自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

rosenok 發表於 22-4-3 03:36
我囡都係眼科医院3/F,医生費貴少少,藥水比出面平

另外仲想問 有冇分指定醫生? 定佢安排?

伯爵府

WWSHANWW 發表於 22-4-4 03:03
另外仲想問 有冇分指定醫生? 定佢安排?

可指定
但教授可能排得耐

伯爵府

coco晓慧 發表於 22-4-2 10:35
我宜家係九龍眼科醫院三樓私人診所,助理教授診金1230,藥費一盒大約200左右!
...

咁你葯水好平了。
提外話,你囝囝補習後成績可以差咁完嘅!
網課前後成績也一樣?

伯爵府

WWSHANWW 發表於 22-4-4 03:02
價錢大概係咩幾多? 我小朋友睇私家醫生 診金$900 藥水0.05% $650一盒 每次配3-4盒
...

收費下圖有講,(副教授)
教授貴些,唔记得幾$
藥水每次價錢不同(成本價),比出面平好多

大宅

hphp720 發表於 22-4-4 08:02

咁你葯水好平了。

補習前差,補習後班上前幾名!距唔自覺學習!要一個好嚴老師跟著距

大宅

rosenok 發表於 22-4-4 08:07

收費下圖有講,(副教授)

係啊,教授診金應該1800左右,藥水長期用穩間平少少(emoji)

侯爵府

coco晓慧 發表於 22-4-4 09:30
係啊,教授診金應該1800左右,藥水長期用穩間平少少(emoji)

药水係阿托品ㄧ日用ㄧ支嗰只?
其實瞳孔大了日間会吾会劲吸光而有咩影響?你哋有冇呢個擔心?
我仔都滴緊0.05

大宅

gilgilgilgil 發表於 22-4-4 10:04
药水係阿托品ㄧ日用ㄧ支嗰只?
其實瞳孔大了日間会吾会劲吸光而有咩影響?你哋有冇呢個擔心?
我仔都滴緊0 ...

係啊,一日一隻,剛開始太陽下會打唔開眼,滴左三個月宜家適應,大太陽我俾距戴帽!

複式洋房

melomame 發表於 21-11-19 16:05
我小朋友3歲已經用,控制到

你小朋友幾多度開始用?

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Macytang715 發表於 22-5-6 02:34
你小朋友幾多度開始用?

120左右

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我仔7歲幾時驗眼,兩隻都2百頭既度數.之後配左理大隻鏡.KEEP住3個月左右去驗眼,每次驗都有25-50度加深.帶左一年左右總括我仔兩眼都去到3百頭既近視,即係呢一年兩眼都各深左100度咁上下.所以視光師都話理大鏡對我仔黎講控制效果唔理想.
由阿仔帶眼鏡開始做資料搜集.見OK鏡控制效果係較理想.而且身邊既人都有人用開,都係有效果既.所以就試...依家帶左半年左右.最初帶時一兩個星期左右就返去驗眼,依家帶耐左就2個月左右返去CHECK.視光師好細心架.會CHECK埋眼球/度數等等.....個時視光師都有話帶耐左都可以放手比小朋友自己做清潔.但我真係唔放心.帶上眼,我情願麻煩少少自己跟返,好過佢求其洗完帶上眼發炎.
SO FAR我仔帶左半年左右都效果好好.同埋最方便既係夜晚帶完OK鏡佢日頭唔使再帶眼鏡.我仔平時游水踩單車就方便好多

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 WWSHANWW 的帖子

好奇問下....一盒通常滴幾耐?咁大既幾耐要去覆診一次?

子爵府

回覆 coco晓慧 的帖子

呢個度數真係加深得好快.我仔一年深100,視光師都話加深得快呀

大宅

wing421 發表於 22-5-6 11:28

呢個度數真係加深得好快.我仔一年深100,視光師都話加深得快呀

ok鏡對我仔唔啱戴,所以只有控制度數鏡片➕藥水!醫生話四個月去複診一次

子爵府

係呀....OK鏡都有限制架.同埋好似過500/600度用OK鏡都唔係可以壓晒全部近視,可能仲要再配個淺度數既眼鏡先得.不過點都好....有醫生或者視光師KEEP住咁CHECK都會安心D既.咁平均用阿托品藥水一年要幾錢呀?我用OK鏡就頭一年對鏡$9XXX,一年換一次,之後每對就$4XXX!另外洗CON D產品就唔貴,平均一個月$200有找

大宅

wing421 發表於 22-5-6 12:00

係呀....OK鏡都有限制架.同埋好似過500/600度用OK鏡都唔係可以壓晒全部近視,可能仲 ...

我仔散光都有275,所以戴左ok鏡,日頭都要戴眼鏡,醫生費1230,藥水一個月200,計落每次2000左右

子爵府

哦...原來係咁.如果散光都咁深係OK鏡都好似幫唔到.我仔兩眼散光都係100度內,所以用到OK鏡.咁阿托品藥水一年都唔使1萬,不過幾貴都好....幫到小朋友最緊要.當時我同你一樣.次次驗眼出黎都話深左,個心真係好擔心我都希望個OK鏡幫阿仔控制到.

男爵府

請問咩叫OK鏡呀? 我仔8歲, 尋日驗眼1隻100度, 1隻150度, 師光師話過左150度都建議配眼鏡

男爵府

coco晓慧 發表於 22-5-6 12:03

我仔散光都有275,所以戴左ok鏡,日頭都要戴眼鏡,醫生費12 ...

請問係九龍眼科醫院定係香港眼科醫院? 喺旺角? 我仔8歲450度, 已經戴緊Hoya. 放特別假期嗰陣時喺屋企無聊冇嘢做就成日上網.今日要去驗眼我都驚佢會深咗好多, 想好似你咁試下滴埋阿托品.

子爵府

回覆 modern 的帖子

角膜矯形術(Ortho-K,俗稱OK鏡)是一項非手術矯正視力方法,透過配戴特製的高透氧度硬性隱形眼鏡(角膜矯形鏡),以壓力慢慢改變角膜弧度,使角膜中央部分變得平坦,令外界光線重新聚焦到視網膜上,看見清晰的影像。由於角膜富有彈性,弧度改善並不持久,不能將近視徹底根治。一旦停戴,清晰視覺效果將會在數天內消失。因此需長期及定時在晚間戴上角膜矯形鏡(OK鏡),以維持清晰視覺的效果。

首頁

尾頁

跳至