自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

andyman 發表於 21-5-5 21:11
係親友探你呀, 一陣又走出去買餸買巾巾, 大陸就話有門衛送食品到你門口啫, 香港好難做到啦。

...

入到大廈先講啦
一個原有保安已經可以阻止人上樓

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

clarawuwu 發表於 21-5-5 23:13
層層樓搵人24小時守住?除咗出走,仲有機會係出去樓上樓下,搵朋友搵家人,拎嘢呀!俾嘢呀!咪一樣係有傳染 ...

點解你自己會唔合作就要假設人地會咁做

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 21-5-5 23:33

隔離營間間房門口有搵人24小時守住?

睇隔離post講係出唔到去。
仲有,睇番當年SARS 淘大封鎖只係10天,最後,知道係排污渠傳播病毒,之後全部人都要送到西貢和鯉魚門兩個度假村暫住隔離。
所以,係未知有冇環境污染傳播下,冇家居隔離係理解。
家居隔離,冇錯係防止社區病毒進一步擴散,但真係唔好彩有環境污染,個座大廈居民就冇得避,我諗政府就係擔心呢個情況。變種病毒不斷變,小心嚴謹處理,都好正常。要撤離都係專家團隊,考慮過先決定吧!

瑪瑙宮

Fishbbmama 發表於 21-5-5 22:12
因為居家隔離隨時有人偷走左出去再返去, 酒店好似出左房門匙卡會失效

成座封
點樣偷偷出去?
你地到底住咩樓?
點解好似好特別咁
座樓有幾十個出口?

水晶宮

雖然我都讚成居家隔離,但我睇留言真係覺得而家d人真係龍門任佢搬。我之前就提出過,學大陸,入境人士如果有條件做到居家隔離,唔應該強制住酒店。當時大部分留言都話唔可以blahblahblah。果然針唔拮到肉唔知痛,而家要去隔離營21日就話要居家隔離。其實除咗嗰d印巴菲之外,大部分香港人去外國都有原因先去㗎,有得揀都唔會去。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

琥珀宮

clarawuwu 發表於 21-5-6 00:23
睇隔離post講係出唔到去。
仲有,睇番當年SARS 淘大封鎖只係10天,最後,知道係排污渠傳播病毒,之後全部 ...

真係要出,點出唔到?無人守,整爛把鎖都出到去啦,係你話d人唔會守規矩 Ma 。

若已經有證據排污渠傳播病毒,留家染疫風險高,才將住戶送隔離營,大家會覺得合理。咁耐以來,在香港中招,根本大部分係密切接觸者。而家只係一個中招,又無任何證據有排污渠傳播風險,就一野送晒全座所有人走,有幾合理?究竟在家隔離染疫風險有幾高?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

andyman 發表於 21-5-5 20:57
我諗係集中管理掛, 家居隔離要好多人手管理, 一陣阿A探完阿B又來探, 即係無隔離過。 ...

冇錯,家居隔離冇可能每層樓都派人守住。

禁止訪問

珍珠宮

初期咪試過居家隔離

大宅

木土土 發表於 21-5-5 23:01
隔離營出走,事實亦發生過。
封大廈同隔離營,若同樣有人守,出走難度唔覺得有大分別。所以呢個唔應該係合 ...

我都有印象發生過有人在隔離營出走!好似係一個後生女, 最後係佢自己去咗醫院蒲頭。

家中有老有嫩嗰啲都唔知點樣隔離。 點樣一邊照顧老幼,一邊搬咁多嘢去隔離營呢?

珍珠宮

loveclementine 發表於 21-5-5 22:04
宜家有部分人,可能會影張相封屋相放上網⋯之後,你懂的 ⋯引啲「西」人來關心香港人嘅自由度:noth ...

係呀,又話無人權,被軟禁之類,我已經想像到報紙會點寫

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-5-6 00:47
雖然我都讚成居家隔離,但我睇留言真係覺得而家d人真係龍門任佢搬。我之前就提出過,學大陸,入境人士如果 ...

香港刁民特色

珍珠宮

LedTV 發表於 21-5-6 00:29
成座封
點樣偷偷出去?
你地到底住咩樓?

每層樓都派人守住?樓上樓下唔會周圍走?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

專家講咗啲菌可經喉管入屋,所以先要去隔離營。

伯爵府

hohoho2013 發表於 21-5-6 01:45
冇錯,家居隔離冇可能每層樓都派人守住。

點解要每層?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

集中管理囉, 香港人出晒名就係唔自律
之前家居令都大把人戴住手環四圍去
天朗氣清

子爵府

LedTV 發表於 21-5-6 00:29
成座封
點樣偷偷出去?
你地到底住咩樓?

我指出既係門口都唔比出, 相信冇人手每家每戶或每層派人守住

其實香港人真係好識搬龍門, 上年叫d人家居隔離就話政府廢多漏洞, 點解唔去酒店/隔離營隔離
今時今日到要去隔離營, 又問點解唔可以家居隔離
坦白講如果香港人夠自律, 就唔駛搞到今時今日甘
我知實有人又出黎講針拮唔到肉唔知痛

伯爵府

Fishbbmama 發表於 21-5-6 08:52

其實香港人真係好識搬龍門, 上年叫d人家居 ...

我同你一樣唸法

上年d留學生回來帶手環,個老豆仲要帶佢出街食飯,俾人影相,仲鬧人。

成日話呢啲只係少數人,咁一個中已經可以傳10個啦,成日搬龍門。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

居家隔離,係擔心會有傳播。
現在好多單位,都改動晒屋企嘅喉管或抽風位置之類,並非原裝單位設計。若真係要居家隔離,相信要揾專家每個住戶單位仔細檢查,再全幢樓做評估先得,人力物力時間要搞幾耐先得,又係問題

瑪瑙宮

Fishbbmama 發表於 21-5-6 08:52

其實香港人真係好識搬龍門, 上年叫d人家居 ...

講左家居隔離,緊係門口都唔會出
出門口又出唔到大廈咁出門口做乜?

我真係諗唔到
所以唔明你地點解會諗到隔離要行出門口

隔離最多都係打開門 放垃圾 拎物資「酒店都係咁做」
點解要行出門 ?

首頁
23456...7

尾頁

跳至