夫婦情感

跳至

首頁
23456...11

尾頁

複式洋房

gilgil39 發表於 21-4-23 15:47
其實當你知道細嗰個有長期病患、你有咩感覺?你又知道你太太有咩感覺?
...

無人好過, 無人想佢咁樣, 出生亦唔知佢有問題。我知太太照顧辛苦, 我唔係唔幫手呀, 係佢要明白每個人做野一定有分別, 你某些方面叻D, 我某些方面叻D。 幫佢做野好大壓力...工人姐姐成日都俾佢話, 但太太都會笑住 婉轉地去同佢講, 怕佢話唔做, 但我唔同我係老公, 無得話辭職 (除左離婚)......我知我做得唔好, 做得唔夠, 但我不是沒有落個心機, 想去做好。佢哩幾日講左句說話, 話我唔做錯,已經係驚喜。問題我日日做唔同既事, 隨便有一樣野有問題, 都已經會俾你數落不是, 我工作壓力不大, 在家中幫手壓力更大。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 nyny87 的帖子

你有冇將你心入面o既感受話佢知?

複式洋房

Liuvyn 發表於 21-4-23 17:40
回覆 nyny87 的帖子

你有冇將你心入面o既感受話佢知?
平常正常同佢講句野, 問下野都經常俾佢罵, 邊會理我感受? 理我感受就唔會粗口問侯, 講咁多難聽說話。

子爵府

nyny87 發表於 21-4-23 17:19
無人好過, 無人想佢咁樣, 出生亦唔知佢有問題。我知太太照顧辛苦, 我唔係唔幫手呀, 係佢要明白每個人做野 ...

知道細b有長期病患問題後、有冇試過安慰太太?有冇試過講出佢感受?
你以前係原生家庭係咪乜都唔使做、長期被照顧嗰隻?

別墅

nyny87 發表於 21-4-23 17:19
無人好過, 無人想佢咁樣, 出生亦唔知佢有問題。我知太太照顧辛苦, 我唔係唔幫手呀, 係佢要明白每個人做野 ...

其實太太會唔會係有產後抑鬱?

伯爵府

回覆樓主:

你真係好慘,太太問題嚴重,需要專業人士介入先處理到
細果個有冇排緊特殊學校,入到可以幫輕整個家庭
成日吵吵鬧鬧,對另一個小朋友成長都唔係好事,祝早日解決

男爵府

wingyaumama 發表於 21-4-22 18:50
最怕你老婆壓力爆煲,唔知會點對兩個小朋友!

正想講,佢老婆都唔正常一陣一個唔同興掉個小朋友落街,家暴施暴者都唔認為自己有錯,樓主去離婚之餘佢一施虐要報多幾次警叫律師向法庭申請禁令,哩d施暴者出完事一份精神報告可以求到情,但代價可能賠2個小朋友ge命呀!唔好忍呀樓主,男人都會被家暴架

男爵府

miemiebaby 發表於 21-4-23 21:13
其實太太會唔會係有產後抑鬱?

似係躁狂多d

別墅

回覆樓主:

2歲應該有返早期訓練中心 問下有冇得全日托兒 試下同幼兒老師傾下 試下每個禮拜比日讓太太自己出去放鬆下

男爵府

nyny87 發表於 21-4-22 16:01
回覆 0030 的帖子

佢係個隻家醜不可外揚個種人...我搵過兒童醫院社工, 心理學家, 醫生, 姑娘, 社署社工同 ...

病向淺中醫 如果佢以前唔係咁 有病唔出奇 及早正視 先有機會挽回婚姻 到小朋友大啲 佢情緒咁對小朋友嚟講都唔係好事

複式洋房

dettol75 發表於 21-4-24 12:18
2歲應該有返早期訓練中心 問下有冇得全日托兒 試下同幼兒老師傾下 試下每個禮拜比日讓太太自己出去放鬆下

...

排緊,黎緊通知有無位。 但問題迫在眼前,怕等不到已經分開了

複式洋房

ppiikkoo 發表於 21-4-24 16:00
病向淺中醫 如果佢以前唔係咁 有病唔出奇 及早正視 先有機會挽回婚姻 到小朋友大啲 佢情緒咁對小朋友嚟講 ...

性格本身係比較噪,但未至於去到而加咁,更加係只對我。。對外父外母還好d. 越親近既人承受越多。對小朋友暫時無發現有咁對佢地。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nyny87 發表於 21-4-23 11:34
除左佢自己, 無人能令佢放心。工人姐姐又好, 就算之前阿仔住院, 護士醫生 加上一班姐姐, 佢都係唔滿意。
今 ...

點解佢主動揾你傾?
佢知你想分開/佢都想分開??

我同前三頁好唔同。贊成分開
大家冷靜下
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

樓主,我覺得外人真係好難幫到你,但好同意你太太應該作情緒/心理治療。但我諗應該冇人會勸得佢掂,除非佢有一日自己醒覺自身問題。。。。無論離唔離婚都好,都想同你講句加油!明白你都有你嘅痛處/難處,你已儘力!都希望你太太會肯接受治療,其實精神/心理問題都唔等於痴線,唔知點解好多人會咁諗,真係好傻。。。。

大宅

nyny87 發表於 21-4-22 14:48
與太太關係越來越差, 可能不止用差來形容。自從有左小朋友之後, 情緒控制, 脾氣越來越差。當然佢覺得都係我 ...

好同情你....既言你努力過都相處唔到,贊成你離分好過困獸鬥

不過雙方對小朋友既安排要有共識

別墅

crystal媽咪 發表於 21-4-24 17:04
點解佢主動揾你傾?
佢知你想分開/佢都想分開??

樓主,你有冇試過平心靜氣同太太傾過佢既問題?在岳父岳母面前是這樣對待你嗎?

男爵府

nyny87 發表於 21-4-24 16:33
性格本身係比較噪,但未至於去到而加咁,更加係只對我。。對外父外母還好d. 越親近既人承受越多。對小朋友 ...

如果係咁 佢唔似有病喎 佢只係對你咁 咁情況真係要同佢表明立場 問對方係想繼續婚姻定點 想繼續大家都要改變

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

miemiebaby 發表於 21-4-24 21:19
樓主,你有冇試過平心靜氣同太太傾過佢既問題?在岳父岳母面前是這樣對待你嗎?
...

我唔係樓主呀
1樓先係
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

覺得樓主應該爭返2個小朋友撫養權,個媽媽聽落似係湊到壓力好大,精神出現問題,但又收收埋埋嗰d。我有朋友係呢種要面子,唔肯同人坦白傾訴嘅人,生完bb後產後抑鬱,最終跳樓死。
要解決件事,首先要老婆正視自己問題,迫佢抽離2個仔仲可能幫到件事。雖然好似好殘忍,但佢呢個計時炸彈好似隨時爆,到時1個2個定3個一齊死點算?至於同老婆嘅感情,等佢醫好自己再算吧。

男爵府

樓主好幾個post都顯示佢不斷咁努力,確實唔係樓主唔付出唔幫手,而係對方根本入唔到耳,為乜仲要去搵樓主有乜做得唔足夠有乜樓主仲需要改善呢?亦都咁多post要樓主唔好離婚,同樣情況性別互換,早早應該就有人叫要離婚了。
做夠了就是做夠了,個結係解唔到,或者唔係呢個狀態下解得到,咁都真係要放手。不過要諗好點處理小朋友,始終個媽媽情緒唔穩定,到真係離婚後去照顧,驚會有悲劇。佢肯傾離婚,就傾好個協議,關係唔好搞到咁僵已經係對大家最好。可能離左婚女的反而無咁辛苦呢。

happylife28    發表於 21-7-14 13:02

首頁
23456...11

尾頁

跳至