自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

哈比族 發表於 21-6-1 20:34
點迫?

https://www.####.com/654851/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E7%86%B1%E8%A9%B1/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E7%86%B1%E8%A9%B1/%e9%81%8e%e5%ba%a6%e8%a3%9c%e7%bf%92%ef%bd%9c%e4%b8%80%e5%91%a814%e5%a0%82%e8%88%88%e8%b6%a3%e7%8f%ad-%e7%b6%b2%e6%b0%91%e6%89%b9%e7%84%a1%e7%ab%a5%e5%b9%b4-7%e6%ad%b2%e5%a5%b3%e4%b8%8d%e8%a6%ba/

好多新移民都好似條link個故事,港媽仲唔癲左鬥多興趣班及補習班咩

子爵府

cara.mak 發表於 21-6-9 17:58

https://www.####.com/654851/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E7%8 ...

世界雖然是充滿競爭,不論在香港,中國人、外國人、日本人...,你認為人地去迫你,或是你自己迫緊你自己或去迫緊自己兒女
人比人,比死人
祝貴家生活愉快

水晶宮

因為崇洋,其次外國人比較hea覺得唔使競爭咁辛苦

伯爵府

牛年勳章

testher 發表於 21-6-1 19:20

同一條數,香港唔跟公式,就算計啱答案都係會扣分,係外國係 ...

係呢點好重要

Marking Scheme 好闊,中point 同answer 係logic 嘅會有分,令小朋友勇於答問題

成績係一時,我希望保持小朋友嘅學習興趣

伯爵府

牛年勳章

花生蘿蔔 發表於 21-6-1 14:32
我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前 ...

好同唔好因人異議
啱你的學習模式未必啱我
同選擇學校一樣,為小朋友選擇合適佢嘅。有人可以自主學習,有人係要有老師帶住先ok

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可能人地國家拎

世界獲諾貝爾獎最多的十個國家之一掛

https://www.google.com/amp/s/looknews.cc/zh-hk/world/amp/442717.html

伯爵府

myshadow 發表於 21-6-1 15:19
谷唔谷,其實好睇家長。我識唔少美國英國家長,一樣日日車仔女去補習班,報9萬幾樣比賽。一廂情願以為外國 ...

絕對講得正確,根本澳洲同英國嗰啲上等人都係好谷㗎

珍珠宮

chanwendy 發表於 21-6-1 15:46
個人而言, 一向都唔覺得香港教育制度有好大問題, 近年的通識科除外啦. 而家通識都改革埋喇, 應該更加冇問 ...

其實就算中學,近年已改善,阿囡間傳統名中,初中功課少,無默書,要學生自主溫習,自己投放時間在有興趣的科目或改善弱科。學校鼓勵多元發展。

其實最緊要選到合適學校

至於大學,英國無論學校或學科選擇會比較香港多,亦可以開闊眼界,體驗其他文化。所以傾向大學去留學。不過因近年英國脫歐,疫情處理差,可能去澳洲機會較大。

珍珠宮

哈比族 發表於 21-6-9 18:18
世界雖然是充滿競爭,不論在香港,中國人、外國人、日本人...,你認為人地去迫你,或是你自己迫緊你自己或 ...

我無話人地迫我禾

子爵府

nancy29 發表於 21-6-1 16:11
但係大部分高官係香港畢業,佢哋嘅仔女有幾多可以做高官/AO?

good question

男爵府

唔係因爲英國教育好過人,讀私校幾萬榜個的就好!但的人都走因爲係英國讀完ALevel 返來香港讀醫係好大的捷徑!就算考其他學位都比DSE易好多!香港政府拎住納稅人的錢優惠尼班人,你可以點?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我估令人有咁嘅感覺,係因為英國嘅教育注重學生有獨立思考能力,另外亦因為英國學校成立嘅時間都好悠久,學校嘅傳統同理念係一代一代咁傳落黎,經歷時間磨練同修飾令學校有更好嘅運作,歷史悠久更能培育出好多嘅精英名人。

大宅

我喺香港讀degree ,
英國讀master
我覺得分別係
香港>死記硬背就高分
英國>著重思考同分析

而且去外國生活也可以擴濶眼界

男爵府

0107BABY 發表於 21-6-10 02:32
我喺香港讀degree ,
英國讀master
我覺得分別係
如果香港degree真係如你所説的靠死記硬背都令你考到英囯master,縂可以順利過度到思考同分析,香港的教育都好高質!

男爵府

我唔敢肯定英國定香港教育好,但可以分享下小女係英國上小學情況

science 學花嘅結構
~ 成班去花園每組剪一朵花,分工合作將花解剖,貼在a3 紙上標記唔同部位嘅名稱,再一齊寫出蜜蜂如何傳播花粉。

art
~ 上堂突然一齊出去學校附近參觀大型展品,用展品嘅原素再返嚟一齊合作設計一款。

Maths
~教除數會帶d chocolate 一齊試下點樣全班平均分配。 每一個topic 都會confirm 全班都完全明白先開始下一個topic. 當然佢地數學能力係比不上hk, 但係會愉快學習。

男爵府

回覆樓主:

英文
~會用有趣方式介紹新嘅故事書俾佢地
~英文寫作前會做小組討論,一齊寫大剛,brainstorm 新的idea, 老師會確保每位同學都知道點寫,唔係求其俾個題目你返去自己作。

對sen 嘅同學包容度好高,當佢地開始坐唔定,teaching assistant 會帶佢地出去行下。

我覺得英國教育重質不重量,未必教到好似hk 課程咁多,但會俾機會你地去試,去思考,去溝通。香港亦有香港教育好處,小朋友會較守規則同斯文

男爵府

2024年龍年勳章

sweetannann 發表於 21-6-10 03:04
英文
~會用有趣方式介紹新嘅故事書俾佢地
~英文寫作前會做小組討論,一齊寫大剛,brainstorm 新的idea, 老 ...

請問你女是讀independent school嗎?

子爵府

myshadow 發表於 21-6-1 15:19
谷唔谷,其實好睇家長。我識唔少美國英國家長,一樣日日車仔女去補習班,報9萬幾樣比賽。一廂情願以為外國 ...

你講得啱,華人家庭好多都系谷谷谷,tutoring etc. 入ivy league一d吾容易,不過吾糸只睇分數。

珍珠宮

好媽媽勳章

https://www.####.com/654851/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E7%8 ...

吓?一個半個case就賴係新移民令香港教育谷?真係好多新移民係咁?唔係話新移民全部窮到窿又要攞綜援,而家又變咗好多讀十幾個興趣班令港媽癲咗?

男爵府

啲英國本地媽嚟緊都唔得啲bno新移民港媽死俾著我係真英國人都憎到呢班新移民一個點

首頁
23456...7

尾頁

跳至