自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔會問

伯爵府

joy媽 發表於 22-9-14 18:50
講DD背景,屋企兩老都已退休一段時間
佢地自己儲咗d錢退休用,但我唔知實際有幾多
呢排見到年金廣告,問下 ...

從不過問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Nbs 發表於 22-9-14 14:53

呢到個個都話唔會過問。。。

可能驚做多錯多 蝕錢時比人賴。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔會問,錢係佢地既,都退休,佢地鍾意點洗就點洗,唔關我事。

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

回覆樓主:

我從來唔問,因試過一次叫他們不要賣自住樓(我地不同住,我亦有自置物業)我話會買唔返,他們覺得我管佢他們,意思說啲錢是他們的,鐘意點用就點用,自此不再理不再問,其後,樓價升到ba ba聲,買唔返層樓只能租屋,他們才話後悔

男爵府

回覆樓主:

冇,不過會間中畀啲騙案佢哋睇,驚佢哋畀人呃

大宅

ChloeBiluku_FB 發表於 22-9-14 22:50
當然唔會問,錢銀野傷感情

除非我屋企人講,就算佢地講,我都唔想知,每個人都有自己私隱 ...

同你一樣諗法,唔會問又唔想知,講錢傷感情,我6299有一次唔小心講咗出黎,原來佢張所有股票轉咗落叔仔個老婆到我老公聽到即刻o咀

水晶宮

回覆樓主:

我唔會問, 不過有時佢地去銀行有人sell佢地, 返嚟會同我講, 我叫佢地唔好亂買, 有咩拎哂d資料俾我睇過。 另外有銀債,ibond 我有時會通知佢地, 買幾多自己話事。

股票我都唔同佢地講, 費事輸咗d養老金

子爵府

我啊爸爸媽媽冇退休金,就算有我都唔會問。
老爺有退休金,我哋從來冇問過。

侯爵府

2024年龍年勳章

BGCOME08 發表於 22-9-14 18:54
我自己就從來唔會問佢哋錢銀嘅事,免得以為我某住佢哋份身家。錢係佢哋賺落嘅,佢哋鍾意點用就點用。

只係 ...

x 2

男爵府

我從來唔問,但佢地做咩都會講我知,戶口都交比我打理,我就好似佢地私人助理咁,佢地落指示我就去執行

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

回覆樓主:

冇主動問,不過我長輩主動講大約有幾多.
我只成日提佢哋多啲留意新聞(特別係咩騙案/呃$case, 要小心,有咩疑問一定要通知我. 佢哋辛苦$,叫佢哋食好啲,用好啲,對自己好啲,唔使刻意留俾仔女的.
佢哋若想投資(雖然唔係好多),都會問我意見,再叫我去操作(電腦/手機app). 當然最終決定權係佢哋度.
自問我同父母關係不差,最少都2、3日一電話.佢哋缺咩,我會幫手.
子女性格係點,有冇其他私心,父母多多少少都好清楚的.
唔清楚樓主同父母關係如何, 多啲關心佢哋日常生活,提點小心壞人/騙案,盡量避免講$.

水晶宮

不會過問。

By the way,在我角度,年金仲衰過定期。我只會提佢地定期邊間高息少少,以及抽銀色ibond,完。佢哋最後決定點,都不關我事。上次有銀色ibond 3.5%息,我老爸直程話取晒現金出來鎖櫃桶,都費事賺3.5%息。我媽反而熱心去抽。是但。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔問

大宅

回覆樓主:

不問,私隱

水晶宮

我愛Corina 發表於 22-9-14 23:57
可能驚做多錯多 蝕錢時比人賴。

都係嘅
當然買 d 唔會蝕,最多唔會賺嘅

不過似乎我屋企比較特別

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你父母會唔會過問你份糧點用?

男爵府

回覆樓主:

冇問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

DonnieBB 發表於 22-9-15 01:02
我唔會問, 不過有時佢地去銀行有人sell佢地, 返嚟會同我講, 我叫佢地唔好亂買, 有咩拎哂d資料俾我睇過 ...

我叫佢地用我做藉口推銀行職員,叫佢地講:「要同個女商量吓先」。

首頁

尾頁

跳至