夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

vicvickyy 發表於 22-10-5 23:28
純粹想了解下人夫嘅諗法
而家其實仲有無老公真心覺得老婆留喺屋企做少奶奶唔使出去做野係無問題?

你唔做野無底氣 鬧交 出軌 離婚 點算

茶類愛好者    發表於 22-11-11 11:43

男爵府

Mini20160607 發表於 22-10-18 15:18
我有返工,但唔會歧視ftm
點解會歧視ftm?

我都想知點解要歧視ftm, 見好多post都講到ftm要忍氣吞聲,
要開口問老公拎錢冇尊嚴咁, 同想買少少野都要睇老公面色咁,
淨係有返工既女人先可以講野大聲d, 有尊嚴同買自己想買既野,
明明好多家庭都係ftm話事權大d, 老公自動自覺比家用同鍚老婆

maggie.tang    發表於 23-1-31 16:32

大宅

回覆 owla 的帖子

我老公都係咁,俾張卡我自己㩒,當然我都唔係大使既人。有好多決定,只要我say NO,佢永無異議。

男爵府

也不明白為何說到有返工會令小孩尊重母親多一些?說到ftm好像不值得家人尊重,在家沒地位甘?

複式洋房

nnnqqq 發表於 22-10-6 14:39

我都想返工啊,但系無人湊阿女,阿女先得3歲,外家唔肯幫, ...

笑死。真係信係你旺佢?咁點解你唔快d離開

別墅

joeming2005 發表於 22-10-18 23:47
笑死。真係信係你旺佢?咁點解你唔快d離開

旺唔旺呢d好睇個人睇法,覺得系就系,覺得唔系就唔系,好似信仰咁者,每個人都唔一樣,點解唔快d離開,正如鬼唔知阿媽系女人,依家未到最佳時機,鋪排緊,有小朋友你估話走就可以即刻走到咁簡單啊,如果無小朋友既話一早走左,咩都唔使理啦,依家要考慮經濟問題、邊個湊小朋友、住屋問題,考慮好所有後果再鋪排好先得,你講嘢都好mean,睇你一定系個d鍾意將別人痛苦建築系自己快樂上既人,祝你都有相同經歷,然後感受下比人咁講有d咩感受

複式洋房

nnnqqq 發表於 22-10-19 01:55

旺唔旺呢d好睇個人睇法,覺得系就系,覺得唔系就唔系,好似 ...

你講野咁mean祝我有相同經歷。咁我祝你今世離開唔到呢個老公(emoji)

男爵府

owla 發表於 22-10-18 16:27
我都想知點解要歧視ftm, 見好多post都講到ftm要忍氣吞聲,
要開口問老公拎錢冇尊嚴咁, 同想買少少野都要睇 ...

要開口問老公拎錢冇尊嚴咁, 同想買少少野都要睇老公面色咁
->其實呢句唔係WKM話佢地喎,係FTM自己講同呻 (Baby Kingdom 好多 Post 都係佢地自己講, wtsapp媽媽谷又係), 冇理由佢地自己講同呻就屈WKM歧視FTM吧, 而我都有好多FTM朋友自己咁同我講, 又可能佢地老公真係咁啦, 是旦啦, 一家唔知一家事

總之做媽媽都好辛苦好多野忙,無論WKM定FTM, 都有各自辛苦一面, 無話邊個叻D邊個爽D, 大家加油

伯爵府

想生BB熱投

唔係個個男人
有本事養起頭家架

大宅

同意,仲有啲係決定咗生小朋友但就生完唔想湊,然後話自己一定先靠自己所以要番工,然後搵個工人湊。其實請工人清潔就得,可以自己湊緊係自己湊自己教啦。冇做過Ftm緊係唔知有幾辛苦。

男爵府

純粹想了解下人夫嘅諗法
而家其實仲有無老公真心覺得老婆留喺屋企做少奶奶唔使出去做野係無問題?

我本身有返part time 但老公唔鐘意我返工,話夠洗就得,但我自己想賺多啲錢不過佢唔明,仲話我貪錢(emoji)
我哋份糧係一齊用

大宅

2024勳章

回覆 vicvickyy 的帖子

我覺得老婆留喺屋企做少奶奶無問題.

我結咗婚25年, 呢25年我老婆無做過嘢 , 我哋無細路, 我每個月比2萬蚊零用錢佢. 屋企啲水電煤 超級市場買米買粗重嘢 好多家務都是我負責. 另外過去哪麼多年, 我分別送咗個住宅單位比佢 同佢老豆老媽, 而比佢啲錢 同幫佢交啲退休年金, 我有乜冬瓜豆腐 肯定夠佢食下半世.

我啲態度喺, 佢鐘意點就點. 佢日日最鐘意睇youtube 煲電視劇, 睇韓國偶像, 1個星期會去新宿上野買吓嘢, 有時會去屋企旁邊個濕地公園hea吓. 咁又嘰哩咕嚕過咗25年. 這25年, 每次放工返屋企見佢好似頭大貓躺在沙發上, 我便覺得這才像一個家

我都喺打份工, 無父蔭, 屋邨長大, 但賺啲錢夠我老婆有選擇, 畢竟這個年代游手好閒也不是負面詞, 而係一種生活態度 要尊重每個人的選擇.

大宅

dougiewoodie 發表於 23-2-13 10:11
回覆 vicvickyy 的帖子

我覺得老婆留喺屋企做少奶奶無問題.

劉生都係咁同呂小姐講,話佢俾佢啲錢夠食一世。

我覺得人人對安全感同人生有唔同定義。當然一定有人夫好願意養老婆,但你要睇你遇到呢個人而呢個人一世唔變既機率有幾大囉。

有人會覺得佢好願意相信個老公一世對佢好又俾錢,有人會覺得靠自己有底氣。呢啲野唔到死個日你都無答案。

所以你咪睇下自己有咩本錢,諗下身邊人值唔值得你博。

同埋人人價值觀唔一樣,老公有搵到錢但老婆出去做嘢每個月就有錢shopping去旅行,想同啲姐妹去邊自己決定就得。

我覺得少奶奶同主婦係有分別,起碼少奶奶有工人做家務,每日只係去high tea shopping。你睇連啲嫁左既明星都會話想返出黎拍戲。主婦話就話唔洗返工,但日日去街市買餸,做家務,唔係人人都想過呢種生活。你煲一兩日劇就話爽,一年365日都煲劇個人都廢左啦。

不過如果係做辛苦工,咁有時唔想返工都無可厚非,但我覺得正確既方向係搵份hea工有個錢洗,但主力搵錢係老公。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

婚後兩年已經無做嘢,做左主婦3x年

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得係睇男人咩心態
識一個做生意既
但佢唔想老婆唔做野原因
係唔想老婆脫節
唔想同老婆無話題

而我無生,老公唔想我返工
係想返到家就舒舒服有飯食

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

純粹想了解下人夫嘅諗法

調返轉頭,你日日做到死死吓,你老公咩都唔做,你ok?

男爵府

cathy.auyeung 發表於 23-2-15 18:04
調返轉頭,你日日做到死死吓,你老公咩都唔做,你ok?

你咁講呢方面又好似男人接受到多過女人喎,
係老公角度我返唔返工佢工作量同壓力都唔會改變,
如果佢辛苦返工可以換黎我舒舒服服咩都唔洗做好抵

別墅

有既,大前提老公好有本事好有料,兼且覺得養家亦係樂意,係本份
但即使真係俾你做少奶奶,但我覺得自己都要打理得頭家妥當先得,就算有工人姐姐都要manage得好,俾佢覺得屋企係舒服安心嘅,小朋友日常亦好企理,唔係完全嘅大食懶feel

複式洋房

生小朋友之前我有做嘢,生完同老公傾,大家都想小朋友有好啲嘅照顧,經濟條件又無大影響下,我就開始做ftm.
但我落呢個決定前有清楚咁同老公傾過,我哋兩個唔可以因為邊一個搵錢而地位唔平等,我地只係角色唔同,老公都認同。
So far咁多年,佢從來都無用佢搵錢嘅理由壓住我,佢都會幫手做家務。

所以女人係唔做嘢之前要諗清楚,個老公做唔做得到只係大家角色唔同,地位係一樣。如果唔係,我唔建議毅然唔做嘢。

伯爵府

做ftm 最緊要老公肯比錢
自己亦夠洗之餘有私己錢草埋
有咩事都叫有錢係身

首頁

尾頁

跳至