自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

loveclementine 發表於 21-6-22 17:20
當年係大眾書局⋯而家無咗啦!
我見過aeon小童部暑假期間有唔同書包牌子promote, 或者你遲啲去睇吓。
...

Thanks

男爵府

ihui 發表於 21-6-23 09:06
你小朋友揹著書包,舒服嗎?

好用呀,我有問過囝囡佢哋都話舒服,一個書包其實可以用幾年,不過我啲囝囡高得好快 ,所以就算未爛,我都會同佢換新,我哋都會揀返Oxford, 因為佢哋唔係好鍾意好花/好多公仔的書包.

子爵府

Amy1974 發表於 21-6-15 13:34
重嘅都唔敢俾小朋友去孭,整巒條脊骨就大鍋。

最好買番同幼稚園書包差不多嘅就可以咯

重真係最大問題 我仔太瘦,真係揹唔起一般書包

子爵府

mswongwong 發表於 21-6-24 07:52
好用呀,我有問過囝囡佢哋都話舒服,一個書包其實可以用幾年,不過我啲囝囡高得好快 ,所以就算未爛,我都 ...

你小朋友一年級用邊款書包?
我考慮緊X818, X769, 呢兩款最輕,比lego更輕。

男爵府

ihui 發表於 21-6-24 07:54

你小朋友一年級用邊款書包?

哈哈,而家我個囡讀緊大學/我個囝都讀緊中五,佢哋都係用Oxford背囊,所以小學嘅書包都已經唔知去咗邊

小學書包來講真係好輕,同埋放書空間好大,價錢亦唔貴,佢哋嗰個年代好興SPI,我都曾經有用過,但係實在未放書都好重.

始終每個小朋友個身型都唔同,我見有啲比較細粒嘅同學仔,佢哋真係可以一個書包用幾年,但係我嗰啲真係高得好快,所以我都會睇住佢哋個身型買書包,始終互借書包佢哋有個脊骨/腰骨位,一定要就身型. 

子爵府

mswongwong 發表於 21-6-24 08:08
哈哈,而家我個囡讀緊大學/我個囝都讀緊中五,佢哋都係用Oxford背囊,所以小學嘅書包都已經唔知去咗邊:hap ...

謝謝你的分享,書包重量真係買書包既考量重點。我兩女用Lego, 重8xxg, 唔算好重,但放5本書再加功課袋,都好重了。有時見太重,爸爸就車佢哋返學,否則對背脊真係唔好,我女試過有一次放學太多功課派,好重,揹到肩膊痛。後來另外叫佢哋手拿功課袋,就好少少。

首頁

尾頁

跳至