自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實醫護都好忙 太多人確診
佢地只能優先照顧d 比較emergency嘅人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cat_hellobb 發表於 22-3-8 22:53
好無人性,望到唔理,影人都唔幫,有時間叫人!

個女人見到個阿婆就來跌
未跌之前有通知醫護,醫護有望下

之後再睇就已經跌左
雖然個女人冇幫手抱翻個婆婆
但起碼影出來
大家都知道明愛醫院幾不堪

真係做唔到
有啲野真係要出聲,搵幫手
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LedTV 發表於 22-3-8 23:25

搵人比飯真係咁難
講到咁多人手

總共8千幾個醫護中左
唔知得600定1000多個係好返,返咗入嚟

病房使用率應該都有9x%
如果計埋急症室嗰啲係1xx%
做唔到要出聲,搵其他外援又好,乜都幫手
d高官/高層係完全睇唔到

寶石宮

chadtanner 發表於 22-3-9 00:01
呢個真係慘!

好可能只係冰山一角
早兩日都有會員講港島區某一間
佢冇將啲人放左喺戶外
但係其實情況一樣係咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係予盾,放室外,家人易搵佢地,可能真係幫到餵食!

男爵府

急症室本來就無提供呢種服務
老人家身上冇錢 不懂去小食部買水買食物係冇人理的
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

333s 發表於 22-3-8 22:31
無自理能力老人家 :
有錢,雇工人在家
要不必須忍功。住養老院。 受罪/無自由。

事實上、真係病人太多太多、處理唔到。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

FlowerBoys 發表於 22-3-8 21:55
我睇咗兩晚東張西望,無自理能力老人家入咗院可唔可以由家人照顧住同餵飯?醫院肯定無人手去餵,睇到都好慘 ...

其實可以。我同事阿媽上星期係院舍中咗高燒送咗去瑪麗醫院,佢係急症室照顧咗阿媽2日直至收咗上病房,咁就唔可以探望唔可以陪護。

別墅

回覆樓主:

見到咁多老人家因失救致死,好心痛,將心比己,醫院管理局的范鴻齡死咗去邊?點解唔向中央求助?一定要追究此人

水晶宮

cy101 發表於 22-3-8 22:12
會唔會係餓死?有冇吊鹽水?
成日有死亡滯後報告,其實係咪佢哋!
佢哋一路冇得上房,應 ...

餓死機會大,冇野落肚抵抗力就差,自然身體狀況更差

別墅

回覆樓主:

點解病房無位,係好多可以出院病人,但無人接,因中咗招,無得接返屋企,益係話院舍爆疫,又唔接得返去

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 22-3-8 22:27
頭先我好似睇83定81台

明愛醫院直情有個老人家跌左落地下

呢啲醫護咪唔得囉,就跌過去扶下佢要幾多秒?
望兩眼走開呢啲真係唔係人所為

男爵府

小mama 發表於 22-3-9 08:57
...

呢行好多呢D人 都唔旨意佢地有愛心 唔主動害人已經好難得
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

水晶宮

...

我都覺!忙唔係一個理由!連個呀婆係室外病床跌低都唔理

水晶宮

volan 發表於 22-3-9 09:02
呢行好多呢D人 都唔旨意佢地有愛心 唔主動害人已經好難得

我知佢哋好忙,但可能佢哋有部份見慣生C已經冇感覺!

水晶宮

FlowerBoys 發表於 22-3-8 21:55
我睇咗兩晚東張西望,無自理能力老人家入咗院可唔可以由家人照顧住同餵飯?醫院肯定無人手去餵,睇到都好慘 ...

睇完東張西望,我覺得香港咁多老人家走左係因為失救而C

男爵府

全部醫護都話忙,上唔到房就無野食無人理,又唔比家人照顧,根本全部都係凍死餓死,一啲人性都無

水晶宮

Rabbitbo 發表於 22-3-9 09:20
全部醫護都話忙,上唔到房就無野食無人理,又唔比家人照顧,根本全部都係凍死餓死,一啲人性都無
...

國內醫護人工低,但係疫症當前,佢哋有熱血,有啲做完全日工作仲走走其他地方幫手封區、檢測或者其他幫手,完全機乎24小時唔休息⋯

寶石宮

...

病床兩旁拉起唔係有個閘呀?

點解會咁

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

超慘

首頁
23456...7

尾頁

跳至