自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

侯爵府

hellomiki 發表於 22-7-2 11:43
會唔會係對手摸過眼鼻?我c6之前戴2個口罩,返到家見佢除口罩隻手未洗就捽個鼻 事後同佢講,佢 ...

我見街上真係好多人成日摸口罩,其實好危險,口罩上其實已經有病菌,可能個師傅本身冇病菌,但佢隻手摸過口罩,之後又摸樓主屋企d野出事

所以d人成日摸口罩原因可能是口罩size或條繩唔岩位,但又唔找一個適合自己的口罩
我當初也試過幾個牌子口罩才找到一個合適的

珍珠宮

LaiMe 發表於 22-7-2 12:12
想知依家中的人,病情嚴唔嚴重?你老公咩病徵?

第6波中咗新冠~揮手區
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23588630

水晶宮

CD_BB 發表於 22-7-2 12:35
上面好多人都覺得唔關師傅事,但我信你的推斷,因我媽家都係甘,我媽就只是兩個老人家,當時仲係高峰期,仲 ...

咁應該街都唔好出

大宅

好明顯忽略左橫向垂直傳播問題,大家有冇諗過,平時人地食煙,煮飯,自己屋企都會聞到。而廁所大家都會好喜歡開窗,隔離上下去完大開抽氣,乜都吸哂。有些屋既設計廚房/飯廳個窗連住廁所個窗。。。。

侯爵府

李露眉 發表於 22-7-2 12:49
咁應該街都唔好出

結果被屋企大廈啲污水惹到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LaiMe 發表於 22-7-2 12:12
想知依家中的人,病情嚴唔嚴重?你老公咩病徵?

我某家人上周末中
係多d咳
唔係太辛苦
留家隔離
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

katrinamama 發表於 22-7-2 12:46
我見街上真係好多人成日摸口罩,其實好危險,口罩上其實已經有病菌,可能個師傅本身冇病菌,但佢隻手摸過 ...

除咗摸口罩
好多人食野/飲水都將口罩拉低去下巴

其實都係一樣道理

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

野原美冴 發表於 22-7-2 11:45
快測係感染第4日才出陽性,師傅前日上門,唔係師傅傳比你老公。應該係27或28號中招
...

係呀 快測要中左3至4日先驗到有線,仲要計埋佢支快測敏感度。
其實打哂針啦,都唔駛咁緊張
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

李露眉 發表於 22-7-2 12:12
其實你應該通知師傳你中左
分分鐘老公中先

我哋日日都有做快測,係今日佢先至中。但都已經通知咗相關公司和師傅。

子爵府

nanalam 發表於 22-7-2 11:36
覺得係維修師傅傳染,已經知道維修師傅中咗?
睇過 d 報導話感染後要第 4 日 RAT 先至 test 到 ...

已經通知咗相關人士。因為日日都有做快測,係今日C6 先陽性。

水晶宮

畀面勳章

你有冇打返俾C父?
我覺得你c6中咗,你哋應打去問吓,就算C父無中,話聲佢聽等佢自己都要留意下。

子爵府

野原美冴 發表於 22-7-2 11:45
快測係感染第4日才出陽性,師傅前日上門,唔係師傅傳比你老公。應該係27或28號中招
...

要第四日咁耐呀?

水晶宮

frenchmay 發表於 22-7-2 11:28
C6話個師傅搞咗好耐,中間有除口罩飲水。佢男人冇咁細心,師傅走之後都冇即刻消毒,等我返嚟先至搞。佢呢 ...

就算抺都要跟次序去抺,否則都好易交叉感染咗

水晶宮

katrinamama 發表於 22-7-2 12:46
我見街上真係好多人成日摸口罩,其實好危險,口罩上其實已經有病菌,可能個師傅本身冇病菌,但佢隻手摸過 ...

係呀~戴咗咁多年,有啲人仲係亂戴添

珍珠宮

中左咪休息下囉。。。無辦法啦,除非全港人日日唔出街

子爵府

whyyou 發表於 22-7-2 12:40
我唔相信你老公咁大個人就算呢幾日WFH 都冇出過街冇搭交通工具喎,不過唔中都中咗,你係要咬實係個師傅都冇 ...

佢係屋企開conference call 忙到廁所都唔得閒去,中午都係食杯麵,我講咗你唔信都冇辦法。我只係估計,同埋問吓大家有啲乜嘢我需要準備,因為冇咁嘅經驗。

子爵府

crystal媽咪 發表於 22-7-2 12:51
我某家人上周末中
係多d咳
唔係太辛苦

咁你哋冇中嘅家人有啲乜嘢需要注意啊?香港屋企咁細真係唔知點搞。

寶石宮

frenchmay 發表於 22-7-2 13:45
咁你哋冇中嘅家人有啲乜嘢需要注意啊?香港屋企咁細真係唔知點搞。

全家戴口罩,用完洗手間清潔消毒
保持空氣流通
多吃新鮮食物,早d休息,運動一下

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

frenchmay 發表於 22-7-2 10:31
一直好小心注意衛生,咁多波都無事。點知前日有師傅上來維修,當時只有C6 WFH, 我返咗工。跟住今日C6 快測 ...

收到檢疫令和隔離令未? 請留在家中隔離不要出街, 如有不適去指定診所睇醫生, 第六及七日連續快測陰性就檢疫完畢

侯爵府

睇情況係師傅了。

依家盡量唔敢叫人維修,但必要時有人來都必定帶口罩,並將寵物放入房,即使有人來送貨要收貨、維修、收外賣、倒垃圾,一律都全家帶口罩。

首頁
23456...13

尾頁

跳至