自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

怪獸青BB 發表於 21-4-14 18:40
我都鐘意仔,,唔係仔就係女啦,一定要鐘意同性?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我又冇乜識人重女輕男或者重男輕女。
不過見到人有女就叫人追個仔,見到人有女就叫人追個仔,好平常啫。
有人中意仔,有人中意女,也好平常。唔影響人咪得。
有仔同有女對父母黎講係完全兩個不同感覺,冇抵觸,經濟ok有仔又有女固然最好。
正如我做阿媽,如果有仔相處起黎就像小情人的戲碼,有女相處起黎就是好閏蜜的感覺。
仔女冇所謂,健康就好了。
利申,只有能力養一個,仔女無妨,結果生左個女。如果有錢,我當然也想追個仔。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lovelybaby2015 發表於 21-4-14 13:59

奇怪,唔係仔就女

象牙宮

BGCOME08 發表於 21-4-14 17:29
同事一照到係女,即刻爆喊,話想要仔,幾日後,就小產咗了 。

侯爵府

我身邊所有人(親友),無論老公係邊度人,第一胎都係想生仔.
(純個人意願)

不過,無得揀.
最緊要健康!

子爵府

SandyKL 發表於 21-4-14 18:55
x2

我依家2仔1女,最細女係主動幫手做嘢,體貼好多,仔撓埋隻手打機,踢至郁。
係呀, 其實仔女好唔好都係命運啦, 依家最緊要係老伴, 現世代年青人比以前我地個代人自私得多, 最愛係自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ansonbbb 發表於 21-4-14 21:06

其實,作為女性的我,都覺得女仔煩,大人要擔心佢安危,長 ...

無錯, 其實仔同女,真係冇乜所謂,亦都唔存在重男輕女。

就係因為男仔好簡單,男仔係因為少啲 成長路上嘅煩惱, 而女就真係好多、好多..如你所說驚佢畀人呃、驚佢畀人侵犯一、 又驚佢將來嫁得唔好。

所以如果本身只打算生一胎,而第一胎又係仔的話,我都唔會刻意去追女。如果天送畀我,我好欣然接受,冇嘅話其實我唔會強求,因為學你話齋: 我都好怕煩 煩少樣得少樣。不過如果真係有女嘅話,我相信自己會緊個女多過緊個仔

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有人重男輕女,都有人重女輕男。我身邊大把朋友話生女好,生女乜乜乜物物… 但都有人錫個仔錫到燶,阿仔乜阿仔物,個女好似唔存在咁。所以好睇個人價值觀,唔關香港唔香港事。

珍珠宮

我鍾意女喎

伯爵府

生仔好—-女好難嫁得好。男人就話可以愈娶愈後生。女就除非好好命 一係攝灶㐅比人笑老姑婆。一係離婚做單親媽又辛苦,雙職媽媽都唔易- 總之就係慘

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-4-14 17:24
你同事唔代表「香港後生」,佢咁講亦唔代表重男輕女,你生咗女,佢咪叫你生仔,如果你生仔,可能佢會叫你生 ...

水晶宮

我第一胎嗰陣,同老公都係仔女都無所謂。生咗個仔之後就覺得,如果有幸有第二胎,就算再係仔我都ok。不過我哋喺外國,就算仔我一樣驚佢俾人呃,而家d女都好猖狂下
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

無話可說 發表於 21-4-14 17:36
每個人心態唔同,未必關年紀事!我自己鍾意生仔,日常生活唔使煩好多野!公司男同事鍾意生女,話有多個人嗲 ...

我同你一樣,我好怕啲扮大人嘅細路女,我好憎啲細路女襯衫,又要揀顏色又要揀款式。我本身個人比較casual,所以我鍾意生仔,我好憎啲女仔發脾氣,好憎港女。但係同我重男輕女冇關係

男爵府

回覆樓主:

d人咩都有得講,我一個仔時叫我追多個,生多個仔話我冇個女點得,我生個女後話得一個女而且同哥哥們差咁多年好寂寞,應該生多個女陪佢
當然我生係自己決定同運氣,唔係人地把口講我就生,我係因為好好好中意女先想追女

伯爵府

回覆樓主:

我like女

珍珠宮

牛年勳章

ARKAYAYA 發表於 21-4-14 17:46
回覆 Jakmm 的帖子

有對我講過生男仔好d, 又會話你奶奶唔使你生返個仔? 又話佢自己好彩係生仔,如果係女又 ...

你問返佢佢老公奶奶唔駛佢生返個女咩?你都可以同佢講好彩自己生女,否則生仔就煩。
我都好憎d人對人哋生唔生、生仔、生女、生幾多個諸多批評,其實關佢鬼事

子爵府

大笨鐘 發表於 21-4-14 17:24
你同事唔代表「香港後生」,佢咁講亦唔代表重男輕女,你生咗女,佢咪叫你生仔,如果你生仔,可能佢會叫你生 ...

其實樓主唔洗咁care
唔需要對號入座
除非佢自己都介意
同埋生完個仔之後想生女 或生完個女想生仔係人之常情

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbkiki2011 發表於 21-4-15 08:45
其實樓主唔洗咁care
唔需要對號入座
除非佢自己都介意

唔知呀!可能佢覺得同事煩。可以用工作忙呢個藉口,趕走個同事。我都有同事經常嚟吹水,我扮去攞嘢避開,應酬得幾多~
未經許可,請勿轉載

大宅

ARKAYAYA 發表於 21-4-14 17:42
回覆 大笨鐘 的帖子

但佢呢句閒話講左幾年,覺得有d煩, 可能我講得唔夠詳細,重有好多佢重男輕女既例子,我覺 ...

講左幾年咋?應該成世都講住

我講左一句唔鍾意煮飯,10年後都有舊同事問我係未而家都唔煮飯
何況生仔女

複式洋房

回覆 我愛Corina 的帖子

點解一定要揀重女輕男/重男輕女???

首頁

尾頁

跳至