自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

YURICKY 發表於 22-5-5 21:26
佢地成日拎自己同上海比

比咩?似廿年前嘅東門,有咩可以比

吓!上海

雖然我唔鍾意上海,但點都好過台北嘅霉舊。

男爵府

mandy952 發表於 22-5-5 21:49
桃園機場有擴充左嘅
捷運多左站
但其他就好似停留係瓊瑤小說嘅年代咁

咁又公平啲講,食碗麵一定便宜過香港,但最難理解嘅就係,好多人話台灣美食多,我同太太兩公婆去家姐度住,跟住自己出去吃喝玩樂,講真稍為好食少少嘅店已經要排長龍,重點見到好多店排曬長龍,滿心歡喜等大半個鐘,結果一食就想講粗口,個人認為台灣美食比香港更差

男爵府

adnap 發表於 22-5-5 23:10
依家美國策略係迫台灣好似烏克蘭咁打巷戰, D台軍、武器就收喺民居, 市民就做擋戰牌, 曱甴過到呆灣有得打 ...

呆灣其實俾美國佬用完已經即棄,台灣比內地發展早好多,但係咁多年一直搞唔起,咪就係因為黐住尾國佬,日本拍住尾國有咩下場大家心知肚明

琥珀宮

baby1628 發表於 22-5-5 18:18
珠海悠閒又近澳門,但始終香港過去唔方便,深圳就唔同

中國城市中,除香港外,最喜愛北京與蘇州,海南島都好,但我口味係充滿歴史嘅京城,與溪流穿街過,垂柳隨處見,充滿詩意的姑蘇城

珍珠宮

露比EE 發表於 22-5-5 23:05
點平法呢?
我去2次都唔覺台灣d嘢特别平

去食平民面檔果啲就好平,十零蚊港紙一碗面,如食火鍋、日本餐就同香港差不多

水晶宮

SandyKL 發表於 22-5-5 21:27
我去過高雄,係旗津買手信,舖仔個後生仔問我地除高雄,仲會去邊,因果次交哂俾阿女編行程,我地就係高雄5 ...

你5日已經叫晒 我之前一年去幾次高雄做野,每次兩星期。 悶到癲,唯一一個商場叫夢時代,晚晚去食飯囉。最貴果間酒店叫漢娜,都不及深圳上海。近海邊係明顯發展旅遊(想咋)但係市政府冇錢,爛晒尾。之後又攪文青野,果度叫有d野行下。其他地方都冇架喇。我bk張頭像相就係高雄影既。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 22-5-5 23:08
食野係平嘅,買野就唔係好平喇,啲款又唔啱

買嘢價錢同港澳一樣咁貴,手信又係一盒鳳梨蘇、蛋糕之類仲貴過日本手信

侯爵府

老翻太太 發表於 22-5-5 23:23
去食平民面檔果啲就好平,十零蚊港紙一碗面,如食火鍋、日本餐就同香港差不多
...

香港地係街市買盒叉燒飯外賣都係$20,如果平民同平民比,咁又唔係好平啫!

香港時薪HK$40嘅工已無乜,一般都HK$50以上,最低全職月薪超過HK$1萬,咁台灣依加工時幾$呢?

我去墾丁平平地租民宿,家庭房最普通要HK$1000,去布吉住平價resort,家庭房價只係$700-$800,去完布吉根本唔會考慮再去墾丁,大家都係遊客區,墾丁玩嘅比布吉貴,食嘅唔見得比布吉平,所以布吉嘅旅遊質素高好多好多倍!

男爵府

SandyKL 發表於 22-5-5 23:22

中國城市中,除香港外,最喜愛北京與蘇州,海南島都好,但我 ...

我反而鍾意廈門,因為空氣好

禁止訪問

琥珀宮

Kittymummy 發表於 22-5-5 23:26
你5日已經叫晒 我之前一年去幾次高雄做野,每次兩星期。 悶到癲,唯一一個商場叫夢時代 ...

實在難為你了
寧可去柬埔寨,日落堅靚 係我想再去嘅地方。台灣所謂嘅文青,亦係我「識條鐵」系列之一,堅離地的氣色,只能說唔識欣賞。

琥珀宮

baby1628 發表於 22-5-5 23:39
我反而鍾意廈門,因為空氣好

廈門亦係我鍾意嘅城市,空氣好又綠化 ,但缺乏咗歴史痕跡,鼓浪嶼有點人工化,第時退休去住一段時期都唔錯。

水晶宮

回覆樓主:

講開食野,
圖一商場內食既面,為返40零蚊港幣
圖二酒店內晚餐,為返百零蚊
圖三商埸一人邊邊,百零蚊
圖四就係你地講好抵食既飯,10零蚊為返,麵食都係咁上下size, 我就唔夠飽囉,日日係廠食呢d,食到驚。

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

李露眉 發表於 22-5-5 17:19
我都唔明d人咁中意去台灣
落後過深圳
食又唔好食,個夜市無野岩食

終於有人同我一樣 我身邊好多朋友鍾意去台灣,又話多嘢食 又好食

我第一次去已經覺得冇啖好食,夜市行完我夾硬先叫做買塊雞扒試下 ,我都唔鍾意,仲有嗰啲咩胡椒餅呀各樣總之冇樣 覺得好味

跟住後來畀多次機會佢,嗰陣仲帶埋阿爸阿媽 參加肥滔帶隊嘅美食環島團都係覺得冇野好食 連佢都話下次跟佢去馬來西亞好過

後嚟生咗小朋友 同啲朋友一齊又去, 去蘭城晶英嗰間中菜廳叫做好食啲, 但係冇乜特別懷念

水晶宮

SandyKL 發表於 22-5-5 23:22

中國城市中,除香港外,最喜愛北京與蘇州,海南島都好,但我 ...

姑蘇城外寒山寺,夜半鐘聲到客船。

珊瑚宮

Vana 發表於 22-5-6 00:03
終於有人同我一樣 我身邊好多朋友鍾意去台灣,又話多嘢食 又好食

我第一次去已經覺得冇啖好食, ...

我父母講明台灣咪預佢地, 話台灣好悶

男爵府

TMC3012 發表於 22-5-5 21:08
幾年前去台灣高雄玩, 間舖既老闆都話好多港人過去, 開間珍珠奶茶店請個人睇舖, 生活好優閒, 洗費平

但 ...

台灣人的確好熱情 但地方確實無發展 除咗漫活就無其他 年青人出路好窄

水晶宮

SandyKL 發表於 22-5-5 23:47
實在難為你了
寧可去柬埔寨,日落堅靚 係我想再去嘅地方。台灣所謂嘅文青,亦係我「識 ...

我講果間漢來,過千蚊晚。但係就....比起上海都係爭d. 下圖高雄全景。其實高雄有小日本之稱,有d位的確係唔差,企理。感覺比起台北好好多。我每晚返酒店開電視,成晚不停播兩大黨派嘈交,係日日播極討厭。似足我地早幾年香港既立法會。

水晶宮

露比EE 發表於 22-5-5 23:29

香港地係街市買盒叉燒飯外賣都係$20,如果平民同平民比,咁又 ...

講開台灣人工。早3年前,工廠係22000-24000台幣請一個車間工人。出多少少錢24000-26000台幣都請唔到人。我同供應商老闆食飯時傾,我明佢地難處,台灣人係有工都多唔願做。佢地寧願開間珍珠奶茶去hea, 特別係年青人。就係佢地所謂講既慢活......就算台北,唉,人既做事質素唔會好得幾多囉。

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-5-6 00:18
講開台灣人工。早3年前,工廠係22000-24000台幣請一個車間工人。出多少少錢24000-26000台幣都請唔到人。我 ...

係呀!感覺台灣年輕人都係退休心態,唔太積極進取,只求隨心所欲,依種心態出現係大部份年輕人確係有問題!

首頁
23456...8

尾頁

跳至