自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 22-9-18 16:50
我好認真去答㗎

Thk you

x2
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆 LoveCorgi2 的帖子

應該唔係因為亞女啲朋友都係諗住留喺香港讀U嘅,不過我哋有諗過係唔係因為家姐(阿女嘅姑媽)係做臨床心理學家嘅所以搞到女女都有興趣讀psychology

侯爵府

無錢就講乜都係假。我都同仔講左, 讀大學就在香港讀, 入左後, 去外國exchange一年, 你鍾意, 但我無錢供你去。唔係所有家庭都有能力做咁多嘢, 供左佢, 咁第二個呢?

珍珠宮

kcpak 發表於 22-9-18 16:42
傻的嗎?
個囡有目標,有計劃,有方向都唔支持

X 2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

wcandtt 發表於 22-9-18 16:50
我好認真去答㗎

Thk you

見,大家都好認真答,樓主又好快回應,好快同1樓內容已轉晒方向

公爵府

親子王國15週年勳章

今時唔同往日,有能力我一定会畀佢去見識。何況個女咁有計劃,我一定支持。

子爵府

回覆樓主:

如果佢單純想讀心理學呢一科,讀完又諗住係香港發展,我覺得入HKU讀已經算好有認受性,不過當然要入到先得,應該都唔易入,試下同女分析下
當然如果經濟非常許可,就無謂傷和氣,俾佢去外國見識下囉

複式洋房

回覆 BBG1 的帖子

可能再同先生商量吓先

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好奇一問,心理學點解要去澳洲讀呢?香港都唔難入

複式洋房

回覆 Lovelybbs 的帖子

阿女之前上網睇過院校排名,港大心理學嘅世界排名唔高;所以佢就覺得港大要求B5 28分有啲高,佢可能未必得,但係外國嗰邊嘅收生要求就係20,簡單好多

複式洋房

回覆 littlesister 的帖子

外國嗰邊嘅學系排名高啲,同埋校舍、資源等等都大啲?阿女係咁樣諗嘅

伯爵府

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:53

應該唔係因為亞女啲朋友都係諗住留喺香港讀U嘅,不過我哋有諗過係唔係因為家姐(阿 ...

唔奇。细路認識的行業唔多,醫律唔係人人有興趣兼考到。有近親做呢方面佢哋認識多啲親切啲。心理學都係好多高中女生有興趣接觸嘅科目。但識啲人係IS揀過呢科讀之後同佢哋理想唔同就想轉。不過佢有目標而Mel U門檻唔算低,印象好似一般都要如IB 40+才有機會(冇詳細睇)。咁佢而家aim high 有目標係好。
既然你地有能力,佢又咁叻女有志向,不妨達成佢。成日覺得佢哋呢代後生,畢業出嚟競爭好大,大把人能文能武而且好多係UK畢業….

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

讀嗰行唔一定要做嗰行, relax

子爵府

happyliufamily 發表於 22-9-18 17:17
回覆 Lovelybbs 的帖子

阿女之前上網睇過院校排名,港大心理學嘅世界排名唔高;所以佢就覺得港大要求B5 28 ...

如果係因為覺得自己分數唔夠高入自己想讀既科目,咁就冇辦法,除非你勸佢唔好揀呢科

子爵府

阿囡有目標,自己做埋research,有經濟能力既梗係支持。我識人放棄CU心理學去左UNSW讀,佢話澳洲既課程好D。另外,依家澳洲有優待香港留學生既移民政策,讀完只要肯留低三至四年就有PR身份。

珍珠宮

識親戚獨女去澳洲讀心理學(唔知邊間)讀完係果邊做嘢定居了。可能一年回來一次見父母吧。

男爵府

回覆 happyliufamily 的帖子

你可以入hku arts, 第二年揀 心理學讀,23分已入到啦!

男爵府

如果經濟能力許可會支持

而家回想返其實讀到自己有興趣個科又搵到食係一件好事⋯⋯

Btw,咩讀唔到書先去外國嘅諗法真係得啖笑,maybe你C6認識嘅人都係讀野雞大學?入世界top u嘅例如10優明詩又係讀唔成書?

侯爵府

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:53

應該唔係因為亞女啲朋友都係諗住留喺香港讀U嘅,不過我哋有諗過係唔係因為家姐(阿 ...

淨係牌面睇,
1. 你地經濟無問題
2.佢有極大興趣而且有哂規劃
3. 佢本身讀書都唔係差,唔係發白日夢

我係父母會比佢去,佢自己有興趣,真係差好遠。

伯爵府

回覆樓主:

支持令千金

首頁
23456...20

尾頁

跳至