自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

月希 發表於 21-3-1 20:04
我之前做左十幾年FTM...
我係自己都話自己好得閒....

.

水晶宮

藴藴 發表於 21-3-1 23:39
我老公以前以為我好得閒,谷鬼氣有一日交換身份,一早我就出門,佢哋起身就帶個仔落街去食早餐,然後去左迪 ...

係,玩交換角色,比老公湊下仔就明。

之前我老公都係咁口響,於是我有一次同佢對調,我出去做野一日,佢去湊二個仔女,因工人放假。佢試左一日已投降!以後沒咁口響。

我話,你放工回家有齊飯餸,有水電用,佢天跌落嚟?不用交費不用買?大家都有返工,大家都盡自己力去照顧仔女,多有多做,少有少做,不好比晒另一個,做死!

伯爵府

做左好多年wm
依家係 ftm 疫情關係要煮足三餐
都忙忙地
個人黎講 點都係返工辛苦好多
可能係之前份工好差

水晶宮

babyhoi 發表於 21-3-1 19:59
我自己呀媽講過囉!
我冇工人湊兩個,
要數得閒都唔夠佢新抱得閒囉!

不好咁樣比較,你如有得選擇,你一樣可以照請工人。有條件請得到工人都係另一種本事,不是人人有條件有幸運請到及幫到手。

你選擇自己一湊二,你有你偉大的原因。我不覺得你媽口中的心抱係懶。

真係懶那種,係有人幫手湊仔,屋企經濟麻麻都不出去工作賺錢,而佢係屋企都係零照顧自己仔。連facial , keep fit都沒做。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我承認我真係好得閒 雖有屋企有三個,兩個大 唔使我理,最細的 唔理我,自娛。
有心情 先做下家務,其他時間係打機,煲劇,出去買日用品、食物。(我冇工人服侍架)

水晶宮

雯豬 發表於 21-3-1 18:40
其實不知幾多野做,湊仔,做家務都可以塞到一日滿左,冇咩私人時間,都唔明點解d人會覺得ftm成日冇野做 :zo ...

我咁多年只係試過有半年時間係待業,仔返半日幼稚園,我趁佢返學返兼職及找工作;仔一放學全力照顧;都照有難聽說話(夫家的人)。你做緊的野佢哋扮失明不見,但就狂話你洗緊個老公錢。說話難聽到。

女人要自強。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

薯圈 發表於 21-3-2 07:31
你做嘜咁講啫! 返工嘅人返工時係好得閒架,唔應該累架!返到屋企先係真係工作。 況且家務,返工 ...
其實我返工都比較得閒的...

早返早放....
而且仔大左..佢會幫手做家務...
只係返工做唔到自己想做既野....
所以時間冇咁好洗....

我自己就覺得返工定FTM...
得唔得閒.睇你自己時間管理同對事既要求...

我唔會懷疑人地忙定唔忙..係咪吹水...
每個人生活都唔同...

不過我自己做左10幾年FTM...依家亦有返工..
你問我FTM忙唔忙?我真係唔忙..幾得閒...
返工辛唔辛苦忙唔忙...都係一樣唔辛苦...基本都唔忙...但總會有忙既時候...
2者我都ENJOY過得開心...
係心態問題

不過有樣野我唔明的....就係好多人話有小朋友就做唔到乜乜物物...
我自己就唔係咁...最多係因為自己唔想..而搵小朋友出黎擋姐...

珍珠宮

月希 發表於 21-3-2 08:18
其實我返工都比較得閒的...

早返早放....

.

子爵府

回覆樓主:

我湊一個,無數次比人話得閒,有啲過份到話我咁得閒唔生多個,真係痴上腦

禁止訪問

大宅

mamasprits 發表於 21-3-2 08:00
做左好多年wm
依家係 ftm 疫情關係要煮足三餐
都忙忙地

工同工之間我都試過做ftm幾個月,我覺得得閒,小朋友訓左做完家務大把時間煲劇,生活輕鬆無壓力。
而家wm無工人辛苦好多,放工要做晒家務,跟晒小朋友功課先可以上床休息,返工又急又忙....有好幾次辛苦到大喊

翡翠宮

回覆樓主:

99會覺得你好得閒
btw大家都係ftm
我要湊小朋友
佢唔洗
但就覺得我好得閒

水晶宮

回覆樓主:

我突然諗起,阿囡滿月後,老公要清大假,佢自己一人湊阿囡,換片、餵奶、澡涼一腳踢,佢仲處理到自己d freelance兼溫習,又唔覺佢呻忙!
不過唔駛煮飯,但要洗阿囡嘅衫同奶樽!

珍珠宮

如果無工人,有細佬,日日煮飯,咁都應該唔算得閑嘅,但又應該要覺得超忙,忙到無私人時間囉,否則雙職媽媽情可以堪?

子爵府

sheepsheepvo 發表於 21-3-1 21:11
我覺得一個ftm忙唔忙都好取決於個媽媽做左d咩。識一個係家務求其做,同個女温書温一陣就完,煮嘢食又就咁清 ...

要接番學放學就已經差好遠

公爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 21-3-1 22:17
湊初生bb無人幫手既就好忙
小朋友大個左就可以得閒可以忙
取決於媽媽本身係點
絕對同意. FTM 可以好忙, 亦可以好得閒, 睇吓本身有幾勤力.

侯爵府

Mar9b 發表於 21-3-1 19:10
我帶一個自閉加智障9歲仔,好多親戚質疑我好得閒,點解唔出去兼職幫補。
而疫情呢段時間,個仔同我都壓力爆 ...

明白的 加油 有時做野 未必 計收獲 有子 在心 便滿足

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我唔會理人哋!

男爵府

回覆樓主:

一人一ipad放學放假由朝睇到晚,唔跟功課唔溫書,叫佢陪下仔女玩就話急要去廁所,一定好輕鬆,我c6湊時就係咁,我諗大部分男人都係咁

男爵府

cyyiu 發表於 21-3-2 12:45
我突然諗起,阿囡滿月後,老公要清大假,佢自己一人湊阿囡,換片、餵奶、澡涼一腳踢,佢仲處理到自己d free ...

如果初生bb乖係超得閒,識行之後搞搞陣又多要求先煩

首頁
23456...8

尾頁

跳至