家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

windwind0715 發表於 21-6-16 00:08
而家保證冇2厘都唔係好緊要,用長期投資角度睇,
要做到4厘都唔係好困難也,
就好比人人都唔係好BUY既強積 ...

"有閒錢買騰訊幾手,都壓住左自己資金啦"

買儲蓄保險何嘗不是壓住資金,基本上七至八年才回本,這筆錢完全沒有流動性可言,若急需用錢,買股票還可以即時吐現,儲蓄保險基本上是連本金都攞唔到。

大宅

畀面勳章

choyki 發表於 21-7-14 12:46
基本上比邊間佢哋都係收咁多佣?我有啲懷疑。
但可以問佢各個產品佢分別收幾多佣嘅。

我用緊個間冇收客錢…冇顧問費…佢哋淨係收供應商佣…咁用呢間之前都有睇清楚佢哋同咩公司有合作先,亦有同唔同提供同一類產品嘅公司比較過…我再揀用邊間公司…而且我真係有用佢哋嘅價錢,再直接出去提供產品嗰間公司直接格價,係的確我喺邊度買同一個plan都係一樣價錢嘅,最重要方便在佢哋2個同事跟一個客,我搵唔到其中一個都有另外一個幫我…之前試過入院搵agent搵極都搵唔到,然後打左3x個電話個agent話佢放假,要將我個case pass俾上司,然後上司又要用成幾個鐘重新review過我啲單… 我就要痛住等佢哋覆我究竟要比幾多錢做嗰個手術…依家就真係方便好多啦…真係見過鬼都怕黑啦

男爵府

回覆樓主:

非常搵笨的保單,放銀行做定期唔差得好遠,但筆錢係自己手隨時可投資到其他地方。 買盈富吧

子爵府

chinsnow 發表於 21-7-15 18:42
"有閒錢買騰訊幾手,都壓住左自己資金啦"

也有人買股票壓住資金,七至八年未回本,筆錢完全沒有流動性可言,若急需用錢,買儲蓄保可以即時吐現,只是蝕啲本,但蝕少過股票。

針無兩頭利,唔應該只睇儲蓄保唔利嗰頭,利嗰頭則唔睇,股票則只睇利嗰頭,唔利嗰頭則唔睇。

應該認識理財金字塔,認識各種產品的特性,應急現金不應用來買股票,也不應買長年期的產品(如儲蓄保)。

複式洋房

yeemeif 發表於 21-6-5 18:53
要一次過比晒十幾萬,但第7年先回本,不過之後嘅回報睇落好好
我再問保險攞咗更詳細計劃書,更覺得 ...

這是一個五年期的儲蓄保單,可以說是目前市場的主流。一般來講,一定會有一部分是非保證派息,無可避免。
比較這類的保單要留意「IRR回報」(目前市場max是7%up),而非單純聽agent吹說他們的回報有多高。又非保證的比例不應高於70%以上。
另外,要留意非保證紅利的派發方式,若是單一終期紅利的,就盡量不要考慮了。若有可以鎖定終期紅利的,可以優先考慮。
最後再考慮額外的功能,如:1.保費假期,避免因手頭緊交不出保費而斷單,或者產生不必要的復保利息。2.無限制改受保人,可達到真正財富傳承的效果。3.年金行使權益。
回覆有字數限制,有興趣了解多的人,可以再向我詢問喔。

洋房

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至