自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

syyysc 發表於 22-4-13 21:05
要家長用錢買,不排除有慳錢家長兩日一檢、一周一檢作假。

咁大漏洞,高官一定想不到 ...

叫到咁
應該要每朝交個陰性檢測棒俾學校既人先俾學生入門口呀化,雖然都可以做假,應該大把家長求其滴兩滴1條線就算
邊有咁神心日日捉個小朋友撩鼻
初小到K果啲小朋友
唔撩到流鼻血至奇

但唔會叫家長自己申報陽定陰咁低能掛

珍珠宮

ming1120 發表於 22-4-13 21:02
攞比屋企小朋友返學用

屋企靠晒6299同公公婆婆啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

長者要嚟做乜 9588,佢哋又唔使返工返學,之前咪每家派咗20個囉,有幾多人測吖,嘥氣。

資源錯配,無腦咖!

侯爵府

回覆 karenlyk 的帖子

之前一連三日 做快測有專家計從呈報數推算返出嚟話得12%香港市民有做
。。。嘥氣

侯爵府

我睇返新聞稿
講嗰啲派發點
全部係一啲社福機構
即係本身有個list 老友記喺嗰度活動開或者以往登記入左會 先有得攞喎

咁我爸阿媽冇去開嗰啲中心,咪係冇得攞???

水晶宮

karenlyk 發表於 22-4-13 23:21
長者要嚟做乜 9588,佢哋又唔使返工返學,之前咪每家派咗20個囉,有幾多人測吖,嘥氣。

資源錯 ...

之前政府呼籲日日測嗰3日,我屋企兩位長者都有做,因為我同佢哋講,有權利就有義務。唔好錢就識收,責任又唔負。
之後如果有需要或者有病徵,佢哋都會測。我估政府係怕長者唔識買,會俾人呃或者買錯,咁咪送俾佢哋囉。
至於學生,就家長會識買嘅。我都預咗有家長會造假,不過學其他jm話齋,呢d係身教,唔好以為小朋友唔會學,最後都係自己受返。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

ohmygosh 發表於 22-4-13 23:49
我睇返新聞稿
講嗰啲派發點
全部係一啲社福機構

同問,所以我話我睇完個list,根本唔知去邊度拎。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

冇問題呀!有乜問題
又派左消費券,學生又有津貼 作防疫 用途

公爵府

靚媽latte 發表於 22-4-13 20:58
遲啲政府又會跪低話派返畀學生㗎啦

唔排除政府到時,抽高稅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wsyggk 發表於 22-4-13 23:52
之前政府呼籲日日測嗰3日,我屋企兩位長者都有做,因為我同佢哋講,有權利就有義務。唔好錢就識收,責任又 ...

都唔明 為左幾十蚊 做到咁肉酸
學你話身教

水晶宮

Queenie_0012 發表於 22-4-13 21:46
照顧老弱,唔係社會責任咩?
老人家有需要,咪去攞囉。佢點用,係佢個人處理恰當與否,並唔係照顧老弱呢個 ...

Well said.

翡翠宮

littlehoneymum 發表於 22-4-13 23:54
唔排除政府到時,抽高稅

有一年已經係啦,唔使交果d 會繼續爭學童取免費快測,由我地埋單
佢地講到理所當然咁

男爵府

mymelody0701 發表於 22-4-13 22:17
嗰班人根本就係路邊鶴,自己根本就冇小朋友要做檢測,喺度講埋啲風涼話
...
佢地唔係無小朋友, 只係小朋友已經變晒大朋友, 呢個就講阿仔係外國讀大學, 嗰個就講阿女畢業拍緊拖

水晶宮

selinako^^ 發表於 22-4-13 23:58
有一年已經係啦,唔使交果d 會繼續爭學童取免費快測,由我地埋單
佢地講到理所當然咁
...

呢兩年退稅都少咗啦,唉,不過算啦,唯有安慰下自己,有能力交稅係一種幸福。

男爵府

我屋企既老人家都有問我要唔要
話人地派左好多俾佢
佢擺係度無用

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ohmygosh 發表於 22-4-13 23:46
回覆 karenlyk 的帖子

之前一連三日 做快測有專家計從呈報數推算返出嚟話得12%香港市民有做

香港人專鬥氣,邊會咁聽話
利申:我有做

伯爵府

其實同寫體溫一樣
豉油+蛋=事旦

伯爵府

selinako^^ 發表於 22-4-13 23:55
都唔明 為左幾十蚊 做到咁肉酸
學你話身教

咪係囉,乜都要政府負責, 啲家長諗乜嘢㗎, 傻的嗎

子爵府

ming1120 發表於 22-4-13 21:02
攞比屋企小朋友返學用

之前未話返學要檢測,亞媽已經話有好多棒

翡翠宮

wsyggk 發表於 22-4-13 23:52
之前政府呼籲日日測嗰3日,我屋企兩位長者都有做,因為我同佢哋講,有權利就有義務。唔好錢就識收,責任又 ...

你啱,有權利就有義務,應該做正確的事,做好身教做好榜樣。

但係長者可以去做pcr,學生每日返學更需要快測,係咪派比學生更洽當?每個學生派20個,夠4星期用,之後家長自己買,應該無咁多人有怨言。

不過人應該為自己籌謀解決問題,唔應該怨天怨地怨政府,亦無人欠咗自己。

一聽到要每日快測我已經即刻買,好好為自己和屋企人預備。

首頁
23456...7

尾頁

跳至