自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

自己兩種都試過, 讀普通班考得前同學覺得你勁而會多D朋友埋堆, 讀精英班考得後有D叻人會睇唔起自己.. 講開心係普通班開心D (D同學平日都活潑D無精英班個D咁古肅)... 但好現實, 係精英班考得後個幾年, 其實自己真正既成績係好好多的... 因為身邊都係叻人, 氣氛唔同, 會感染到讀書氣氛同埋佢地比人地叻既學習方法 (群D同學睇下佢地平日點溫習同做功課).. E家做左人地阿媽, 我都主張小朋友如果入到精英班就算考得後我都會比佢讀, 間間學校都想爭取表現, 負責精英班既老師都係比較優秀的...

水晶宮

事實就係事實, 入邊班都好, 你係一級裏面既排名都冇分別, 有需要係普通班找自信心, 優越感?

應該教小朋友看清事實而唔係逃避, 繼續自己呃自己

呢d問題成日都有人問, 大塘小魚, 小塘大魚…

男爵府

回覆樓主:

其實讀咩班都係睇級名次。精英班考最尾但級名次高就冇所謂啦,點會有人笑啊!如果讀普通班但級名次高一樣唔會覺得瘀!

子爵府

弱校,入精英班
強校,入普通班

男爵府

回覆樓主:

我覺得好睇小朋友自己

伯爵府

回覆樓主:

我揀精英班包尾。
通常除咗班名次外,還會附帶埋級名次。
當個小朋友傻㗎咩?
話就話考第一,點知一睇個級名次,重衰過精英班包尾嗰個。

珍珠宮

回覆樓主:

普通班第一,小學時年年頭3名,但上到名校後試過考尾幾,個人無晒自信

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小學,可能仲呃到小朋友係非精英班考第一覺得好叻,但中學,佢哋知道晒遊戲規則啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

精英班包艇。
精英班老師人選、課程節奏、資源、班別優先性、待遇,會比一般班好,當然唔會明言。

伯爵府

lojo11 發表於 20-8-21 20:52
精英班就係精英班,就算普通班考第一,都知道全級排名卦?所以避唔到個事實!
...

有同感。
當你見到年終頒獎禮,當頒普通班第一名嘅時候,比隔離精英班偷笑話吓,佢都有獎拎,咁我地全班都可以上台拎獎嘅時候,就會覺得考第一只係一個虛名 。

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

普通班第一

男爵府

回覆樓主:

低年班/好細個時會揀普通班考第一,先建立自信同令人感覺讀書努力有回報,會肯自發讀書。到大個左/中學會揀精英班考第尾,尤其中學朋輩影響比一切大,大家成班讀書人易有進步,亦較易理解班中考第尾都係叻過好多人。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係睇埋家長心態咩?不過我點都會揀普通班第一,呃下自己小朋友都好叻,而且大家都開心。

侯爵府

回覆樓主:

其實好睇性格,我自己當年普通班考頭,入左精英班,開頭完全跟唔到,但我自己眼見身邊同學都好勤力,咁就同阿媽講要補習,再自己努力溫習,好快就跟上左,仲考得幾好。但我識人入到精英班考得唔好就放棄,越讀越無心機,所以係睇人的,不可一概而論。不過精英班的學習風氣真係好好多,係普通班沒有的。

子爵府

Pink_Cake 發表於 20-8-21 20:09
你地覺得當中嘅利與弊如何?

普通班第一,

愈早建立自信心對小朋友將來愈有利,

做乜都比人容易成功,

愈遲建立,將來愈辛苦,時間唔等人喔
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

男爵府

睇性格
無自信的話會揀普通班

男爵府

朋友嘅囡入咗名校精英班,中二時雖然未至包尾,但都好大壓力。又唔想去普通班,又覺得自己跟得超辛苦,出現焦慮跡象,唔想參加學校考試。佢父母商議轉佢去澳洲讀,之後個囡即刻開朗咗,放開心境去考試。依家喺澳洲讀住,聽講都幾開心。

伯爵府

虎到金來勳章

我仔今年都由最差班升左上精英班,佢就好開心,一直以來都想試下入精英班,我就好擔心,佢太懶太粗心,甘嘅讀書態度,预左包尾

珍珠宮

小朋友欠信心就去普通班,有鬥心就一定去精英班。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

普通班第一!個人有自信D!出去參加比賽都會揀D叻嘅,咁見識都多D!
精英班係多啲資源,師資會好D,但出去比賽揀人都好難會揀個全班包尾的!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁
23456...8

尾頁

跳至