自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 20-12-10 12:06
佛山好貴啦!肇慶平好多,不過我買左珠海了。

知唔知佛山宜家2房幾錢?我親戚早2年買2房好似$80萬

子爵府

IloveJJ 發表於 20-12-10 12:26

咁我又唔知,我無睇過江門。

我都係鍾意珠海,中山

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

czl115 發表於 20-12-10 08:55
我都係意向中山和惠州,但就未開始睇,因為離退休仲有多年,所以都無咩介紹呢
...

同我一樣!10年後退休會返大陸住,因為未返去住所以暫時唔會買黎擺,會過多108年至買。

伯爵府

虎到金來勳章

中山神灣區有個盤都好平香港有展銷會,話可以係香港一站式攪掂晒,但我老公話唔買
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

IloveJJ 發表於 20-12-10 11:16
我朋友買左華僑城,聽佢講仲有寶能城,香港城就11月開售。

華僑城幾吸引,有商業街、有主題樂園,如果真係發展得好將來好熱鬧。

珍珠宮

2024年龍年勳章

IloveJJ 發表於 20-12-10 11:38
我老公鐘意YouTube 睇沈永年介紹,最後都係搵佢買。

要俾幾多錢做佣架?

男爵府

Kumahung 發表於 20-12-10 11:28
之前都有考慮過中山,中山都幾宜居,香港往反都算方便,但中山原來已經升左唔小,而且中山好大,唔係個個 ...

我睇Youtube華僑城規模大,各樣配套的確吸引。你有冇實地看過,還是睇片就決定買?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

IloveJJ 發表於 20-12-10 13:00
唔駛佣,仲叫佢送物管,打折扣,應該類似香港買新樓咁,我懷疑自己唔識叫佢回多啲
...

公爵府

回覆樓主:

唔好買肇興,有好多地方政府未發展,我鄉下喺附近就知。
買中山、佛山好過。珠海唔好買,朋友買左嚴如死城,地區政府無管理。

20080909    發表於 20-12-10 13:28
20080909    發表於 20-12-10 13:27

水晶宮

小華子 發表於 20-12-10 13:10
唔好買肇興,有好多地方政府未發展,我鄉下喺附近就知。
買中山、佛山好過。珠海唔好買,朋友買左嚴如死城 ...

我睇好中山未來發展
https://mp.weixin.qq.com/s/IeZO2W8ELUYPbx1IclGrpw?fbclid=IwAR2592BF9wD8ETA87jnG26AiQa0wZBZKMpGSXdO9MSHW-Vp4m_vucYgiIAU

大宅

chai 發表於 20-12-10 08:53
我買咗惠州十里銀灘,果邊起咗好多年,配套都OK, 可以買二手或者新樓,我聽講,核電廠唔係近惠州,主要係 ...

十里銀灘環境真係好靓,無敵大海景,但係出入隔涉,去惠城或者高鐵站都要半個鐘車程

侯爵府

回覆樓主:

國內二、三線城市,土地供應多,好多本地人已經有屋,新樓係靠人口增加,需求上漲帶動樓價,大升既機會不多,加上產業轉型,南下打工既都有減少,買樓自住就可以,買來投資就不了。

男爵府

回覆 Kumahung 的帖子

我也買了

yeung_ma    發表於 20-12-11 00:12
Kumahung    發表於 20-12-10 14:18

男爵府

Ppeace 發表於 20-12-10 13:35
回覆 Kumahung 的帖子

我也買了

你也是買肇慶華僑城?有冇親身去睇樓呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Rubik 發表於 20-12-10 11:19
想請教下有冇邊d網方便睇大陸嘅樓盤?我成日見fb d廣告講就講到好平,㩒入去又要pm然後又乜都冇,又唔知幾 ...

你打v+

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我有親戚在肇慶買咗樓, 我舊年去住過兩晚, 結論:

1. 環境好: 七星岩, 鼎湖負離子最高, 空氣最好.
2. 生活指素: 暫時不算高, 一碟腸粉大約2.5人仔(食得飽), 去街市買餸到係附近D村民拎出來的, 所以好平.
3. 交通: 來往肇慶與香港的直通高鐵,以最便宜的成人二等座計,票價277港元,價錢較坐大巴貴大約110港元,但 車程將大減一半,最快大約1.5小時抵達。 開通初期每日2班列車由香港出發,肇慶來香港的就只有一班。(2019年7月9日資料)
4. 樓價: 近七星岩, 鼎湖周邉比較貴, 因為有山有水有樹林, 環境好舒服.
5. 人...比較慢, 老實, 有錢人亦都唔少, 晚上好多豪車泊在路邉食宵夜.

如果想退休生活的話, 我覺得都唔錯.

MICLOH168    發表於 20-12-11 00:09
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

溫馨提醒大家:一定要買住宅唔好買公寓

公寓:價格是住宅一半甚至更低/租金較高
使用年限40-50年,到期續年限非常貴或者不能續期(業內人士透露,冇官方證實)
買賣稅費是住宅一倍(我當年所睇過嘅對比,實際可能同面積或者價格有關,一定係貴唔少)
升值保值及二手交易不及住宅一半甚至更多(即係同面積同地段對比)
二手交易冇住宅十分一(我只係知道深圳丶即係住宅貴一倍以上價格但成交快過公寓好多好多)
唔限購(即係買幾多層都得)
住宅:業權70年,續期每尺幾十蚊(業內人士透露內地某些城市已有實例證明)
限購(以深圳為例,每個港人以家庭為單位只能購買一層)

我所知道嘅係以上幾點

我都係由內地網站同朋友口中得知
請自行查證

首頁
23456...14

尾頁

跳至