自由講場

跳至

首頁
23456...93

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小菜豆 發表於 22-3-29 09:08
垃圾? 女主角Fiona已經好成功例子, 英文又掂, 又有腦又積極...
唔評論佢立場, 在外地生存係叻女...
bno走的 ...

我認為個女人、在英國是生存到的(揾到食)~

小菜豆    發表於 22-3-29 09:10
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

woodpecker 發表於 22-3-29 09:09
我估佢哋不久將來會離婚

會呀~

佢哋根本唔同水平丶 我不是指在教育上丶 而是做人對家庭責任丶對自己能力上沒有要求、得過且過 丶什麼都問老婆、死得啦。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

funseller 發表於 22-3-29 06:54
見D同事、朋友移民,但喺當地繼續追Mirror,努力嘗試自製各種香港食品,收到朋友寄嘅香港零食歡天喜地,FB ...

我識嗰啲基本上全部係咁,仲要每逢佳節倍思親,又話英國過中國新年嘅氣氛好過香港

公爵府

牛年勳章

singdream 發表於 22-3-29 08:58
呢個黃老師其實自己有無去過外國架?咁天真既?還是專登洗學生腦?

佢係天真定係特登就唔知囉!
總之一日到黑就唱衰中國同香港,然後捧到外國上天!
最搞笑係,佢一直都話唔打針,話一定會堅持到底!但係教署一話唔打針入唔到學校,即刻仆去打

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 22-3-29 08:44
真係諷刺、初時訪問佢兩夫婦、點解要去移民英國?

女 :可以瞓覺、睇電視。

瞓覺睇電視,喺香港冇得瞓冇得睇咩?

兩邊落床真係咁重要?

jellomama    發表於 22-4-11 09:45

珍珠宮

回覆樓主:

週街都金頭髮
我係個小朋友大大下都會有自卑既感覺

伯爵府

FeiLong 發表於 22-3-29 02:34
新加坡d 新聞時事節目一向大膽,而且高質素,除了不可對抗新加坡政府的題材外,咩題材都可以講,
20年前一 ...
新加坡劇集都好睇,近年睇多左, 知星人好好睇, 仲有絕世好工。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

人各有志
中意去想去快啲去
盡快去自己理想既國度
唔中意香港就坐言起行、快啲走人
人生苦短,把握機會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

namnamnamlolo 發表於 22-3-29 09:20
週街都金頭髮
我係個小朋友大大下都會有自卑既感覺

另一角度睇
可能看得周圍都金髮地方高人一等呢
好似南亞人夠唔同色啦
你見啲細路地有幾可自卑
成日橫衝直撞周圍走
不知幾自由奔放

大宅

FeiLong 發表於 22-3-29 01:40
新加坡亞洲新聞台時事節目:

https://www.youtube.com/watch?v=bJn3J_PPFGE&t=290s

香港大的人英語點都有個底、去到外國住一排肯練肯講又聽得多點都有進步、同仔女老師溝通、生活上所需全部都係英文。講語言、大把印傭菲傭中文肯學又住得香港一排d 廣東話都la la 聲啦。
故事中個位太太都算叻、嫁得麻麻但都叫一手一腳、一步一步行出條路來, 去到冇耐已由工廠轉做文職。

男爵府

高質節目,mark 低佢,當妳睇唔到嘅時候就係離開嘅時候(假如仲離開到)
利申:支持祖國 反對移民

伯爵府

我見我兩家好close嘅朋友嘅英國生活都係,日日車仔囡返學放學,日日行超市煮3餐(因為要等埋放學),1-2星期會出去行吓食吓嘢,相比以前响香港,成日出街食飯打卡影相,我只係覺得咁嘅生活好苦悶,不過人各有志,我會祝福佢哋

男爵府

FeiLong 發表於 22-3-29 01:42
英語唔得,華語唔得,只能用少數民族方言溝通:粵語,如何生存?粵語離開珠三角,真係全球無幾多人認識的語 ...

英文都唔識多句, 玩移英? 好迷喎...

伯爵府

華妹妹 發表於 22-3-29 08:57
公平d講,一個人係有腦既去到邊度都掂,唔一定好富貴,肯工作會理財,冇話生存唔到。
在香港一樣要捱,一樣 ...

中肯!

反而我覺得,如果啲人移咗民嘅體驗過嗰邊嘅甜酸苦辣而選擇回流香港,呢班人會更珍惜香港帶俾佢嘅野。

其實我都係嗰句,每個人都有自由選擇自已嘅生活方式,但一定要守法,唔好破壞社會囉!

公爵府

個男人仍然要求好高,冇諗過馬死落地行

相反個女人好積極,兩個性格完全唔同,我感覺佢哋遲啲會離婚

水晶宮

funseller 發表於 22-3-29 06:54
見D同事、朋友移民,但喺當地繼續追Mirror,努力嘗試自製各種香港食品,收到朋友寄嘅香港零食歡天喜地,FB ...

我fd d所謂朋友都係咁,一模一樣!

水晶宮

回覆樓主:

相反識講福建話都比廣東話好

水晶宮

2024勳章

未睇,mark低先
留言最精彩

侯爵府

lalalumlum 發表於 22-3-29 09:48
中肯!

反而我覺得,如果啲人移咗民嘅體驗過嗰邊嘅甜酸苦辣而選擇回流香港,呢班人會更珍惜香港帶俾佢嘅 ...

係,我係好唔buy叫人走左唔好番黎果d人,起碼人地見識過呢個世界。
除非係有d case,我有個朋友,佢去左英國,不停出post話自己好叻唔洗在香港受苦,唔洗飲東江水,你地慢慢嘆啦之類既言論,我心諗,有一日你有咩事要番香港,或要中國大使館幫手時,我會笑到停唔到 呢d人就真係抵鬧啦,片中既人,靠自己雙手,我又唔覺得有問題,攪唔掂番黎香港又一條好漢。

男爵府

FeiLong 發表於 22-3-29 01:46
順便介紹多一個時事節目,在英國的亞裔仇恨罪案不停上升:
https://www.youtube.com/watch?v=TiukGQiNmTA ...

住咗50年英國嘅姑姐一早話,英國人最討厭新移民嘅香港人

首頁
23456...93

尾頁

跳至