潮流時尚

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

JANBBBBB 發表於 21-4-21 17:02
完全認同, 我自己同朋友心態都係
買鞋價格相同情況下
CHANEL VS H 會買H

抵好難用來形容奢侈品,只能講,佢的品質有合理性價比。

H另一個吸引人的地方係在於藝術感和鼓勵玩佢的產品。

其他品牌,只promote新品,不停叫fan追款然係掛上身。

H就係,你買一條巾,當成一件生活藝術品咁。H話比你知有好多方法去用佢;襯衫,當首飾,當袋帶,做掛畫。

一個kelly pocket,當卡holder,又可以做腰包,掛落粗肩帶襯strap。

另外強勁H粉亦會分享好多唔用方法去玩呢d配飾。令你覺得買一件產品可以經得起時間的考驗,貴得有道理,慢慢變成真係好into呢個品牌。

大宅

我冇配貨咁去買手袋咪唔覺得受氣。
有就買,冇咪算,慳返

別墅

其實我覺得係太計較配貨先會覺得「受氣」

H 係luxury brand之中玩飢餓行銷, 佢要真正喜歡品牌嘅客先offer qb, 而唔係就咁有錢,一心求袋就買到

如果真心鍾意佢品牌自然就會買其他野,有資深fd 話佢睇到個spending portfolio 自然會Offer... 有時啲Offer都未必係心水色㗎,都好講緣份。色靚又接受到都可以照要嘅

我都係最近睇post先知道,原來有數計?

子爵府

angelinaho 發表於 21-4-21 18:39
我冇配貨咁去買手袋咪唔覺得受氣。
有就買,冇咪算,慳返

唔配貨應該無袋買(emoji)

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

andyhui812 發表於 21-4-21 19:14

唔正確喎
請先參考Hermes101 呢個post

Miyazaki    發表於 21-4-21 20:25
work hard PLAY hard

男爵府

其實d 人唔開心好大機會係因為佢哋一開始以買包包為目的. 佢地基本唔係欣賞H 產品而買. 只係為咗包包而配一大堆貨及計住配左幾多. 所以一過咗佢地心目中嘅配貨額但冇包包offer 就開始不滿及亂諗嘢.
當然有啲SA 嘅態度係有問題. 遇上咁嘅SA 咪換嗰個. 好似JM 話齋不要神化SA. 大家互相尊重關係先可以長久.

大宅

jenniferK 發表於 21-4-21 18:34

Agree! H既藝術感同埋襯色/玩呢樣嘢好吸引人,亦都暫時未有其他牌子可以比到呢個感覺我 一件product可以有好多可能性

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

andyhui812 發表於 21-4-20 23:39
各位姊妹點解買H買得咁受氣都要繼續買呢?

Day 1開始S A都對我好好,冇受過氣喎

其實遇到同自己夾嘅S A最緊要

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

boolove2013 發表於 21-4-20 23:41
我冇受氣 買得好開心

x2

侯爵府

贊成,佢d絲巾真係可以當藝術品當畫咁裱起佢,而且每個系列都會有個故事,相對其他品牌比較少有。
我唔知E+咩玩法,但我係廿年前學生時代已經幫襯,當時真係唔係要B K C,只係中意佢哋d嘢買sneakers 吖,tote bag吖,皮繩呢啲,一隻小薯但啲SA都係好好招呼。
E+睇到有JM買嘢受氣當然係SA問題,點人買d唔啱用嘅嘢,同埋要求大量spending 係冇乜道德,呢啲行為真係唔要得。

伯爵府

June04 發表於 21-4-21 18:04
同意。
其實消費奢侈品從來就不是理性消費(如從價格角度睇),所以根本亦不需要用理性去作分析。消費啫, ...

太正確

之前曾經有傳聞話H為咗打擊reseller會全球性計quota,如果真係實行嘅話好快就見真章,say到時全球計每人限買一年兩個quota bag,H non bag items仍然係咁靚咁好,大家買嘢係咪仲會好似而家一樣買得咁多咁快呢?

不過我對於呢個傳聞都係半信半疑,老實講H冇理由自己搞衰自己盤生意

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

gzilla 發表於 21-4-21 20:14
太正確

之前曾經有傳聞話H為咗打擊reseller會全球性計quota,如果真係實行嘅話好快就見真章,say到時全球 ...

到時就算d袋要消費過百萬先出到,都大把vip追既。

公爵府

好同意關於藝術性同埋唔追款呢兩點!

H 係叫自己做工藝, 定位係artisan, craftsmanship, 唔係luxury,
H好多設計係timeless, 極少用celebrities做model大力宣傳新款,十年前嘅款,今日都唔會out, 因為H從來唔會跟個mainstram潮流,而佢會係自己個品牌世界入面玩變化,唔鍾意就覺得佢老土,鍾意就覺得佢低調就來又襟興。

所以將佢同其他奢侈品牌尤其CC比較根本係蘋果同橙呀 (利申:我都覺得其他牌子都有佢哋獨特之處㗎)

男爵府

andyhui812 發表於 21-4-21 19:14

我第一個買嘅袋係toolbox,當時唔算大熱袋但第一次入H舖就撞到自己OK嘅色算好彩。買左兩個non qb再巡勻哂咁多間舖(加埋有二三十次)先開始揾固定SA買嘢…自己會上網周圍睇下有乜產品靚,絲巾有時間係會幾百條都睇哂,有心水嘢會請SA幫手揾,但就算以為好冷門嘅嘢都唔一定揾到,有時SA會有心水推介,知道佢花好多心機先留到貨,所以都會信佢眼光去買,甚至出qb,隻色都係佢揾俾我…
有啲長氣,但好似班長講,買H要時間、金錢同心機,三樣入面我覺得心機最緊要,揾到自己有興嘅產品同好SA、同SA建立互信關係。明白未必每個人都認為值得為一個袋要咁傷神,如果已經成為自己嘅興趣就作別論…

伯爵府

回覆樓主:

佢啲配件其實又型又靚,我暫時未決定買邊隻袋,但有keep 住買佢啲assessories ,呔,香水,因為真心中意

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

奇奇媽媽 發表於 21-4-21 21:57
佢啲配件其實又型又靚,我暫時未決定買邊隻袋,但有keep 住買佢啲assessories ,呔,香水,因為真心中意
...

買下買下,唔覺唔覺就會出到quota袋。

伯爵府

jenniferK 發表於 21-4-21 22:03
買下買下,唔覺唔覺就會出到quota袋。

佢啲手帶堅型囉

珍珠宮

好媽媽勳章

我諗好睇你一開始咩心態,可能我一早已經知遊戲規則,所以我一直只會買non quote bags, 咁walk in見啱咪買,所以真係無受氣。斷斷續續買咗幾年shawl, 手袋,其他SLG, 係舊年升職加薪兼工作壓力大,想獎勵下自己先買d飾物兼試出quote bag, 咁又夾到個好sa都好快有,當然唔係要咩spec就有,始終我對比其他人都係小薯,但我又覺得好多色都靚,所以佢俾我嘅offer我都滿意。

男爵府

牛年勳章

就係當初誤信入shop買H會受氣
所以最先買既H袋係幫襯實店reseller
之但係從朋友中,親身見識過超A既産品
咁我就決心入shop試試

第一次入shop
無比緊張
誤打誤撞跟個arm arm 企係身邊嘅SA買SLG
要左幾樣item,其中一樣要等貨翻
咁就開始左入坑,亦一直跟住呢個SA

期間由試探式對話
到而家乜都講乜都會直接問
入shop冇受氣亦冇壓力
自己能力範圍付出金錢時間心機去買心頭好
其實每個offer都充滿驚喜
即使事前已經溝通哂要求
到真正摸上手又係另一心境

男爵府

牛年勳章

認同JM講,唔係為咗QB
唔會入坑唔會配貨
同一銀碼絕對有其他一大堆靚品牌既選擇
但人呢,去到某個年紀
就係會追求奢侈嘅滿足感
所以只要買自己鍾意嘅嘢
成件事就唔同睇法
亦從中會發現其實H都有timeless trendy既東西,懂得欣賞個品牌,當然值唔值個價位就見人見智
千祈唔好比較,平常心去等緣份到
係一買一賣既過程中,互相尊重
自然就會著魔一樣,逐漸毒入膏肓
買到咁上下,開始乜款乜size都有既時候
回想過去係唔會後悔(emoji)
因為係shop抱出既每一個袋都係自己想要或者無法抗拒
每次有新成員加入,影大合照時就係最大嘅回報

有點長,遇到arm傾既SA
自己都要適得其所,先會雙贏

首頁
23456...9

尾頁

跳至