自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佩服你樓主,就咁睇文字都覺得你好攰,或者放鬆一下自己去睇吓鍾意嘅電影,鍾意食嘅嘢,可能之後又有另一番感受

男爵府

厚多士 發表於 22-7-22 22:29
個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都 ...
有無試過同距禁電子產品?
我覺得香港父母非常縱容子女用電子產品. 五年班已經可以用電話?

水晶宮

bbyou 發表於 22-7-23 12:23
去邊到讀?

中一開始?讀至大學要預計幾$?

英國。。。。如現日校平好多(5十1估免費),要宿舍就貴少少。。。。當年在鄉村宿舍學校讀又平D,加上考上獎學金,太久不記得。不如講英大學三年制,五十萬不用可讀三年+宿舍+生活費(冇5十1),現约9元對1英

子爵府

個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都 ...

我都試過,不過當時佢咁既年紀無網課,4,5年級我同佢日日嘈,我日日(emoji),但諗清楚始終自已個女,我都開始唔同佢嘈,每樣野慢慢講清楚,例如呈分點解咁重要,要點做,做同唔做有咩後果,仲有要選擇好時機講,唔好一開口就講要做咩咩咩,重點最多講兩次,唔好講完又講無限loop,佢會覺得你好煩,自已講說話都要諗清楚,大人改變左小朋友都會慢慢變,仲有愛要說出口,有時小朋友你唔講佢唔明,阿女今年入大學,青春期穩定左,當然都有時臭臉,但已經好好多

Jm提議好啱,咁細要禁手機,其實咁細手機唔必要,夜晚訓前要交手機係必要

翡翠宮

牛年勳章

brother4 發表於 22-7-22 23:59
簡單方法入寄宿學校(外國),因本地教育壓力太大,學校和家長多顧學生成績,或者父母照顧得小朋友太好,估 ...

朋友女都係咁,小學六年係咁聽阿媽呻激到喊激到離家出走,中一送咗個女去英國boarding school,反正同父母關係好咗,過多兩年大人去埋英國,weekend / 放假個女回家,變得好痴父母。

翡翠宮

牛年勳章

vincat 發表於 22-7-23 12:45

我都試過,不過當時佢咁既年紀無網課,4,5年級我同佢日日嘈 ...

電子產品易放難收,小學唔好好控制,中學更加無王管

子爵府

看完個post 我覺得自己要感恩,我d 小朋友雖然有激氣的時候,但總體上都聽話,唔硬頸。
可能我硬頸好多,佢地唔敢大我!有d 野可能係從細開始吧,我一開始已經係強勢的阿媽。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

無數次對兩個仔失望心淡,不斷尋找相處方式,乜都試吓,唔識糾正他們唔順眼的行為,嚴重無力感。暫時最有效的方法是改善自己的心態和與他們相處方式。用了20年時間好似找對了方向,越多挫折越自我檢討。我覺得現在還可以。

男爵府

我明,處境一樣

珍珠宮

j2j2 發表於 22-7-23 13:22
看完個post 我覺得自己要感恩,我d 小朋友雖然有激氣的時候,但總體上都聽話,唔硬頸。
可能我硬頸好多,佢 ...

我都係好強勢的媽媽
不過我係用一啖砂糖一啖屎嚟對我仔(17歲)
我有都有set底線,例如瞓前電話不可帶入房,要放廳,當然有時第二日放假,仔都有攞入房,不過我無話他。。。。每個父母都會有對仔女心淡時刻,家長要學識自己放鬆,不要硬碰硬
加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實,要攤出來講,聽佢講有乜不滿,但淨聽佢講唔夠,係要佢都聽返你講先公度。

因為聽你咁講,你女都係好自我,同我仔一樣,慣咗好多事都佢自己作主,包括功課,讀書。而因為由細到大,正正唔洗大人擔心呢方面,所以佢就更覺得自己係話事人。

早一個禮拜,我仔已不停扭(佢從來少扭計),因為暑假唔去補習,又話悶,又話好多功課,又話平時已好用心,點解唔比佢休息,又話佢唔會去等等。

但我就話佢知,佢要堅持,既然開始咗,就不能半途因為呢啲原因停。佢不停話我唔明佢,我亦話佢唔明我。我唔係要佢成績,係要佢學忍耐...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

foggyao 發表於 22-7-23 15:04
其實,要攤出來講,聽佢講有乜不滿,但淨聽佢講唔夠,係要佢都聽返你講先公度。

因為聽你咁講,你女都係 ...

...最終好不歡而散,喺街自己行咗去,話自己返屋企,我亦有少少嘢附近整,亦相反方向走。我前後唔洗十分鐘整完,回程沿途打比佢。佢 cut我兩次電話,第三次先聽。佢一聽,我鬧佢,佢就話同爸爸傾緊。之後,佢喺分手地過少少等我,話知我實會回頭搵佢,又重提唔去補習,又話我唔明佢。當時,我只講句,佢先唔明我,不過,我已經係之前講咗我唔會比佢停原因,所以可以停止討論呢個話題。佢再講,我即叫佢停, 大家dead air.
返到屋企,佢同爸爸呻,爸爸初頭都氹,但都唔掂,忽然好惡拍檯,叫佢以後乜都唔好去補。嗰刻,佢呆咗。
反而轉頭走來我度講,我會去補習,對唔住..

珍珠宮

foggyao 發表於 22-7-23 15:14
...最終好不歡而散,喺街自己行咗去,話自己返屋企,我亦有少少嘢附近整,亦相反方向走。我前後唔洗十分鐘 ...

..其實我都擔心佢為咗滿足我哋。所以我問佢,佢將來目標係乜。佢諗咗陣,答我。其實我咁努力讀書功課,係想功課之後,父母會陪佢玩 原來13歲嘅答案,仍然係呢個要求 不過,我叫佢想遠啲。佢有答我要入大學,工作等等,我叫佢認定目標,唔好忘記同越走越遠。第二日開始,一切正常了,無抗拒補習,仲好比心機做晒功課
我估有時係就得佢哋太多,慣性了,所以佢哋都不自覺變成理所當然。所以有時要用同平時不同嘅方法叫醒佢哋,望回現實同目標。仲有最重要,問佢明唔明我哋諗乜,叫佢講返出嚟!

珍珠宮

太易得到又點會珍惜。
依家好多年青人都係咁,我都要檢討自己,不能所有事情都比個女最好。
讓佢學懂珍惜才是愛她

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢的來自你地基因改變唔到,可能你地都一樣,又何必甘樣

珍珠宮

wingwing515 發表於 22-7-22 23:11
我仔小二已經係咁,同你女情況都似,活係打機youtube 世界裡面,叫溫書做功課唔肯,鬧又鬧過,都係照駁嘴, ...

點解唔收起部機,越大越難收,趁細,戒左打機

珍珠宮

厚多士 發表於 22-7-22 23:28
我認同你講法。因為我同c6要做野,平日得工人姐姐同個女,我係覺得佢一個人好悶,咁做完功課就比佢一個鐘fr ...

呈分一如何?

珍珠宮

厚多士 發表於 22-7-23 01:16
多謝你嘅資訊
記得我五六年班都同父母關係搞到好差,同阿媽原本好親密,但有兩年係互相討厭大家,成日冷戰 ...

但你媽咪當時有冇放棄你?有冇將心機放落工作? 我希望樓主唔好將心機放落工成,個女會好無助,唔好以為見到佢能搞掂功課就覺得佢獨立,其實佢可能好無助,但,知無得靠父母,要自己解決,所以佢會更反叛

珍珠宮

厚多士 發表於 22-7-22 23:40
我女小二仲可以攬下鍚下,小五你行近啲都踢開你

不要放棄,現在開始青春期,我女青春期時都係咁,成日黑面發皮氣,不想同你出街、唔想你掂佢!

但我女大約中三開始臭皮氣,大約中五又正常返!現在有傾有講,一齊行街會攬住我手臂,所以我覺得是過度期!襯佢心情好時同佢傾多啲計!多啲關心佢佢知道的!加油

子爵府

我大女之前係甘..
沉迷打機
玩app
心散
做功課求奇

我自己都改變左..大家關係好左好多痴返我
成績方邊 我自己一步一步陪佢溫 跟返上…
今次呈一係大躍進..小朋友自己好開心..個個老師都話佢呢幾個月好似變左另一個人..積極左好多

1.佢玩機玩到心散曬,無心向學-》玩機 ,set 時間
2.您工作太忙,少陪左佢..-》佢依賴左個電話陪佢…您要抽返多d時間..同佢一齊行街,食飯,傾下計 ..關係愈黎愈好
3. 成績差,鬧佢無用-》您諗下您用左幾多時間係佢身上輔助學業先…我用左半年時間 每科睇下佢弱點..針對地同佢溫習…考試前一個月已經開始排溫書..一齊實行溫書計劃..

加油

首頁

尾頁

跳至