自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

政府根本都知d阿伯阿婆會去搵區議員幫手填表,但份表有冇向d區議員講解下先,理解錯唔出奇架嘛!

男爵府

回覆樓主:

其實放過老人家,65歲以上就入落戶口算啦,好多老人家真係唔識攪

子爵府

我都幫我奶奶網上申請左,然後現兜兜俾5000 佢。無謂煩到啲老人家

珍珠宮

廷廷媽 發表於 21-9-2 23:34
咁明明係自己問題,搞錯左咪再填過囉,使唔使咁燥?學童資助張form 我都睇漏左,結果彈回頭再填過,遲左好 ...

.

珍珠宮

ansonbbb 發表於 21-9-3 00:24
有d老人家唔信電子野,係覺得交hardcopy先會成功,今次政府真係唔掂,唔成功又唔通知人改正
...

.

公爵府

luciferfu 發表於 21-9-3 00:05
一早直接派現金就得啦
搞咁多野洗咁多億行程費 都唔知為乜

你千祈唔好攞

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用紙本申請嘅人,係使用智能電話層面應該係低,就算有任何短訊通知都徒然!

男爵府

覺得60歲以上嘅就直接入錢落戶口拉 吾洗搞咁多野

伯爵府

s160656 發表於 21-9-2 19:46
對於長者,set 65歲以上直接過數銀行。
咁唔駛搞咁多野。

咁咪違背咗消費券既目的,政府唔係想派錢,係想人消費

伯爵府

薯圈 發表於 21-9-3 06:20
其實我都係咁諗。 有d人講得仲誇,話慘過乞兒,我想話,呢d係福利,嫌煩,嫌要特登去使錢,驚使啊晒嘅, ...

係囉!嫌麻煩真係唔好攞算啦!

大宅

回覆樓主:

又係千錯萬錯都係政府錯

伯爵府

薯圈 發表於 21-9-3 06:20
其實我都係咁諗。 有d人講得仲誇,話慘過乞兒,我想話,呢d係福利,嫌煩,嫌要特登去使錢,驚使啊晒嘅, ...

有d人真係以為自己係老人家夠惡就大晒

侯爵府

幸福花海 發表於 21-9-3 06:45
咁咪違背咗消費券既目的,政府唔係想派錢,係想人消費

講極啲人都唔明,老人家唔識填表格為咗攞消費券,咁你啲人咪教佢填幫佢填囉,政府由頭到尾都唔係想派錢係刺激經濟,依家就好似教書咁、講極你班學生都唔明。

珍珠宮

畀面勳章

派得消費劵就係要你冇得揀,一定要用,當然你可以揀唔申請。因為部分人唔識申請而要。政府改派現金俾佢哋,就有違本意。
老人家唔係今時今日先需要填表格,日常生活都有要填表格的時候,簡單如申請生果金都要填表格。一個老人家有家人,親人,社工,區議員。。。都可以幫手,若有人填錯,系填寫人的責任,而唔可以歸咎政府。
老人家只要有手機就可以接收信息,老人機都可以收到。唔識睇,可以搵身邊的人睇。

日月水火    發表於 21-9-4 17:35
Cinken    發表於 21-9-3 21:08

珍珠宮

畀面勳章

唔好下下推老人家出嚟鬧政府,批評政府的政策。
沒有任何政府制定的任何一個政策可以照顧到任何人,都系靠身邊的人互相守望

日月水火    發表於 21-9-4 17:37

複式洋房

tictactoe 發表於 21-9-2 22:30
上次派錢有銀行跟, 很少會錯。 呢次唔關銀行事, 8達通又唔出人幫手收表, D行政費唔知用左係邊度? ...
咁唔係話想幫就可以幫既, 其實紙本涉及咁多個人資料, 除非有人授權, 唔係就算想收都無權收,唔係又會比人有意見
我覺得有時都兩難

大宅

其實唔關政府事. 事實上香港應該9成人口都識電子申請, 但政府已為左極少量未識電子化的老年人口專登搞個手寫填表申請, 變相手續同行政成本已高了很多, 真係已經幫到突.

反而係啲老人家, 電子唔識都算啦, 但真係兩隻字都唔識寫?要填的只係簡單個人資料, 照抄身分證同八達通number, 自己真係搞唔到咩?咁都要假手於人?

咁就奇怪啦, 佢地字都唔識多隻, 但琴晚睇TVB新聞, 佢地話自己咩都唔識, 咁又識自己係東涌屯門搭車去旺角? 平時又識睇報紙睇YOUTUBE係公園同其他老人家高談闊論鬧呢個鬧果個?

再對比內地啲老人家, 莫講話填表, 人地日常生活電子支付個個人都識, 視像呢啲都冇難道. 香港啲老人家係咪應該反省下, 唔好恃老賣老, 平日咁得閒應自我增值一下? 社會有義務照顧老人家, 但社會沒有欠左你們的, 唔係所有野都要老奉服侍哂你地

伯爵府

newinewi 發表於 21-9-2 19:00
紙本申請消費券. 政府低估難度, 高估長者能力.

好多長者, 有D唔識字, 有D填表唔會睇細字 (因為眼力退化), ...

大家覺不覺得政府高管不識得沿用現有資料給消費券,其實老人家可以酌情處理用生果金資料發放,長者又不用奔波勞碌。
有時候不知道香港高官思維是特別的呀,還是特登要付行政費給商家?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廷廷媽 發表於 21-9-2 23:34
咁明明係自己問題,搞錯左咪再填過囉,使唔使咁燥?學童資助張form 我都睇漏左,結果彈回頭再填過,遲左好 ...

再填過事小
以事論事,如果全港得一個centre ,你要親身晨早6:00去排隊,因尋日山長水遠去到無籌,有人要排2小時,我唸係人都會火滾
安排確實係差,如果一早在咩民政分區辦事處,只幫70歲(例如)以上申請,成件事會smooth好多

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

新聞見到長者6am去排隊攞酬, 真是辛苦.

首頁
23456...9

尾頁

跳至