自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

伯爵府

DICSIK 發表於 21-2-14 21:00
我雙親在不足半年內離世,奶奶以幸災樂禍語氣話他們努力工作儲到錢都無用,無命享。 ...

好冇口德

大宅

熊熊老婆 發表於 21-2-14 21:17
坐月期間,女家突然有白事,跪求奶奶幫手坐月,佢話:「我唔得閒」,我銘記於心
...

呢d人衰格
我都試過,我唔會再求佢果邊,一想起我d火就黎,朋友仲好過佢,至少會問候下

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

DICSIK 發表於 21-2-14 21:00
我雙親在不足半年內離世,奶奶以幸災樂禍語氣話他們努力工作儲到錢都無用,無命享。 ...

同你差不多
我媽中風後在醫院一直冇醒,有次回佢家食飯佢問我媽點,我如實講,跟住佢答句:你亞媽唔死真係累到啲仔女當時我真係唔識比反應佢!
自始之後,本來我平日冷淡嘅交往更加冷淡

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

angelheart 發表於 21-2-14 21:14
我一知道有左,打比奶奶,奶奶第一句就話。落左佢啦,你哋邊養得起,唔好叫我湊,好彩我醒,開speaker 老公 ...

我哋去奶奶屋企食飯,告訴他們我有咗,老爺好開心,好多嘢講,仲話要整姜飯比我食,但奶奶一句說話都唔出,一出聲就用廣東話問我老公識唔識澳洲一個冇手冇腳嘅傳教士,佢哋兩仔乸講嘢好多時都係用鄉下話,初頭我老公冇理佢,後尾奶奶再問,我老公就用鄉下話鬧佢大概意思係話家嫂啱啱話有咗,你唔好喺度亂講野,跟住奶奶再用好廣東話,「講吓姐」— 擺明俾說話我聽

kwhkwh    發表於 21-2-15 00:51

大宅

shannon_fky4186 發表於 21-2-14 23:15
哇!你99真係心地差兼格衰,仲想攞彩搏你唔敢出聲,你既反應佢應該估唔到?
...

我唔知佢點諗,亦無顧佢了,奶奶小時候經歷過悲劇,長大結婚後亦被拋棄,以至性格有缺陷。

滿月掟杯事件後我情緒反覆維持2年,試過自殺,亦因為奶奶不停做一些行為,令我想離婚。但其實老公好錫我,我自殺係因為覺得比起離婚,佢會更易接受(唔知點解果陣會咁諗)。

我不停癲左咁罵佢快d死時,我大b剛剛學講句子,令佢有段長時間好憎嫲嫲,我覺得內疚 ,一方面無家教,但其實我又好開心小朋友咁憎佢,哩種掙扎幾乎逼死自己。

今晚情人節,覆了個回應,勾起往事又再淚流不止,老公知我又發作,剛才一直攬住我叫我唔好諗。果種傷害真係抹不去,我好恨佢。

珍珠宮

原來有咁多99係語不驚人死不休。

男爵府

我奶奶又成日話多謝我同我阿媽媽湊好佢兩個孫,佢都痴痴地,我係佢地阿媽,佢哋係我仔女,奶奶你當我係咩?工人幫你生仔同湊仔?但個仔係你嘅?!

子爵府

MKma 發表於 21-2-14 21:14
結婚第一年冬節食飯時,我講咗句“做冬",我99就好惡咁話我應該講“過冬"。我講“食完喇",佢又要我講“食 ...

"做冬”原來唔啱?!

但平時問同事和家人也是“幾時做冬呀”

男爵府

dimdimfafa 發表於 21-2-14 23:40
我唔知佢點諗,亦無顧佢了,奶奶小時候經歷過悲劇,長大結婚後亦被拋棄,以至性格有缺陷。

滿月掟杯事件 ...

對唔住,勾起你唔好既回憶。

你老公好好,要好好珍惜。過去的事就讓它過去,你值得擁有美好的將來,祝福你

男爵府

你個BB都唔似我嗰邊啲人嘅?點解呀

子爵府

Acaciacacia 發表於 21-2-14 23:42
原來有咁多99係語不驚人死不休。

有啲99講野真係唔經腦

仲要覺得自己無錯,乜都係新抱唔岩

珍珠宮

滿月掟杯事件 ...

加油~
唔好咁樣,你先生會好擔心
幸福肥師奶

子爵府

2024年龍年勳章

滿月掟杯事件 ...

過去了不要諗,珍惜身邊愛你的人。你好好加油!

男爵府

話我地經濟有問題所以唔生仔
話我地做乜唔生
問係咪有問題
又話唔生冇家產分咁囉

男爵府

新年冇去奶奶度,因為佢哋大廈曾強檢,頭先打電話比佢問候下佢,點知講講吓,佢話叔仔老婆對屋企無貢獻,因為老婆唔肯生仔
我話佢地工作朝不保晚,又貪玩,生咗都冇錢養又唔會養,佢話以前佢哋冇錢都係咁生啦,定天養哦⋯⋯
原來奶奶真係當新抱係生仔機器

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我奶奶其實對我幾好!唯一係20 年差唔多每次都問我同一嘅問題!

問我嫁俾佢個仔,覺唔覺得自己好幸運,好好彩!佢個仔值滿分都娶你。
佢兩個孫女點解100% 似爸爸咁好,一啲都唔似媽媽!

我直接同奶奶講,你個仔追左我兩年我先肯同佢一齊,佢愛我愛到不能自拔!
我見佢咁,先肯嫁佢。
兩個孫女似老豆就大事,基本上似媽咪一定大把人追!有父蔭,一世幸福快樂!
同一答案,答左 20 年!

子爵府

我擔憂緊爸爸入院做手術的事,賤咀99就係咁分享佢身邊人生癌死的事。我聽到好嬲唔出聲。

近排送禮比佢,幾百蚊大牌子海味又嫌棄係中國產,未食就話唔掂,以後慳返咩都唔送。最搞笑係咁逼我要d 雜牌餅乾(99: 二十幾蚊,好抵食),仲叫我送比朋友。

男爵府

yeew 發表於 21-2-14 22:52
話我同佢老公,即我老爺有路,條友都冇腦架,咁嘅說話都講得岀,我老爺成80歲架啦當晚吵大鑊 ...

你99係咪痴咗線咁嘅說話都講得出口

珍珠宮

hnh_mami 發表於 21-2-14 23:46
有啲99講野真係唔經腦

仲要覺得自己無錯,乜都係新抱唔岩

女人最鍾意留難女人,原來係真。

子爵府

MKma 發表於 21-2-14 21:14
結婚第一年冬節食飯時,我講咗句“做冬",我99就好惡咁話我應該講“過冬"。我講“食完喇",佢又要我講“食 ...

我99唔比人講"食飽", 一樣咁奇怪!

首頁
23456...15

尾頁

跳至