自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

其實1個家庭父母要返工,一個工人已經夠,興趣班真係報得太多,每月冇錢儲仲要嘔私己出黎,係一個無底深潭,世界好多野都會變,包括婚姻,女人私己錢未到緊要關頭都唔好郁,小朋友仲細,有時唔可能小朋友做主導角色,錢唔夠係事實,將事實同小朋友講,叫佢地揀最鍾意個2個興趣班,盡量再計掂條數

水晶宮

回覆樓主:

如果想小朋涉獵不同範疇的活動, 不如參加童軍。童軍要考章, 有outing,有水上活動, 又會做服務, 而且月費唔貴。樓主考慮下

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

Astra00 發表於 21-9-8 06:45
沒錢儲係好危的一件事,尤其已有子女,自己都步入中年。自己都要為退休打算。
...

退休未計劃。仲有20多年要做。
而家只係有MPF。我諗住到小朋友升中,到時會free返筆教育基金(因為12歲就供滿),諗住到時再儲個part。我又唔識投資。

水晶宮

zitamamama 發表於 21-9-7 23:47
自己錢可以support到,其實我老公每月係仲有錢可以比,但佢唔肯。佢覺得興趣班可有可冇,所以可以cut。第 ...

你老公好正常
我都會咁做

我有錢我事
唔覺得需要上咁多興趣班所以唔會俾更多
就算已經一路俾開 覺得其實可以cut咁d

你娘家用工人又要老公俾?
你家姐細佬妹用工人唔通又要老公俾咩?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

人生本來就是決擇, 小朋友都要學懂取捨, 要學懂體諒和共同承擔。本來4個興趣班就是太多, 攤開件事同小朋友解釋, 叫佢揀cut 2個。

大宅

小朋友需要發夢的時間,咁多補習興趣班,太累了。而且每月冇儲蓄係問題。如能安排,一個工人就夠

水晶宮

Anpanmama 發表於 21-9-8 01:48
樓主,我覺得你老公只係負責基本生活開支同埋萬五蚊家用,你可以請兩個半工人,小朋友仲有咁多課外活動興 ...

佢老公負責
供樓
生活開支
另萬5家用

我覺得好多

珍珠宮

zitamamama 發表於 21-9-7 23:34

小朋友同一學校,冇特別需要。但補習,興趣班時間不同, ...

.

wcpcelia    發表於 21-9-8 09:00

珍珠宮

zitamamama 發表於 21-9-7 23:47
自己錢可以support到,其實我老公每月係仲有錢可以比,但佢唔肯。佢覺得興趣班可有可冇,所以可以cut。第 ...

.

珍珠宮

zitamamama 發表於 21-9-8 06:25
因為娘家工人係一定要請。
所以問題係興趣班。

問題是你們小家庭收入不足以支撐你的全部"想要",你要動用儲蓄支付第三個工人,你十分心疼。你看你老公每月還有錢剩,所以你覺得老公應該支付第三個工人,老公沒有錢可以存你是不關心的。你分得那麼清楚,你老公也看得很清楚。
你們是一個家庭,有共同的利益,難道兩個人都要做月光族你才高興嗎?現在孩子才初小,以後要花錢的地方大把大把的。你們的養老、父母的醫療,不比孩子的興趣班重要嗎?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好奇點樣日日返學+功課班+私補+興趣班?咁好精力

翡翠宮

回覆樓主:

興趣班真係可有可無...銀根鬆動學多d無問題,但你而家又話有壓力,就要面對現實....每個囡你cut 一兩個興趣班先,之後你仲可以考慮cut埋工人...兩個小朋友同一學校,無乜需要兩個工人...我自己無工人都一湊二,而家高中啦,無問題

水晶宮

zitamamama 發表於 21-9-8 07:10
退休未計劃。仲有20多年要做。
而家只係有MPF。我諗住到小朋友升中,到時會free返筆教育基金(因為12歲就供 ...

網友,我都不識投資,但起碼儲舊錢先。多少都好,一直儲。安心好多。

我沒有什麼教育基金,反而仔女各有一本戶口簿,每月入一筆小錢,又係一直儲。彈性大點。

錢,越早儲越好。多少不拘。同埋你有工人就考慮下盡量三餐係佢哋煮。我早餐食完才返工(自己早啲起身吃)、中午帶飯;晚上家吃。咁樣你請個工人先抵。食材我自己安排買,因工人不會格價省錢。

水晶宮

薯圈 發表於 21-9-8 07:17
加多一個工人只係用兩年,一年用多6-7萬,兩年都係多1x萬, 比我唔會cut, 因為要請姐姐而cut左孩子喜歡的 ...

個工人正正常常就係咁樣的 budget, 遇着工人辭職, 要再找過新的, 在疫情下要洗多兩萬唔出奇。

我始終係果句, 平常家庭要睇餸食飯,6-9歲小孩只看到自己, 大人要看整頭家及未來, 冇理由 任孩子興趣主導家長。

翡翠宮

薯圈 發表於 21-9-8 07:18
其實你老公好合理。

X 2

公爵府

polliebb 發表於 21-9-8 07:22
好奇點樣日日返學+功課班+私補+興趣班?咁好精力

同問,編排到、細路頂到真係好勁!

珍珠宮

Anpanmama 發表於 21-9-8 01:48
樓主,我覺得你老公只係負責基本生活開支同埋萬五蚊家用,你可以請兩個半工人,小朋友仲有咁多課外活動興 ...

是樓主老公負責了供樓、水電煤、還給1萬5家用的基礎建築,樓主才有錢請3個工人、兩個孩子的興趣班、私補的上層建築。
要不反過來吧,樓主負責老公那部份,馬上就沒有興趣班的煩惱了!

珍珠宮

我比較實際嘅,如真係要為娘家請一個工人,咁你就cut咁一個自己嘅工人,我唔建議用私己錢,唔係要你自私,但係女人總要有個錢旁身啩!cut咗個工人就唔顧到佢帶兩個小朋友,自然你亦要cut咁d興趣班,再夾過d時間令到一個工人可以應付帶小朋友出入呢個工作。以上呢個提議除咗有金錢嘅因素之外,亦係為小朋友著想嘅,佢哋已經有功課班同私補,其實更加需要休息又或者出去公園跑下出下汗囉!

子爵府

zitamamama 發表於 21-9-7 23:27
終於開學,夾好晒補習同興趣班。
發現兩個小朋友的補習同興趣班使費多了。
本身我同老公都收得夜,所以平日 ...

最多兩項興趣班。太多啦迫死佢。

首頁
23456...12

尾頁

跳至