自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 21-8-31 10:07
以前四大天王,韓國明星我就明,但mirror我就唔明點解會有人追

我都唔明

洋房

香港就係大陸唔管
家陣就係要管下你班友

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

隔離有屈穎賢的U tube

她大概係講第二次世界大戰之後, 美國為改變日本人好戰及殘暴的文化, 就從飯圈開始, 逐漸改變敵人後代的言行思想, 使年輕的日本人馴良些, 男人女性化些(娘炮).

這股娘炮/脂粉男團風,從日本吹到韓國, 再吹去大6, 然後吹到香港.

尾國要打敗敵人, 就同敵人的後代開始用文化洗腦. 不費一兵一卒, 毁了敵人下一代男兒的陽剛氣.

自己國家就拍英雄片俾後代睇.

陽剛氣此消彼長, 中央係有遠見,
而不是對飯圈偶像文化太嚴苛.

國之興亡, 匹夫有責. 如中國的男人變成乸形、柔弱或係深近視的打機宅男,
點去保家衛國?

一冇冷氣就投降了!

emilypyhui    發表於 21-9-4 14:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 21-9-3 14:26

係播, 好似呀.

2019年國內人都唔認識MIRROR佢哋, 邊個會邀請佢哋去登台呀?
之後疫情可以去國內登台咩?

P. S. MIRROR有去過周慧敏廣州演唱會做嘉賓

男爵府

luciferfu 發表於 21-8-30 22:23
大陸慣左乜都要管
香港就越黎越似大陸

你移民未呀?未就快啲走啦

水晶宮

TATEYAMA 發表於 21-8-31 10:31
眾籌幫偶像宣傳!吹雞商場要人!手法似曾相識!

講緊12個同4個?眾籌?吹雞要人?真的嗎?

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 21-9-3 17:14
回覆 mandy952 的帖子

我知娘炮點解, 請問飯飯圈其實點解?

fans? 內地追星狂熱叫私生飯,好顛,追星追到去酒店什至匿响人地間房!跟拍追車查地址,迫D明星影相,人地拒絕就鬧人,有D俾人知住址要搬或者住酒店架

子爵府

2024年龍年勳章

刻意去微博看過下內地娛圈現象, 了解下
真係幾複雜,
內地粉絲中意用金錢捧偶像, 為佢地打投 (選秀活動), 係唔理智嗰種
又中意同D偶像玩配對伴侶, 但係好多 hehe (同性戀), 露骨到死, 但樂此不疲
最衰係中意集體網上欺凌抺黑自己唔中意既偶像(重話有職業黑粉攪事), 粉絲互駡開火情況好嚴重,
呢D好可能同娛樂事業利益有關
加上近日又有吳亦卂, 趙尾等醜聞
中國14億人口, 社會風氣一壞左好大危機
國家要整治娛圈都有其原因

而家香港有某班偶像又係大玩娘娘腔, 又吹捧"大X的愛", 有些又粗鄙又格衰
所以我好唔中意佢地
其實偶像係應該有社會責任既, 唔好教壞下一代啦, 收手啦
當年四大天王紅到今日係有原因

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

cyyiu 發表於 21-9-3 23:59
講緊12個同4個?眾籌?吹雞要人?真的嗎?

在商場搞show, 仲逼人過"和你x".真顧客行都行唔入. 唔理covid及限聚令, 唔怕在室内逼人又唔太通風會播毒?

為何不去空曠地方或book個舞台唱?因為要show人山人海的氣勢?

fans衆籌(+ 金主)登很多大廣告板, 租埋郵輪船身燈display賀生日.
“偶像派”廣告收入已賺很多, 仲要fans 買應援物品, 以便吸引更多公司找他們拍廣告

玩正字未必一定要由正字機構開始, 也可以從娱樂圈開始. 先創造一批偶像,
將來備用就可帶年青人方向, 和正字洗腦有異曲同工之妙.

emilypyhui    發表於 21-9-4 14:21

男爵府

一早已覺得捧哩班妖人根本有政治目的,革命失敗但幕後黑手唔會咁易放手,要keep住班黃人,所以就搵班妖人做佢哋嘅精神領袖

水晶宮

goldmedal 發表於 21-9-3 23:39
你移民未呀?未就快啲走啦

都唔明班黃人,立陶苑冇門檻都唔移民過去,死都留係中國土地上 然後話中國點衰點差,真係有被虐心態

男爵府

ddkaka 發表於 21-9-4 01:01
都唔明班黃人,立陶苑冇門檻都唔移民過去,死都留係中國土地上 然後話中國點衰點差,真係有被虐心態:wahah ...

我都好想佢哋快D走

瑪瑙宮

goldmedal 發表於 21-9-4 00:47
一早已覺得捧哩班妖人根本有政治目的,革命失敗但幕後黑手唔會咁易放手,要keep住班黃人,所以就搵班妖人做 ...

根本班 YC 係反社會反智同心理不平行, 黑暴反國家失敗, 用娘炮同性恋控制佢地尼招高, 又聚眾又吸金, 尼d人唔會醒, 令中國內部潰敗分裂, 到一个点再發動攻勢, 自己人打自己人. 14, 19 已經大乱, 國家唔管等幾時?

好似光時, 都要列為犯法, d 人先唔敢講. 化粧冇可能列為犯法喇, 嚴打娘炮起制止帶风向先喇.

伯爵府

牛年勳章

推介以下影頻, 講得好詳細

愛豆與飯圈 中國娛樂產業中的資本、貪婪與腐敗
https://www.youtube.com/watch?v=jPjhtnPlhas

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

原來耽改劇都唔俾播
世界末日世界末日呀

瑪瑙宮

goldmedal 發表於 21-9-4 00:47
一早已覺得捧哩班妖人根本有政治目的,革命失敗但幕後黑手唔會咁易放手,要keep住班黃人,所以就搵班妖人做 ...

又要揾香港人錢, 又要癲覆國家, 快 d 冚佢地旗喇.

水晶宮

Nancy20090615 發表於 21-9-3 17:14
回覆 mandy952 的帖子

我知娘炮點解, 請問飯飯圈其實點解?

呢條片講得好清楚

https://youtu.be/jPjhtnPlhas

瑪瑙宮

ddkaka 發表於 21-9-4 21:10
呢條片講得好清楚

睇下 - 歐 Sir 有野講

溫馨提示 - 含少量粗口

瑪瑙宮

loved 發表於 21-9-3 13:58
咩居心?好簡單,要害仇人先害其子,要滅其族先害其下一代

咪就係, 投放資源人力物力去拍無可观性提材, 不停 loop 男人要化粧, 原來就是要嗎唔覺唔覺去浸透洗腦, 配合娘炮男團扭曲年青一代的心智. 希望國安處已釘住佢地.

首頁

尾頁

跳至