自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

晚晚 發表於 22-5-5 16:06
多謝晒各位嘅建議同關心,因為考慮到如果報警,白車嚟到嘅時間佢應該已經恢復正常,一定同救護員講自己冇事 ...

你裝cam播返比救護人員睇就得

子爵府

晚晚 發表於 22-5-5 11:55
回覆 屋仔人 的帖子

我都打過去問,政府精神科,佢話除非佢企圖傷人或者傷害自己,先叫我地報警 ...

佢攞住鉸剪,就算乜都唔做你同999講,警察會照去,之前白車會送佢去醫院比醫生睇

子爵府

多謝晒各位嘅建議同關心,因為考慮到如果報警,白車嚟到嘅時間佢應該已經恢復正常,一定同救護員講自己冇事 ...

家人同意應該都送得院?精神病人話自己無病都會比人綁上白車

子爵府

sisilee321 發表於 22-5-5 17:50
家人同意應該都送得院?精神病人話自己無病都會比人綁上白車

要睇當時人既精神意識去定奪
警察佢「正正常常」唔會隨便叫白車

子爵府

zstb 發表於 22-5-5 17:15
可以好現實同大家講,只有兩個情況下先會有人理會,一.見血,二.病人自願入院。家族中有同一情況,患者當時 ...

唔知點解咁多JM都覺得咁易入到院

大宅

crt1234 發表於 22-5-5 18:23

係㗎……打999就得,講低情況,警察會叫埋白車嚟……直接送院,之後睇情況,有可能轉去葵涌醫院……

男爵府

回覆樓主:

唔好拖喇,都好似一段時間喇wo

男爵府

其實家屬可以要求的,但要求陪同送去醫院等見醫生,由家屬簽名強制住院,最好準備定入院梳洗物資(毛巾、牙膏牙擦、膠杯. 杯麵餅乾)..報警冇咩大不了,可以話企圖傷人/自己,警察點都要送病人去醫院先,病人又唔會被人拉

用戶要求終止服務

回覆 MC媽 的帖子

冇 多數係鬧我老竇 懷疑佢出軌

男爵府

親身經歷過先會明,但人人情況唔同,我只係知警察同醫院都係會講,強制入院唔係話強制就強制,當然醫務社工都有講唔係唔得,但好多時係警察同醫院唔想做嘢不喜勿插
「換個角度,自然有出路。」

大宅

咁嘅情況 只要佢一攞較剪或其他工具
就即刻報警話佢企圖想傷人或傷害自己
無辦法 只有咁先捉到佢入院 得到適當治療
如果唔係 大家都危險

伯爵府

晚晚 發表於 22-5-5 11:55
回覆 屋仔人 的帖子

我都打過去問,政府精神科,佢話除非佢企圖傷人或者傷害自己,先叫我地報警 ...

佢攞住膠剪唔知會否傷害人,要打999報警。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

醫生係咪診斷咗伯母係妄想症?佢有無幻聽或幻覺?
妄想症病人其中一樣最難處理係佢哋冇病感。抑鬱症,焦慮症等,情緒病去到一定程度,患者會覺得自己有啲唔妥當。
同患者理性討論的幫助多數都作用不大,佢哋對於你話佢有病會覺得好匪夷所思,所以好抗拒食藥。
如果你代入病人的想法,大概係,明明自己冇病冇痛,但係突然有一日,屋企人堅稱你感冒,仲要你晚晚都食感冒藥,講緊唔係一日半日,而係一年半載。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

另外,少少心得分享,妄想症多數有主軸,睇吓可唔可以盡量離開個主軸,減低佢嘅壓力。
睇醫生方面,伯母有冇其他狀況,例如瞓唔到之類?可以試吓用嚟做切入點,話帶佢去見醫生幫佢。

仲有樣好緊要嘅就係,你自己都唔好比自己太大壓力,好明白照顧患者真係身心疲累。

加油!

子爵府

crt1234 發表於 22-5-5 17:53
要睇當時人既精神意識去定奪
警察佢「正正常常」唔會隨便叫白車

打999個時講精神病發話要白車,通常都叫埋一齊到

子爵府

因為好多都試過

水晶宮

brother4 發表於 22-5-5 12:06
揾師父看冇有遇到吾乾淨野,另考慮入住青山醫院,最好入住志蓮淨苑

估唔易入吧

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

一定要唸辦法氹佢食藥。我細佬之前都係唔肯食藥,話老豆老媽子想毒佢。後來叫埋叔伯兄弟姨媽姑姐一起同佢講話唔係要毒佢,係因為佢身體某部分出左問題先要食藥。個個人唔舒服都要食藥,老豆亞叔血壓高日日都要食,當住佢面食,然後佢先肯食。宜家雖然反應都係遲鈍,但起碼可以自理到生活同冇攻擊性。所以一定要唸辦法氹佢食藥。

用戶要求終止服務

回覆 xi_belle 的帖子

係呀 之前已經帶過佢睇一間私家精神科醫生 話佢有妄想症
佢反而覺得個醫生呃佢錢 有咩可能有妄想症…..佢冇幻聽幻覺 仲煮到飯做到家務添 所以佢成日好抗拒我哋咁講

但佢的而且確有時會無啦啦喊 疑神疑鬼 整亂間屋

用戶要求終止服務

回覆 xi_belle 的帖子

謝謝你
主軸就係我爸爸 因為佢嘅妄想就係覺得我爸爸有外遇

我都諗緊好唔好換咗佢哋張雙人床 變做雙層床咁瞓會好啲

因為冇額外房比佢哋分房瞓

都仲諗緊辦法

首頁
23456...8

尾頁

跳至