自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chitchit0520 發表於 22-8-14 23:52
唔係卦?我兩個仔都係學校訂喎!

間間不一樣嘛。即使我知可以去商務訂我都叫佢去排即使我知10點左右學友已經好少人排我都會叫佢去排。一來佢冇嘢做,二來比佢去睇下幾多人為咗多少少折都係度排3-4個鐘。搵錢唔易。老闆由早上做到夜晚11點一樣咁做

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

西瓜包 發表於 22-8-14 23:48
小學先可以學校訂書吧?中學未聽過可以學校訂。我仔學校中一時商務有個谷比我哋一齊訂就試過
...

我仔中一升中二,呢兩年學校都係用商務,唔係入group,係直接上網入學校code訂,轉數快/學校攞書現場俾錢。有啲書係校本版仲一定要去返佢指定分店/學校訂先至買到㗎。

男爵府

hfl2000 發表於 22-8-15 00:13

我仔中一升中二,呢兩年學校都係用商務,唔係入group,係直 ...

有聽過有啲書先比大書商,不過最後一定買齊所有我唔驚

男爵府

hfl2000 發表於 22-8-15 00:13

我仔中一升中二,呢兩年學校都係用商務,唔係入group,係直 ...

中一時我見到家長去商務書局自取,一包包已經分好係度。學校取,亞仔間學校冇呢個服務

侯爵府

西瓜包 發表於 22-8-15 00:23
有聽過有啲書先比大書商,不過最後一定買齊所有我唔驚

你講校本版?意思唔係優先俾大書商呀,而係學校搵書商特別訂製既版本,封面印咗學校個名,要喺學校訂/喺學校附近嗰間分店先至有得賣。

侯爵府

西瓜包 發表於 22-8-15 00:25
中一時我見到家長去商務書局自取,一包包已經分好係度。學校取,亞仔間學校冇呢個服務
...

可能我仔學校同商務分店都算近,所以佢肯來學校派書&俾錢啩網訂9折+我信用卡俾錢有4% rebate 圍返都有86折呀,又可以俾消費券(八達通/AliPay/WeChat)

男爵府

學校訂

男爵府

hfl2000 發表於 22-8-15 00:40
可能我仔學校同商務分店都算近,所以佢肯來學校派書&俾錢啩網訂9折+我信用卡俾錢有4% rebate 圍 ...

男爵府

我仔學校冇得訂,琴日去商務+三聯得95折,剩返嘅書我諗去漢榮買有92折

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆 Manmanca 的帖子

因為都想買些舊書,之後才一次過買新書,錯過了學校訂書的限期。唯有自己去門市買,發現原來用禮券(75折或更低買回來)加本身門市95折比較划算。當然你要低價買到禮券。幾千元買書錢可以省回數百元。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我就跟學校指定書商訂(不是連鎖店), 指定日期前訂書有88折, 遲左訂就92折
到時候就返學校攞書
如果有欠書, 書商會直接送去學校比學生
唔使自己周圍搵
試過上堂全班只有1-2個用舊書的同學有書, 全班都無
老師改派工作紙, 唔用書

首頁

尾頁

跳至