自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

8000 發表於 22-7-22 11:06
如果有人鼓動香港人一齊沽港元買美元,有沒有可能動搖聯繫滙率呢?始終香港人咁有錢
...

你咪當香港人傻之得....首先美港幣掛緊...又點解要買美金, 其次美元貶值緊...仲咩要買

大宅

2024年龍年勳章

lambxx 發表於 22-7-22 11:38
你咪當香港人傻之得....首先美港幣掛緊...又點解要買美金, 其次美元貶值緊...仲咩要買
...

美元升緊喎,利息又高d

男爵府

8000 發表於 22-7-22 11:39
美元升緊喎,利息又高d

以前1蚊美金買一個包, 家陣要2蚊先買到, 你自己計下究竟升定趺

男爵府

mastermama 發表於 22-7-21 18:13
我係師奶仔一名唔識經濟,亦只有小小港股做老本,睇見好多「專家」話近來唔少國際大鱷拋售港元,政府不斷入 ...

多謝你呢個post, 再睇埋其他jm 嘅回覆,長知識了!唔使咁擔心。

子爵府

小肥兔 發表於 22-7-21 18:38
舊年開始已分批轉哂做人民幣, 市場上, 咩風都可以吹, 但現實歸現實,現實邊個最有經濟實力, 有眼睇, ...

我鍾意你句「傾心事」

大宅

大力大力 發表於 22-7-21 20:07
我現金98%都是港元。

根本完全不用擔心、因為金管局在97年、金融海嘯時制定了弱方保證兌換、到港元跌到穿 ...

點解唔算換人民幣人民幣利息咁高?

侯爵府

bk普通人 發表於 22-7-21 18:20
歐元英鎊和日元大跌,歐洲人、英國人和日本人都末驚,港元都末跌,香港人點解要驚 ...

知道左日本政府持有幾多日本債券,就知點解香港人唔使驚定先了!

珍珠宮

我係師奶仔一名唔識經濟,亦只有小小港股做老本,睇見好多「專家」話近來唔少國際大鱷拋售港元,政府不斷入 ...

可能好多"專家"沽空左,就放定風係等班羊生羊太埋位。。。

子爵府

印象中美金又升又跌,升升吓又跌幾年咁,之後又勁升。

珍珠宮

畀面勳章

巴圖魯 發表於 22-7-22 09:45
這是聯繫匯率的正常操作
因為港美有息差, 美息高, 資金自然會換做美金 (即賣港元買美元)

結餘已經由跌咗一半,由三千幾億去到而家大概千六億,現在連一向廢噏嘅地產佬都已經唔夠膽講銀行水浸。

伯爵府

大力大力 發表於 22-7-21 20:48
我淨係話畀你聽、港元相對其他主要經濟體貨幣、都相對穩健。

歐元從歷史性高位1.6對美元跌到今天1.01 、 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

8000 發表於 22-7-22 11:06
如果有人鼓動香港人一齊沽港元買美元,有沒有可能動搖聯繫滙率呢?始終香港人咁有錢
...

如果有人教香港人為保值,要沽港元買美元,
佢一定係儍人, 直情唔洗理佢啦.

港元既然同美元掛了鈎, 換來把鬼,
除非定存息差大, 否則冇誘因

1998年,“索鑼絲”背後有很多國際大鱷資金及基金支持, 都大敗而逃.

2019年, 有人吹雞叫支持者沽港元買美元, 仲教擠提中資銀行及搬錢去Citibank開美元户,
有幾多港人信謠言、任人舞?
200幻人?

就算很多人誤信謠言,在Citibank排長龍開美元户,
有冇動搖過聯繫滙率?
冇.

有冇令中資銀行乾塘、唔俾人提款或索性關門?
都冇

天下本無事,....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Jasmine-4711 發表於 22-7-22 21:43

如果有人教香港人為保值,要沽港元買美元,

這兩年、好多人在新加坡開了離岸戶口丶 硬要畀錢銀行使~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-7-21 19:02
美國因通脹加劇才逼住加息,
香港的銀行冇跟住美國加息所以港元才遭拋售.
(ie.只要香港加息, 大量拋售就會 ...

我真心覺得BK d jm好好好叻

子爵府

大家都心水好清

伯爵府

extra88 發表於 22-7-21 18:27
加返息就得,無事。
不過幫中小企打工嘅就最好積谷防饑。
點解?好多中小企會唔掂?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 22-7-22 22:11
這兩年、好多人在新加坡開了離岸戶口丶 硬要畀錢銀行使~
...

在新加坡開户係因為怕打仗炸爛香港呀?

拜登出口術都好信,白宮立即澄清左
有北約做辨, 尾軍只送錢同武器,冇參戰,
歐洲盟友亦冇蠢到被老尾點去參戰

有辨睇,老尾在東方也只是坐山觀虎鬥,
冇尾軍敢真係打, 引發核戰攬炒
只敢出口水炮, 老屈中國快要開戰,
嚇走外國投資者,商人及廠家

日本,南韓真係冇咁笨,代尾去打仗.
拜老訪日,叫日本護台及買無人機巡邏中國沿海,
但日本只想乘機增添武器及修憲成立真正的軍隊, 唔會被老尾點去為台省打仗.
結果, 拜老走後約一個月,日本話計完條數,拒絕買無人機, '不值得買'.
買來向中國挑機,找C咩.
經濟都迷失30年, 怎可以冇左中國做貿易伙伴

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

今天的~

大鱷話金管局挺港元「耗盡彈藥」, 信佢就傻。
普京並未把北溪1號管道「斷氣」,保留籌碼慢慢玩。
https://youtu.be/wYCpu-o0bj4
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

唔會

首頁

尾頁

跳至