自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

pauline_c 發表於 22-5-30 08:59
咁煩就 block 咗佢,一了百了

如果佢去到再唔收手, 我都會, 本身keep住個group 都係因為媽媽, 而家佢已遠走, 我估都應該唔care有冇媽媽消息了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kalong 發表於 22-5-30 09:26
如果佢去到再唔收手, 我都會, 本身keep住個group 都係因為媽媽, 而家佢已遠走, 我估都應該唔care有冇媽媽 ...

你唔需要關心佢關唔關心媽媽,佢要關心唔使經個 group。媽媽唔可以獨立同佢溝通?

水晶宮

kalong 發表於 22-5-30 07:14
唔好嚇我
我希望佢走左怨氣冇感重
個group 用來大家關心媽媽就夠

Block咗佢,唔使客氣

水晶宮

kalong 發表於 22-5-30 09:21

你呢D諗法我一開始會係咁, 我盡量避免提, 但你係想像唔到入 ...

任何事過激都難頂,唔止政治。

大宅

pauline_c 發表於 22-5-30 09:28
你唔需要關心佢關唔關心媽媽,佢要關心唔使經個 group。媽媽唔可以獨立同佢溝通?
...

之前個group 仲有其他兄弟姊妹, 大家會約拜山之類 媽媽覆診之類問題, 例如另一家姐同媽睇完医生, 有特別, 另一家姐會一次過同大家講, 好難叫佢逐個send, 所以我先冇退group
我只會回應有關媽媽事情, 但佢會在group 不停講其他歪理, 我由佢自己發癫, 其他兄姊也冇再回佢, 佢都唔識脆, 仲不停send

水晶宮

kalong 發表於 22-5-30 09:33

之前個group 仲有其他兄弟姊妹, 大家會約拜山之類 媽媽覆診 ...

大家知咩事,唔理佢就算。

大宅

2024年龍年勳章

我電話簿已經切斷哂同黃到黑嘅昆蟲聯絡, 淨返D唔出聲唔會洗人腦嘅黃人, facebook cut哂佢地唔使再眼怨

大宅

pauline_c 發表於 22-5-30 09:30
任何事過激都難頂,唔止政治。

係, 佢好似痴線咁

水晶宮

kalong 發表於 22-5-30 09:26
如果佢去到再唔收手, 我都會, 本身keep住個group 都係因為媽媽, 而家佢已遠走, 我估都應該唔care有冇媽媽 ...

好明你感受,我2020年已忍不住退晒有黃人嘅朋友Group,因佢哋黃人特色係不停在group裡講歪理,一人一句,發假新聞,group裡嘅藍只保持沉默唔出聲多,因唔想傷和氣,黃人好似以為佢哋啱晒就不停講,我睇到眼火爆,索性退group

別墅

回覆樓主:

之前和即將移民的朋友 farewell,朋友問我們想唔想移民或者送仔女去外國讀書,我怕觸及政治問題都未想好點答,囡囡(小學生)就幫我答咗:唔想,我地英文唔係幾好(emoji)忽然覺得呢個答案幾好點解我唸唔到

翡翠宮

畀面勳章

Onlok 發表於 22-5-30 08:37
真係好事。佢有大量怨氣,覺得香港已不能呼吸,離開香港的確係好事。對大家都好。
我朋友個妹都係一家移, ...

如果平時關係都不太closed的話,咁樣反而仲好,一了百了
日日是好日

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

恭喜你,你以後既生活可以安落好多。不過佢哋移民後,往往會更加容易圍爐,思想更停留响2019年,將扭曲既思想同仇恨延續俾下一代

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Moonlight819 發表於 22-5-30 07:40
跟本大個就是兩家人!但仍有不少天真的父母以為生兩個以上,兄弟姊妹間有個伴或依靠!
...

有家庭當然唔同。
但成長的確係有個伴,有依靠。

珍珠宮

kalong 發表於 22-5-30 09:21

你呢D諗法我一開始會係咁, 我盡量避免提, 但你係想像唔到入 ...

恭喜你脫苦海!

你家姐直情係法輪功咁款,超級難頂!佢去到外國應該有一批新移民同佢同聲同氣,樂不思蜀。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

wln 發表於 22-5-30 08:33
家人和關係永遠第一位。
我唔會咁蠢把政治凌駕家人和好朋友關係。自己又唔係政客,又唔係寄有利益者。有啲 ...

如果十幾年後睇得開咪十幾年後溝通返囉。
問題係佢哋已經係香港呼吸唔到嘛。選擇離開係佢哋。做家人嘅祝福佢搵到自己開心嘅天地。
而且佢哋不停send fake news果程度真係嚇壞人。當日我家人自己開個正字gp.不停send片,其他人send返前後片出嚟,佢自己好似接受唔到咁quit咗gp.

男爵府

kalong 發表於 22-5-30 06:30
由細到大也不是好close, 到大家生小朋友關係好左,直到黑暴後, 大家又嘈了兩句,佢不断在 whatapps group 發 ...

恭喜(emoji)我都好想成日鬧中央、香港政府班親朋有能力可以移民,對佢哋自己同香港都係解脫

男爵府

我有個深黃同事,都係不停有好多怨言,話中國不停迫害佢,咩自由已死,九唔搭八,仲每日想幫其他同事洗腦,其實有部份同事已經唔再理佢,話佢太多負能量,唔想同佢一齊,佢已經決定咗去英國,希望公司能夠請返啲正能量人返嚟啦

子爵府

annakit 發表於 22-5-30 06:47
同你一樣, 可惜我果個高薪厚職唔諗住走, 但成日單單打打又黑面, 全家族都怕左佢, 而家教到2個小朋友都 ...

我同事又係聽到講中國嘅嘢就反白眼。
日日發放負能量,講香港政府趕走曬啲人才,留唔住,個個移曬民。

我話,「一別兩寬,各生歡喜」幾好吖,何必勉強自己係唔好嘅地方生活?

公爵府

牛年勳章

逸逸不敗 發表於 22-5-30 10:29
我有個深黃同事,都係不停有好多怨言,話中國不停迫害佢,咩自由已死,九唔搭八,仲每日想幫其他同事洗腦, ...

我啲黃朋友喺大谷度都係咁!不停放負、講歪理、假新聞!冇人睬佢都係唔放棄
琴日仲講緊打科興嘅去唔到日本!恥笑打科興嘅人

大宅

熊熊老婆 發表於 22-5-30 10:44
我啲黃朋友喺大谷度都係咁!不停放負、講歪理、假新聞!冇人睬佢都係唔放棄
琴日仲講緊打科興嘅 ...

成三年, 佢地都明知唔理佢, 仲可以不停send

首頁
23456...12

尾頁

跳至