自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BKKK 發表於 22-3-13 14:36

提取實物股票再放光輝立,有冇限期,因輝立唔面見,都好無耐, ...

轉倉不用面見,不需提取實物股票。

如果已提取了實物股票,但要一段長時間先畀到輝立,應該先去過戶處轉返自己名先,咁啲股息先會畀到你,未轉名前,過戶處、間公司並唔知啲股票係你嘅(唔知你係佢股東),啲股息唔會畀到你。轉名要收費。

如果想賣咗佢,是但搵間證券行開個戶口,轉倉過去(若未提取實物股票)/ 存實物股票入去(若已提取實物股票),之後便可賣。要注意存入股票後多久才可賣,有些要幾星期後才可賣。

我之前想存入實物股票到 A 證券行,A 證券行說因疫情關係不收實物股票,我便存入肯收的 B 證券行。

同時,我又由 C 證券行轉倉某股票到 A 證券行(因為 A 買賣免佣,C 要),期間兩間證券行都沒有面見,都是以電郵遞交轉倉表格。

大宅

choyki 發表於 22-3-17 19:33

如果已提取了實物股票,但要一段長時間先畀到輝立,應該先去過戶處轉 ...

多謝你咁長盡答我,我揀轉倉,謝謝你

男爵府

babytt2 發表於 22-3-13 21:21
富途,有轉倉優惠

係咪要登記先有優惠? 轉咗去富途係咪可以即時買賣?

珍珠宮

bb12345 發表於 22-3-18 11:42
係咪要登記先有優惠? 轉咗去富途係咪可以即時買賣?

要係futu apps 登記,要keep 一段時間

你如果想即賣,點解之前唔係一通放哂佢

珍珠宮

choyki 發表於 22-3-17 19:33

如果已提取了實物股票,但要一段長時間先畀到輝立,應該先去過戶處轉 ...

據我所見,唔想煩千其唔好用銀行

男爵府

BKKK 發表於 22-3-13 03:46
訓唔著,我今日先知,又唔可以沽股票

一通開戶時有send過教學小冊子,其中下面教點樣轉倉:

7.4
交收指示(SI/ISI) –提出 為完成交收指示,客戶必須通知雙方經紀。將一通戶口的證券轉到其他證券行或銀行,登 入一通網後進入「組合」,按「提出股票」,然後選擇「轉往其他經紀」,填上有關證券 及其數量,證券行或銀行名稱及戶口,然後通知有關證券行或銀行相關交收資料。提出的 交收指示如超過 5 天工作日仍未能與對方經紀確認將被取消而相關手續費亦不會退還。故 客戶可在一通下達指示前於對方經紀先下達接收指示..

—————————
我幾日前就跟下面步驟成功轉咗過富途牛牛:

https://www.futuhk.com/support/topic380/h5

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至