自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

霉根霉毒上腦了,講嘢語無倫次,以為咁樣就可以抹黑英女皇在英國人的地位,咪儍啦!借踩太奶奶捧自己上位真係大逆不道。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

琥珀宮

畀面勳章

mother904 發表於 21-3-10 09:16
Harry係Charles個仔,一定係直系。如果William上位,Harry係皇弟,就不是直系繼承人
...

Harry 係皇儲個仔,就當然係直系啦,而家講緊Harry 個仔唔係直系,所以無皇子封號

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 21-3-10 12:19
霉根霉毒上腦了,講嘢語無倫次,以為咁樣就可以抹黑英女皇在英國人的地位,咪儍啦!借踩太奶奶捧自己上位真 ...

梅根家姐話呢個妹成日講大話作故仔老屈佢和其他家人, 我信

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

棉花糖姐姐 發表於 21-3-9 20:01
https://hk.appledaily.com/international/20210309/CRNFSRZPOZFZTHITYNSMNXWFZU/

條女恨做太后恨到傻左

從呢個女人件事 睇到好似港孩甘想要地位及尊重但自己唔努力。唔比心機學習皇室禮儀,多次比傳媒影到佢隨意向民眾揮手,手勢唔岩。
又呻好難適應宮中生活,唔通大嫂又好易咩?我睇過報導,kate當年係要讀好多資料,學皇室英文口音,臨嫁前好似洗底甘,邊有呢個女人甘多聲氣?
你要嫁入去就知有好高門檻架啦,去到又要怨。要人地就哂你.... 真係煩
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

nisha 發表於 21-3-9 23:54
M 係度混淆視聽,講d似是而非嘅嘢
美國人唔明英國皇室咪容易俾人呃到
如果細心d, 就搵到佢好多前言不對後語 ...

一定有,佢咁黑人憎,等睇戲

大宅

cattz288 發表於 21-3-9 20:21
又話皇宮好難頂, 要個名銜做乜

佢哋話想要私隱,但有高調接受訪問

大宅

macdullbaby 發表於 21-3-10 12:14
明明哈里梅根話成日想做普通人,咁梅根為咩對於Archie 無得封王子咁太反應?應該係送俾佢都唔好要先啱。
...

想要普通人嘅自由,皇室嘅待遇,但唔要做皇室成員嘅責任

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 21-3-9 20:26
唔係好難明, 只有太子太孫系先至叫 直系, 哈利將來都只不過係王爺郡王之類,佢既仔又點會係王子
...

珍珠宮

Chowying 發表於 21-3-9 20:26
唔係好難明, 只有太子太孫系先至叫 直系, 哈利將來都只不過係王爺郡王之類,佢既仔又點會係王子
...

呢個解釋好似睇緊宮鬧劇咁!但係真係令人好易明白!

子爵府

KoneyB 發表於 21-3-9 23:05
要搵甄嬛教路先得了

咪甘搞笑啦

子爵府

小詠 發表於 21-3-10 09:43
家下佢排緊第六咋

真係可以稱得上排龍尾

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 Chowying 的帖子

簡單易明

別墅

fadgare 發表於 21-3-9 22:52
咪係,之前又講到雲淡風輕要自由咁,但開口埋口要錢要title要地位

之前唔係話要放棄左D咩架咩 ?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

babytt2 發表於 21-3-10 10:49
咁 henry 傻嘅咩?唔知??

所以我覺得唔好賴晒佢老婆,根本佢自己都想做哩一切然後先會發生

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

就算梅根唔知,哈里一定會知,佢係皇室長大,嫡親有別喎
呢對 H&M 真係煩膠
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

內文所講, 2012年修例, 嗰時條霉菜未識王子, 唔係嫁入去後改例, 有乜好嘈, 佢唔係咁大支野以為事頭婆會為佢改例

"根據英王喬治五世1917年限制的規則,只有國王的子女、國王兒子的子女、威爾斯親王的嫡長孫,才可享有「殿下」頭銜;但英女王於2012年、劍橋公爵威廉王子的長子喬治小王子出世前修訂規則,威爾斯親王長子的所有孩子都可獲得「殿下」的尊稱,因此威廉的第二、三名孩子(夏洛特小公主和路易小王子)享有公主及王子殿下的頭銜。"

哈里梅根囝囝Archie唔叫得小王子!夏洛特·路易享公主王子頭銜因英女王修訂規則?
https://ol.mingpao.com/ldy/hotpi ... 2%E8%A6%8F%E5%89%87

英國王位順位繼承人一覽 哈里梅根兒子阿奇沒王子頭銜排第七
https://ol.mingpao.com/ldy/hotpi ... 2%e7%ac%ac%e4%b8%83

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tahnee 發表於 21-3-10 02:31
唔怪得Archie出世,英女王想封佢伯爵佢哋唔要,原來想直接封王子

Charles直系親屬梗係兩個仔同孫啦,所以C ...

點解charles上任, archie可以叫prince?
放下自在

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

揾個女人番黎改變個家族

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

英女皇約10年前已改例, 去到皇帝/女皇曾孫個代, 只有長子嫡孫的子女(William 的所有子女)有王子、公主頭銜.

梅媽冇查清楚皇室條例就誤嫁王子, 以為子女冇王子、公主稱號係岐視佢

首頁

尾頁

跳至