自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

18歲我都唔會要佢比, 到佢上大學去做part-time, 幫補使費變相少問我攞錢,已經好好。真正比家用就等佢出嚟做嘢先。

公爵府

Moti 發表於 22-3-28 19:21
中學生俾家用?第一次聽。如果佢月賺過100萬,我會提出要求嘅
...

Agree

珍珠宮

小肥肥888 發表於 22-3-28 18:42
小朋友呢兩三個月,開始間唔中返Part time,佢主要想儲錢買自己喜歡既野!佢想買iPad /Apple watch,奢侈品! ...

唔正常,佢返part time 咋,又唔係正職,如果我係你個仔,我返part time 得幾千蚊仲要俾家用你,我寧願唔做喇

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

中學生返part time唔會要佢比家用啦!我女大學暑假返實習,我都無要佢比錢屋企。到佢畢業正式出嚟社會做事先會叫佢比。

我覺得家用/對屋企有責任承擔,係自細教,唔係你而家叫佢 = 佢將來都會比。

仔女我自細教,佢地亦知我每月有比錢婆婆。耳濡目染下佢地知道呢個責任。

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

呢一刻唔會要個仔俾家用

公爵府

回覆樓主:

part time 唔會要佢比,畢業後長工先啦,好等錢洗除外。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

回覆樓主:

未正式出黎做野唔會收家用啦

公爵府

回覆樓主:

16歲ja wo,佢都係自己番工買自己想要ge野,又唔係要求你加零用
我覺得21歲前仲係學生做part-time唔會要求俾家用

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友呢兩三個月,開始間唔中返Part time,佢主要想儲錢買自己喜歡既野!佢想買iPad /Apple watch,奢侈品! ...

仲讀緊書返part time我冇收佢家用, 但有講明到出來做野就要比

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

同我case差不多,不過我無扣飯錢,疫情過後我仔都想返pt買野,不過我唔會要佢比家用囉。佢肯返工買自己想買既野我已覺得好生性,pt搵得幾多丫,三幾千仲要比咩,唔會硬性規定,不過佢比我又會收(發緊夢)。
真正出來做野先比啦。

伯爵府

唔正常。只係賺外快父母已經要分錢。俾我大個一定唔會想努力工作

你驚佢第時唔俾家用。我係你,我會驚搞到呀仔有心勤力工作變咗唔想做。求學時期父母有俾零用錢都仲肯做pt。我覺得呢個態度值得表揚。樓主你仲要分佢啲錢...

珍珠宮

16歲點都唔會要佢比啦,樓主好等錢洗,屋企無飯開才是要佢甘細比家用理由
佢又唔係去偷去搶,佢靠自己勤力換金錢買喜歡既野,問題不大吧,你所講既電子產品,而家細仔既屋企都買左比小朋友,連遊戲機那些,我朋友既子女都有了,其實變得好平常

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔會問拎家用,讀完書先。佢自己駛自己錢,變相我慳到錢。我會教小朋友理財先。

男爵府

我都想知你俾幾多零用錢佢?
未出身,part time我唔會要求佢俾

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

番part time又唔搵得幾多。。。唔會要家用

珍珠宮

回覆樓主:

基本上我唔贊成讀緊中學嘅學生長期返 part time,所以唔會要求佢俾家用。佢真係有好貴嘅嘢想自己買,買完我都會叫佢唔好做,專心讀書先。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔都有做part time, 我無叫佢比家用喎,又唔係搵好多

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫佢請你食餐飯盡吓孝算啦,咁細個做兼職買心頭好就無謂問佢拎家用。

男爵府

正式畢業,出嚟做嘢先俾家用,佢而家想買奢侈品自己做part Time儲錢買,已經冇叫你俾錢買,你仲要買家用?

水晶宮

我對女冇要求,佢大學返part time我都冇要佢俾,甚至照俾基本零用佢,起碼到佢正式返工先討論家用嘅事(心目中其實都唔需要佢俾,佢攪掂自己就得)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
23456...7

尾頁

跳至