自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

的士錢咪一人一次:上次我比今次你!
搶先講地址,佢後落! 其實佢咁霸道你有份縱佢

珍珠宮

回覆 LoveYinYin1215 的帖子

無見佢拍過拖
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

你妹多多野講,怪責你,佢仲鬧埋你老公,你唔出聲話佢,比佢知道佢無權管你地既事,唔開心只會延續下去

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有些人不懂什麼是感恩,以為什麽也是理所當然。一家一主,先顧及家人感受。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

worthy 發表於 22-2-1 21:19
回覆 LoveYinYin1215 的帖子

無見佢拍過拖

神級港女?
樓主本身性格就得人
順人意
所以多親友

但太委屈就唔好
唔係會屈到病

琥珀宮

回覆樓主:

你細妹癲得好勻循 我係你老公同仔唔會理依個癲既姨仔同阿姨,你自己都應該攞返d骨氣出嚟,你細妹罵姐夫都唔怕無咗你依個家姐,點解你怕無咗個妹?家人都講緣份,唔啱嘴形咪疏遠囉

複式洋房

回覆 worthy 的帖子

比我忍唔到

男爵府

2023年兔年勳章

佢咁大個人唔需要管接管送啦!

你一家又唔係佢下屬,唔洗俾佢控制呀嘩?!兄弟姊妹相處都係互相尊重,食餐飯搞到咁大壓力不如唔好去啦!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

樓主想呻吓大家唔洗咁多建議 樓主你保重

侯爵府

所以你妹咪嫁唔出咯

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

你妹咁既性格問題,唔怪之得佢獨身。 你可以遷就佢,但冇理由要你老公同仔都要遷就埋一份。如果係長輩就話霸道d都順吓佢意啫,佢只係細妹,又唔係靠佢開飯,佢憑咩無大無細連姐夫都鬧?

子爵府

worthy 發表於 22-1-31 11:29
每逢過時過節我都好鬱悶, 因為又要同細佬妹一齊食飯. 細佬已婚, 細妹單身. 我地三姐弟妹都上晒年紀. 本來同 ...

咁嘅性格唔怪得要做老姑婆

琥珀宮

係你自己攞嚟

伯爵府

同呀妹講架車賣咗

珍珠宮

回覆 swanmonki 的帖子

樓主你真係超級好好好人. 衷心多謝你明白. 不過其他JM回覆及提議都係"肉緊"我受委屈, 忠言總會逆耳, 明白嘅.

餐團年飯就食完喇! 託大家鴻福, 喺我努力催呢個催嗰個下算係順利完成. 不過"是福不是禍, 是禍躲不過". 又到我個"顏色"細佬同佢個女攪事. 往年會一齊去同某長輩拜年, 我話今年唔去喇! 唔好講我驚, 人地都未必想我地去, 打個電話就算. 點知我細佬好唔滿意, 話人地幾十歲, 你今年唔去出年未必重見到佢. 睇到呢度大家一定會話: "咁叫佢自己一家去囉!". 答案係唔會嘅. 講明白, 佢就係政府講咩反咩, 你叫大家唔好誇家庭聚會咩, 我就係要去多D. 你估佢真係咁有人情味咩?? 人渣一名. 最後當然係無理佢, 唔去拜年.

點知餐團年飯都未食完, 佢個女 (已俾老豆洗腦) 又無啦啦提議年初一中午出嚟飲茶. 團年先見完, 唔夠24小時又要見? 當然又係因為政府叫人唔好聚會, 佢地就偏要聚啦! 我地無寧兩可咁就走咗. 幸好佢地識人嘅酒樓初一至初三唔開又唔想去第二D酒樓排隊等位, 咁先走得甩攪唔使飲茶. 我鬆一口氣.

唔安樂得幾耐, 細佬個女又喺家庭group whatsapp叫初五打邊爐, 藉口要同我仔一齊打機. 佢由出世到而家廿幾歲從來無試過揾我仔一齊打機, 即係又係"特登"攪事囉. 我老公星期六要開工推咗, 又話改初三 (之前佢知我地全家初三都唔使返工). 當然我可以推, 不過就算講明係"疫情"考慮佢地都會覺得我地係特登唔想去, 況且佢地係反"抗疫"措施嘛!

親情係無價, 但有D咁嘅親人我都唔知講咩好. 當然斷絕所有關係就無煩惱, 但為咗政見值得嗎? 唔到最頂頂頂唔順我唔想. 唔係要幾friend, 至少唔要反目成仇吧! 所以死忍都保持有限度來往. 我細佬佢地佔上峰可能就係佢地唔理我嘅底線. 可能我呢個想法係好愚蠢, 應該俾人鬧醒下.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

樓主,到你有事未知個妹對你點,到時你未醒覺囉!
呢D人,一早應該割席,反面啦!每次見完佢之後,令你一家唔開心,見黎做咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

worthy 發表於 22-1-31 11:29
每逢過時過節我都好鬱悶, 因為又要同細佬妹一齊食飯. 細佬已婚, 細妹單身. 我地三姐弟妹都上晒年紀. 本來同 ...

點可以咁寵個細妹呀?
你而家嘅一家人就係老公同仔,要就一定就自己一家先。佢要跟車,就要識做啲。

男爵府

worthy 發表於 22-1-31 14:38
回覆 canies 的帖子

唉呀! 有時忍唔住我會講: "我老公已經係一個老人家, 點控制點改變呢? 仔已經2x歲唔係2 ...

你妹做人真係好辛苦,全部嘢都想控制,我最怕呢種人,完全唔識包容,你老公講得啱喎,順便車埋佢,但你老公唔係佢私人司機,佢呢種性格只可以一世單身,如果你想改變就唔開心一次,令佢學識尊重你哋,好過你次次都唔開心

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我家姐都係控制狂。父母老公仔女99都要控制。
不過我老豆都話係我先治到佢,因為佢罵我當佢唱歌,想控制我我根本唔理佢。 我習慣了,以前會唔開心,現在點罵得難聽都影響不到我了。
不過其實佢個人冇乜野,如果唔講控制狂呢點,佢其實對人好好的。欣賞下人地的優點,自已都開心些。

琥珀宮

worthy 發表於 22-2-2 10:41
回覆 swanmonki 的帖子

樓主你真係超級好好好人. 衷心多謝你明白. 不過其他JM回覆及提議都係"肉緊"我受委 ...

團年已經一齊食飯,同一班人,幾日內新年再見聚餐,不認為風險有特別增加。唔想新年再見,可以直接say no,根本唔洗講原因。真係怕「疫情」,一開始已經唔會跨家庭食團年飯(仲要唔係為同父母食),食得一餐,再約第二餐就無理由以「疫情」為借口去推

首頁

尾頁

跳至