自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

mimi626 發表於 22-3-1 05:18
輸入唔緊要呀,試都唔洗考點樣做
好簡單 香港醫院主流用英文
大陸醫護黎唔識俾錯藥點搞?

其實不如開大陸品牌醫院,主力中醫,附設西醫部,這樣就無左學術溝通問題,市民又有得揀,相信bk 好多jm 9秒9衝去幫襯

象牙宮

amazing 發表於 22-2-28 21:57
?

每年啲醫科學生同埋護士
門欄高,醫科要求高, 每年都有人升唔到班, 重考, 要再讀, 最後甚至轉科
香港出好多資源給海外來港讀,不想培訓本港學生。

正如有錢資助菲律賓,拿著納稅人的錢去給菲律賓用! 就無錢給香港人成為醫科學生同埋護士學生
香港特別行政區政府 批出三百八十八萬六千元的撥款予香港世界宣明會,以賑濟菲律賓風災災民。

圍爐取暖    發表於 22-3-1 21:16
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

人體,生命的重要,唔只讀書,做好醫生也很重要。

申利:囡讀醫

子爵府

Jesshku20 發表於 22-3-1 02:25
因為要保持水準,寧缺勿濫。例如,港大牙醫學院曾連續3年排世界第一,就算而家退步咗,2021年都排緊世界第 ...

因此,好多人比吾起錢整牙,我C6都等緊 疫情好 返佢鄉下整牙,係香港整 兩隻牙嘅錢,够佢鄉下去最出名嘅大學牙科整成棚牙。
我都要諗下老咗之後 返深圳整牙,希望到時內地物價 不要升得太勁喇。

珍珠宮

CHUIPING 發表於 22-3-1 09:11
因此,好多人比吾起錢整牙,我C6都等緊 疫情好 返佢鄉下整牙,係香港整 兩隻牙嘅錢,够佢鄉下去最出名嘅 ...
係。我都等疫情好D去大陸整牙,又實惠又有Heart,揾朱咪咪或者吳啟華果間。
唔洗睇香港牙E,响度hea做

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔想咁多人出嚟爭飯食,先至可以確保繼續收天價人工

男爵府

fasola 發表於 22-3-1 01:57
大陸醫生真係醫病嘅人工唔高. 點會吸引到精英學生.

內地親戚提過,內地做醫生係會俾病人家屬打,所以係吃力不討好工作。

伯爵府

你想好似台灣咁人人有大學讀?但認受性低?
讀醫好難,要頂尖學子先讀到
如果收多左成績低d嘅一批學生
香港醫學排名就會拉低

反而護士可以多收,但有幾多人想做,又屎又尿又血又爛肉

公爵府

TingTing 發表於 22-2-28 22:13
明明成日呻做得辛苦,但E護又反對輸入E護幫手喎~

係呀,每次一嘈都係叫加人工

公爵府

牛年勳章

lakesilver 發表於 22-3-1 01:46
其實幾時先通過免試比海外醫生在港執業?我希望快d,等排期睇政府真係等到天荒地老,小病變大病.
...

等排期睇政府等到天荒地老,只係因為唔夠醫生咩?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

畀面勳章

唔覺香港唔夠醫生,一街都係診所,只係公營醫療體系留不到人,這不是增產就可以解決的問題。
日日是好日

公爵府

CHUIPING 發表於 22-3-1 00:29
護士吾需要讀書叻個批,我識人係dse成績好麻麻,主要輪班捱夜(未必辛苦/忙架,睇做邊度)
...

咪係,以前都係中五畢業去讀護士學校就可以做護士,唔見得一定要係所謂精英囉

大宅

Jesshku20 發表於 22-3-1 02:25
因為要保持水準,寧缺勿濫。例如,港大牙醫學院曾連續3年排世界第一,就算而家退步咗,2021年都排緊世界第 ...

同意你的講法!
好多香港讀醫的學生之中,最叻果浸仲會繼續進修讀名牌開外大學嘅碩士/醫學博士。醫學系內好多教授或者teaching staff 係哈佛耶魯劍牛嗰d,亦有好多國際級臨床教授, 唔係大家所諗個個只不過係一個教書嘅老醫生/中坑醫生。佢地係想下一代醫生可以有力科研/臨床有突破, 先係病人福址!
所以醫學院都有好明確收生方向:熱衷+成績+能力+抱負。香港人咁多向錢看嘅,或者補習谷嘅,人地收得緊都係唔想揀錯人,浪費社會資源。係嘛?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

圍爐取暖 發表於 22-3-1 02:24
人哋在職醫生反對「免考試」係維持香港醫生專業質素保障病人,唔通獸醫披件白袍話自己識醫人,你就會放心俾 ...

我講係香港大學開多D學位班專業醫生都反對呀
中文你睇唔睇得明呀?
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... C%E5%88%9D%E6%8E%A2

醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對
往後幾年,削減醫科學額、醫管局削人手的後遺症開始浮現。公立醫院服務需求提高,人手追不上需求,醫生工時過長,每周可長達七、八十小時,導致人手持續流失,形成惡性循環。醫管局2007年人手檢討報告更指,直至2018年平均每年會缺少199名醫生,提議重新增加醫科生名額,及後獲教資會接納,在2009年開始逐步增加各醫護職系培訓學額。在2011年及2014年施政報告中,政府都分別宣布增加醫護學額。

不過有醫生組織當時強烈反對增加醫科學額,認為醫生總人數無短缺,學額太多反引起失業問題。前醫學會會長蔡堅指,公立醫院人手荒是基於醫管局工作環境差、缺乏專業培訓機會及前景欠佳等。時任立法會醫學界議員郭家麒也認為,私家診所愈開愈多,反映問題不是醫生不足,只是醫管局留不住人才。醫管局於2011年擴大以有限度註冊形成聘請海外醫生,醫學界也強烈反對,指聘請私家醫生兼職就足夠。
天朗氣清

公爵府

amazing 發表於 22-2-28 21:57
?

唔達標準點收?

大宅

美味 發表於 22-3-1 09:59
咪係,以前都係中五畢業去讀護士學校就可以做護士,唔見得一定要係所謂精英囉
...

以前嘅人,同而家嘅人,好難比較。
大把人話公司請嘅年輕大學生普遍比以前的低質,無責任心。呢個係社會風氣。

護士, 當年科技和藥物都較現時簡單,而家複雜咗,咁都要搵到有能力嘅人+培訓。好難當年同今日直接比較喇。

而家都增加緊護士供應,但需要多。往往都覺不足。唉,規劃唔好,市民都無奈。

伯爵府

回覆樓主:

唔夠分 高分未必揀呢科,好多人驚架, 好似我仔有朋友讀醫學院,佢話日日對住面無血色嘅人,大佬,唔係個個頂得順

比我對住屍體,真係嚇到暈低

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

醫生唔知,護士其實已經增加咗好多學額,以明愛為例,呢兩年已經由收100增加度收差不多400個,但要讀5年,所以起碼要3年後先見到成效,門檻太低亦唔得,讀嘅嘢好多,下下都係英文,始終要醫人

大宅

mother904 發表於 22-3-1 09:59
唔覺香港唔夠醫生,一街都係診所,只係公營醫療體系留不到人,這不是增產就可以解決的問題。 ...

係,我看法相同。
其實要計人均,香港係低,亦都係真。
所以會有兩邊的聲音:
行內:公營vs私營 人數太不均 1成公立serve 9成人,9成私立serve 1成人。要政府去解決,而唔係人手。
行外的大眾: 香港人均vs醫生比例低,要求增加醫生。

2者也對,亦應該2者也做。唯有...等

首頁
23456...7

尾頁

跳至