自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

LITLITPIG 發表於 21-4-13 16:20
罪有應得
罪有應得 X 2

翡翠宮

畀面勳章

ASP2019 發表於 21-4-13 15:31
唔清楚啊,邊到睇到呢?

剛睇到新聞,原來哥哥而家由祖母照顧,繼母個女去左寄養家庭

【on.cc東網專訊】這宗女童被生父繼母虐待致死案現已塵埃落定,負責調查的案件主管坦言,本案是其見過最嚴重的虐兒案,回想起亦感「心噏」,接受不到此案會發生。而案中3名被告被查時亦表現不合作,令調查困難重重,直至事發時年僅8歲的死者兄長X錄口供後,警方才掌握到更多指證被告的線索。

同樣慘遭虐待,但最終生還的死者兄長X,現在由祖母照顧,且有社署跟進,而當時所受的傷勢已經康復。當局亦替X作心理評佑,發現他並無表面的精神及心理問題,不過仍會經常發噩夢,且不願再回想及提起事件。案件主管透露,X最初並不知道胞妹已死,只知道家中發生大事,胞妹進了醫院,現在X已轉校繼續學業。至於繼母上一段婚姻所生的女兒Y亦同樣已轉校,由寄養家庭照顧,而Y的生父則由始至終並無現身

https://hk.news.yahoo.com/%E8%99%90%E6%AE%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E6%A1%88-%E8%A2%AB%E5%91%8A%E4%B8%8D%E5%90%88%E4%BD%9C-%E5%85%84%E9%95%B7%E8%AD%89%E4%BE%9B%E6%88%90%E9%97%9C%E9%8D%B5-080220013.html
日日是好日

公爵府

回覆樓主:

希望佢哋判終身在監倉反醒
日日受良心責備!

子爵府

cindy618 發表於 21-4-13 15:20
繼母嗰邊6:1 ,都有一個陪審團覺得佢無罪

果一個應該覺得係誤殺掛,無罪就點講都唔通,點都好希望佢哋三個罪有應得

子爵府

bbpompom 發表於 21-4-13 16:00
繼婆岩啦, 入完去, 出返果頭近~~ 唔好介意我咁毒!!! 因為真係好心痛!!

放心,唔介意

水晶宮

mother904 發表於 21-4-13 16:20
哥歌點都仲有麻麻同媽媽,繼母親女媽媽同外婆都入冊,謀殺依例判終身監禁,外婆點都要坐番三、五年,如果 ...

跟返生父?希望佢唔會有個好似佢媽咁衰嘅繼母。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

畀面勳章

wsyggk 發表於 21-4-13 17:52
跟返生父?希望佢唔會有個好似佢媽咁衰嘅繼母。

冇啦,剛剛睇左新聞,繼母個女去左寄養家庭,生父由始至終都冇出現過,都唔慌好人。

哥哥交由祖母照顧。
日日是好日

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

20150618bb 發表於 21-4-13 15:19
呢的人,有無想過自己行為,可以落得手

繼母指使個親生呀爸,同妹妹玩飛高高,高到要撞到個頭

然後繼母又話佢全心全意照顧佢地

知唔知自己講咩

禁止訪問

水晶宮

ASP2019 發表於 21-4-13 15:00
個衰老豆同繼母都判咗謀殺罪成啦

慢慢受吧!

幾多年?
自由太多會令世人失去平衡

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

畀面勳章

mother904 發表於 21-4-13 16:15
綜合我睇新聞的印象,話佢地兩夫妻因繼母介入而婚姻破裂,離婚後因為兩兄妹由細到大都係麻麻照顧,又好鍚 ...

一句講哂, 呢個人形後母真係好賤, 終身監禁係佢應得

珍珠宮

cpycpyhelen 發表於 21-4-13 16:20
呢個唔知喔,不過希望佢唔好甘高待遇,應該要出大倉同大家一齊住自開心囉,先有得一齊玩
...

我希望大家同呢兩個禽獸玩「飛高高」!

珍珠宮

綜合我睇新聞的印象,話佢地兩夫妻因繼母介入而婚姻破裂,離婚後因為兩兄妹由細到大都係麻麻照顧,又好鍚 ...

係,如果媽媽可以親自照顧哥哥就係最好嘅安排。

珍珠宮

loved 發表於 21-4-13 16:09
佢好似有媽咪同嫲嫲,希望可以好好照顧佢

只希望哥哥可以得到媽媽或者嫲嫲的照顧,令佢得到溫暖,忘記傷痛。

loved    發表於 21-4-13 20:07

男爵府

LekGirl 發表於 21-4-13 18:11
我希望大家同呢兩個禽獸玩「飛高高」!

到時候,大家都好happy

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cindy618 發表於 21-4-13 18:00
繼母指使個親生呀爸,同妹妹玩飛高高,高到要撞到個頭

然後繼母又話佢全心全意照顧佢地
悲劇

珍珠宮

mother904 發表於 21-4-13 17:41
剛睇到新聞,原來哥哥而家由祖母照顧,繼母個女去左寄養家庭

【on.cc東網專訊】這宗女童被生父繼母虐待致 ...

個祖母穩唔穩陣?之前有冇阻止過或報警?咁多年有冇見過?之前個仔虐待個孫佢咩立場?而家個仔坐一世佢對個孫有冇怨恨?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

中肯
雖然我對生母有保留,未有盡力保護對仔女
但無可否認佢都係受害者之一
話曬都曾經青梅竹馬咁一齊過,點會諗到個前夫會禽獸不如⋯⋯

首頁

尾頁

跳至