自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

唔一定
嚴肅同玩得可以共存
個阿爸要好叻
又肯放時間落小朋友度先得
要拿捏得好好

我見過係得
兩個細路大個都係同父母好friend
咩都講
仲會問返父母意見
但絕對唔係裙腳仔嗰d
亦事業有成

侯爵府

LOVE074 發表於 20-10-12 16:53
JM你講得好岩, 當年比阿媽壓抑太耐, 離家出走去阿爸屋企 (佢地已離婚)
都算係咁離家出走極都係去親 ...
係呀..
仔都仲好少少
女既話,反叛期識個男朋友,人地對佢好少少
就覺得人地對佢好到上天
真係好易跟佬走..
跟著個好人都仲好d

男爵府

當你重控制到佢時會有效果,大左有主見就會反抗,同唔信任你

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得打罵呢樣野,頭幾次就驚,再多幾次就冇咁驚,再多幾次就麻木,再打落去根本冇感覺。除非真係堅打到傷痕纍纍。
這是人性。

珍珠宮

我女從細都比我嚴教!佢今時今日好懂事,好乖,同我關係十分良好!我覺得要睇性格而安排點教,始終人人都唔同!

wcpcelia    發表於 20-10-14 12:03

子爵府

對於我,兜巴星絕對係侮辱,打手板還可以,不過我只打過我小孩手板一次,嗰次係關乎生命危險,所以要佢好好記住。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

fmf903 發表於 20-10-12 10:46
另一半以權威班,高壓式,要子女絕對服從,尤其讀書和行為方面,軍訓式+目標訓練尖子,不集中和一有頑皮就 ...

人人性格唔同, 你要問果位小朋友有咩感受喎.

你講既情況有d 似我屋企咁, 不過我地唔係全天侯權威型, 有d野要佢地絕對服從, 亦都有都同佢地玩, 仔女細果陣會打罵, 而家託賴大家感情都好好, 但有一個問題係仔女都變左好似我地會要人地服從佢地. 另外我都會諗佢地變得唔夠變通. 一個仔受咁既教法, 會嘗試去跟, 另一個仔會搵唔同籍口去逃避指令.

某程度軍訓式教法上係方便自己去教.

珍珠宮

fmf903 發表於 20-10-12 10:46
另一半以權威班,高壓式,要子女絕對服從,尤其讀書和行為方面,軍訓式+目標訓練尖子,不集中和一有頑皮就 ...

我非常著重做父母嘅權威,雖然我肯定唔會嚴重體罰,但少少體罰一定有(例如打十籐),不過亞仔會好清楚自己點解比人罰。另一方面,我地日日傾計,佢連中意女仔都講我知。
我唔覺得管得嚴就一定會感情唔好,視乎父母做法啫。

如果問我,我係主張管教嚴格,如果我當初唔係咁嚴格,亞仔都未必有今日咁好嘅成就

男爵府

首先,好睇權威型父親點表達自己既權威。有d對子女有清楚界線,而要求符合仔女能力,其實未必會影響仔女既然信心及同佢既關係。另外,有部份權威型父母係只限功課方面,其他時間都同仔女玩得好埋,咁都唔會影響佢地關係。

你屋企最大問題係管教手法不一致,雖然唔需要做到一模一樣,但最好父母互相理解,接納對方既管教手法。你千祈唔好係小朋友面對質疑對方管教手法,要等仔好唔係度時討論。否則,小朋友會覺得爸爸係衰人,會憎佢。

如果某一方過渡權威,仔女就係果一方面對比較抑壓。係只有媽媽面前,就會好放縱,感情上會比較易向媽媽傾訴,咁一硬一軟都好。

男爵府

fmf903 發表於 20-10-12 14:11
有要求可以,但爸爸係打,佢話個仔唔打唔聽,挑戰緊大人底線。的確仔好聽爸爸話,阿媽俾佢恰到上心口。我 ...

其實教小朋友唔使打, 佢曳唔聽話咪同佢講冇得做或玩佢好鍾意嘅嘢, 小朋友咁醒, 佢地會識衡量, 我個仔有時話唔聽, 我地一同佢講你再係咁一陣冇得去踩單車或唔會同你玩hide and seek, 佢即刻會收手, 次次都work, 完全唔使勞氣. 4歲就企係度俾你打, 大D唔會俾你捉住打, 要打先驚ge唔係叫守規舉同乖, 我覺得俾小朋友知做錯野嘅後果係會冇左佢心愛嘅嘢更好更有效因為有机會俾佢地可以思考下後果唔係只係怕痛.

首頁

尾頁

跳至