自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

你搵d退休教練的老伯伯呢類好 穩定

水晶宮

回覆樓主:

小朋友連最基本入池唔喊已經做不到,你 不如暫停佢上堂又或者幫小朋友克服呢個問題才恢復上堂, 否則盞浪費時間兼燒銀紙

大宅

其實游水真係唔使搵人教,浸兩浸就會自動波游

珍珠宮

香蕉煎餅 發表於 20-11-1 09:45
我小朋友4歲,因為泳會不停轉教練,一時游戶外一時室內,唔同地方。

我小朋友次次游水見到新教練,都會喊 ...

我試過有一次見到個仲恐怖⋯
系逼個小朋友游,個小朋友一路喊一路比個肥婆教訓話佢,你咁曳扭計
而你所講呢個游會,又次次唔同教練又好難令小朋友有歸屬感⋯同埋要睇吓你小朋友有幾怕水,平時有冇同佢見游泳玩下水ka?
或者等佢ready 先,就遲下先學⋯

珍珠宮

香蕉煎餅 發表於 20-11-1 13:27
我跟果間完全無,由佢坐側邊喊。無書包手袖,有浮板,但係我仔太細又唔夠擔用浮板
...

咁細個,應該要有手䄂、書包、浮板lol

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

香蕉煎餅 發表於 20-11-1 18:00
認同,唯有下年再學

不如開名邊間泳會?

子爵府

kiko_mami 發表於 20-11-1 18:16
太細啦,大d再學啦。我女4歲一對一學左一年浮都唔識 7,8歲再學過,一學就識
...

係呀,太細學,嘥錢, 大啲先學吧!我個小學先學,兩堂已識蛙式

wcpcelia    發表於 20-11-3 11:00

珍珠宮

其實太頻密轉教練對小朋友來說好難適應,所以喊都正常。但由於教練有其他小朋友要教,又無可能用時間氹你小朋友,咁又會對其他家長唔公平。我諗你下次轉第二間,同埋單對單或對兩個,唔好有太多人一齊學,教練可以放多啲時間俾你小朋友。一般教練會抱住小朋友一齊感受下玩水游水咁樣,等小朋友適應,佢叫你陪小朋友坐側邊,呢個做法對小朋友無咩幫助。

侯爵府

小二, 三先學啦, 唔急啫學游水, 咁細個一係自己教住先

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

你小朋友怕生寶,好難要其他小朋友停低陪你地,其他小朋友都係差唔多年齡,正常老師轉唔轉都好易熟落,報咩班咩堂都有呢個可能性,家長要行多步,上堂前後同其他家長傾下計,家長熟左再介紹俾阿仔識,佢先可以自己去玩,4歲好多已經
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

你小朋友喊,教練都冇咩可以做,而且佢如果不停喊亦會影響其他小朋友。

男爵府

陪月勳章

佢喊,教練真係冇計
呢個情況教練冇問題,係泳會衰。
一係遲D學,一係一對一,
依家咁樣如同倒錢落海

珍珠宮

回覆樓主:

樓主係咪唔識游水?

伯爵府

我小朋友同你果個一樣大,9月開始上堂,頭幾堂爆喊到全場望住佢,因為真係得佢喊, 夾硬塞佢入去,我地放低佢就走。

頭幾堂次次都話唔想去,過咗幾堂之後,而家日日倒數幾時再可以上堂游水,仲係咁同我講真係好鐘意游水.

當然唔係個個小朋友可以夾硬黎,都要睇情況嘅。不過樓主你游會次次唔同教練,呢個就真係唔得喇

珍珠宮

畀面勳章

游會好多時會次次唔同教練
如果可以睇下有無同學仔一齊join
搵教練一對二分擔下平D又可以同同學仔一齊小朋友都會無咁驚
有好多教小朋友既教練會用公仔同佢地玩等佢地分散注意力無咁驚
同一對二易睇D,始終游會既多數一對5

大宅

0q.cathy 發表於 20-11-1 13:38
教練做法正常,因為唔係一對一教,好像去其他多過一個人既興趣班,都唔會因為一個問題學生,就唔理其他人 ...

講得岩呀~
係咁喊真係影響到其他人
除非俾貴d一對一

子爵府

我小朋友4歲,因為泳會不停轉教練,一時游戶外一時室內,唔同地方。

轉!

水晶宮

回覆樓主:

搵一對一

子爵府

減齡達人勳章

我仔以前都係4歲幾學,都係跟泳會學,學左3年幾,識哂4式,2年級入到學校泳隊,剛開始學冇喊,因為一大班小朋友學,一齊玩,佢都開心
我見到有d小朋友真係喊足成堂,泳會搵另一助教係水氹下佢,家長池邊附近睇住,頭幾堂都有喊,之後幾堂就冇咁驚,要睇小朋友性格,你小朋友可能適合1對1或2會比較好,要睇多幾堂係咪都係咁,係驚水定係怕凍,睇下係咩問題
我記得阿仔學游水最難捱係佢學的第一年冬天,得幾度,雖然室內泳池,但都會凍,佢話唔想學,但我堅持,因為一停幾個月又要重新適應,同佢解釋,跟住一學就學到8歲,游左3年幾,宜家9歲,佢好鍾意游水,連游凍水都唔怕

子爵府

2018復活節勳章

轉d大泳會. 但屎旦福唔計

首頁

尾頁

跳至