夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bella03 發表於 21-2-15 12:19
睇完所有留言, 好同意其他jm所言,你老公決定唔生先係負責任,係樓主自私要你老公一定要兌現承諾,以你現 ...

我明白架喇!多謝你既留言(emoji)(emoji)

大宅

樓主,齋睇你啲留言都覺得你好難頂,難怪你老公唔想生多個,你哋已經有一個小朋友,其實都好好,生多個不是買件衫,你仲要做FTM, 我識有人就算做金融財俊,老婆做FTM其實佢哋內心一樣大壓力,只是外人睇以為個老公好輕鬆。

我自己就係獨生女,好處多都不得了,家庭資源獨享,自己個囡公公婆婆湊,現今世代小個錢生活都唔得,你幻想的兄弟姊妹相親相愛,都要好講緣份,冇緣份,分分鐘長大後連朋友都不如。

另外,不如換過角色,其實你是否當老公是生仔機器,不如你檢討下你哋兩個出現甚麼問題,你是否因為老公唔兌現你的承諾而黑口黑面而令你倆關係變差?

cathngai    發表於 21-2-15 16:51

伯爵府

樓主給你參考
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23430323&fromuid=159572

男爵府

pcho1019 發表於 21-2-14 16:16
我自己產前產後都有抑鬱過,我自己都可以克服過來。佢一句自己都有抑壓過,抹煞咗生個位既付出。坦白講我 ...

你地都有產前產後抑鬱,佢有陰影,有壓力唔想再生,你有冇體諒過佢,生小朋友係廿幾年既責任,你地已經有一個,既然佢唔想,點解仲要勉強佢,我覺得你話佢自私,其實你都好自私,你改變自己心態,大家輕鬆咁生活,起碼對夫妻關係有幫助
至於你奶奶想你生多個,咪叫佢問你老公

cathngai    發表於 21-2-16 00:04

複式洋房

cathngai 發表於 21-2-15 18:30
樓主給你參考
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23430323&fromuid=159572
...

謝謝你呀!

侯爵府

回覆樓主:

Del

侯爵府

pcho1019 發表於 21-2-14 18:00
佢傷左個老婆心,就算一齊,我的確係有條刺⋯⋯
唔好再提只係繼續拖落去,我放唔低呢個一早就承諾過嘅承諾 ...

我覺得你太誇張,承諾過生兩個就一定要生?佢承諾時大家當時未有小朋友,佢唔知道原來小朋友既出生會影響到自己有幾多,到第一個小朋友出世,佢發現佢承受唔到多一個都唔得?難道要為左遵守你既所謂承諾,委屈自己再生一個?女人育兒當然辛苦,但男人要負既責任都唔輕,唔好永遠都死思想,覺得講左既野無論點都要做,做人要識轉彎,我覺得你一直都係為自己設想,點都要生第二個,覺得自己好偉大,生育咁辛苦你都肯,佢反而唔肯,好自私,我係你老公都頂你唔順,咁我明白點解你老公講晦氣說話,唔想同你生,我相信你唔止提過幾次,令佢厭煩

侯爵府

pcho1019 發表於 21-2-14 21:25
佢同我身邊既朋友,仲有好多揍梗初生中(emoji),e+多人遲婚遲生,生咗一個八歲十歲都再生一個真係大有人 ...

生兩個講到好似你家規硬性規定咁,佢唔肯想享受人生你又覺得佢自私?做你老公好可憐,不如你搵個個生啦,放生你老公啦,人地捱左咁多年,想享受人生都唔得?佢搵唔到錢,你都唔會講到無經濟能力啦,睇到你所有回應,覺得你個人固執如牛,成日講話介意個句唔同你生,其實最介意佢真係唔肯生啫,我真心覺得你係非一般自私,你唔改變下,我怕唔係你想離婚,我怕你先生更早想同你提出離婚

大宅

樓主太得閒,搵d事去做分散自己生仔問題。因為男人一定唔會想被迫去湊仔,你應該去幫個男人去諗下佢有乜野幫到手,做下佢fans氹下佢。話唔定佢會回心轉意,起碼你氹得佢冧,對頭家一定有幫助。
唔想你地生左變單親湊仔,害左頭家,害左自己人生,老公先係陪你的一生,你湊好個老公先再講生唔生

大宅

pcho1019 發表於 21-2-14 18:31
多謝你嘅提醒!我真係諗梗仲可唔可以修補關係,只係覺得係佢唔會就我,我都唔想去就佢,生唔到呢個係事實 ...

其實樓主你有冇諗過係你自己迫到你老公同你講「唔會再同你生」呢一句呢?有時嘈交係會嘈出d令人好傷心既說話,但你自己又執住呢一句係度鑽牛角尖,冇人幫到你架wor

大宅

pcho1019 發表於 21-2-14 15:36
呢幾年都有同老公提過生唔生多一個既問題,但佢嘅回應係:唔想、唔會同你生、唔好迫我同你生。
作為一個女 ...

我明白你想生2個,到最後老公唔想生第二個既心情。
我當初都想30歲前生第一個,咁老公(當時男朋友)未ready 都無計。生仔呢樣野要雙方配合既,唔可以淨係你想要,你就怪佢。
人係會變,我當初想要3個,而家又覺得一個就夠。我老公想要2個,但我不停洗佢腦1個既好處。
你試吓洗你老公腦,間唔中講下生2個有幾好。叫下大個個幫下口(想要細佬妹)
Show 下d 研究有細佬妹既人有幾好幾好。

咁如果佢真係唔想要都迫唔到,搞到關係越嚟越差,對自己對而家個小朋友都唔好。一陣係佢唔情願下生左第2個,佢又唔幫你手,又要睇住個大既,都幾辛苦。

複式洋房

pcho1019 發表於 21-2-14 21:02
唔單止係想我死心,已經係令我心碎同心死!
如果係我單方面要求而唔係之前有過共識,我覺得係我自私⋯⋯但 ...

講講我情況...我2個小朋友相差12年...我生完大仔後一直都好想再生多,但因同前夫分開後未遇到適合嘅人就拖到遇到現任老公!係決定有細b時,有問過大仔想唔想要個細佬妹,佢話想既,仲話一直都想要!
生完之後,真係2回事!大仔0接觸細b,係到細b識行識走先陪玩下!而自己...體力唔再係從前、再一次經歷無覺好瞓、再經歷無私人時間、無得去旅行、無得拍拖二人世界!真係有後悔過!我覺得樓主老公應該係諗到呢啲問題,明明都已經就甩身,點解要再次跳入火坑!咁我又唔覺得係好自私,反而你迫佢再跳入火坑,就係你有啲啲自私!
但佢果句唔想同你生,就真係唔應該講!

大宅

樓主,彼此專重係好重要。愛係包容體諒係雙向。生完一個小朋友發現開支,或者夫妻關係疏離左,唔適合再生第二個。先改善與老公關係,大家共同進退,況且生小朋友係要雙方配合,如果其中一方唔想,亦唔適合再生第二個。或者老公係想同你輕鬆共餘生,並唔係還子女債,令你地生活質素下降。

複式洋房

pcho1019 發表於 21-2-14 15:36
呢幾年都有同老公提過生唔生多一個既問題,但佢嘅回應係:唔想、唔會同你生、唔好迫我同你生。
作為一個女 ...

樓主,唔好去執著生多生少兒女呀,老公愛你同小朋友就夠。
我聽過朋友講佢識得有個女人生咗個小朋友有問題,咩問題就無講,話佢同佢老公為左個小朋友所以轉工搵多啲錢去照顧攪到身心俱疲。但佢為咗要證明俾人睇自己自身無問題要求再生多個,佢老公亦應佢要求再生多個小朋友。上天好好俾咗個正常小朋友佢哋,但之後老公中年失業,佢依家要一個人擔起頭家。

首頁

尾頁

跳至