 的帖子

?咩叫醫護又濕疹驚遺傳唔要?護理前線不代表醫/護,只係院舍工作
對於生小朋友擔心小朋友身體,係唔關工種事吧?

洋房

子爵府

angel202020 發表於 20-9-2 11:59

?咩叫醫護又濕疹驚遺傳唔要?護理前線不代表醫/護,只係院舍工作

樓主,你放心吧,其實濕疹都好小事,絕對不是一個放棄一條生命嘅理由,將來你諗返呢個bb會好唔捨得佢,就算你之後再有,你都會掛住呢個bb架,信我

大宅

見到你男友既態度真係幾失望。
的確兩個人既堅持同目標好重要 因為日後你陀b中間會心情會好差or 起伏,但如果佢唔體諒你,or 未成熟 點照顧你
生左之後甘多難題都好需要一齊面對or 分擔
雖然我好希望您地目標一致,但如果你男友係甘既回應 重成日猶豫
你都幾辛苦,我會想另一伴同我都好開心因為有咗bb ,咪早d 去下個stage 囉,唔洗well planned ga, 睇有無心,加埋5萬幾都養唔到? cannot believe

別墅

angel202020 發表於 20-8-21 12:16
今年28。同男友一齊6年,都打算呢2年結婚。
但未有生仔打算,前2日驗有左6周到。
主要男朋友身體唔係太好, ...

同BB既緣份到,要好好珍惜呀,有BB唔容易,上天的禮物

懷孕食益身菌對bb感敏係有用,正能量,反正都影左婚相,簡單註冊,同埋今年疫情,大攪婚禮都不太合適

加油

複式洋房

兩個人都因為有bb而開心 係好重要嫁
有左bb 男朋友明明都要錫你肚仔同埋同肚仔講野
有左bb 男朋友恐懼你的肚仔
呢兩個情況對孕婦情緒都有好大影響
未準備好 都係唔好生住..都要好好睇清楚呢一個人

洋房

回覆樓主:

同case
但當時我只係同另一半一齊左幾個月(不過識左廿年)
但一拍即合,所以有左後掙扎左一星期就決定要。
我地年紀仲比你大少少,但選擇要只係後侮唔夠2人世界(你地1齊左6年應該都夠晒二人世界啦)

永遠無『準備好』你決定好,自然就會『準備』

子爵府

Whalesmama 發表於 20-9-3 12:31
同case
但當時我只係同另一半一齊左幾個月(不過識左廿年)
但一拍即合,所以有左後掙扎左一星期就決定要。

你又同我生第一胎果時嘅情況好似,不過我地當時都猶豫左18個星期先決定要,之後都慶幸自己有呢個決定,如果當時真係無要,可能一世都會唔捨得佢

大宅

其實我覺得唔好理男朋友點諗先,因為下下咩都就晒佢,以後就會變本加厲
反正宜家未結婚,生小朋友的主導權依然都係樓主度,樓主可以話事
如果樓主想要就要堅持,始終係自己骨肉,如果自己想要但人地話唔要,而真係唔要
到時只會日日諗住令到自己後悔同影響自己心情
更會因為呢件事影響你地彼此的感情

男爵府

2024年龍年勳章

你男友開心果一刻都有份付出一半,即係話佢都要為你「有咗」呢件事負上一半責任。而家係佢單方面一直逃避,唔尊重唔理會你嘅感受就輕言話唔想要,想問吓,流產嘅生理同心理創傷,邊個要全食?佢呢種咁自私嘅人,唔再值得你關心佢有冇壓力同仲想二人世界嘅自私諗法啦。建議佢如果想一直二人世界到老嘅話,應該早去結紮,唔好害到你。

大宅

angel202020 發表於 20-8-27 12:49
回覆 M.A.C 的帖子

我覺得我地無咩共識。傾左咁多日。

見到你男朋友咁回應我都覺得好難過......
你要加油呀,無論自己點決心,諗清楚唔後悔就好,做對自己最好既決定!
至於呢個男人靠唔靠得住,你就要自己再仔細考慮!

男爵府

如果決定要,將來湊bb就要自己湊無得怨,一怨就話係你今日堅持要生。不過bb係上天嘅禮物,好多人準備好晒都等唔到bb來臨。

首頁

尾頁

跳至